SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Nükleer tansiyon! NATO tatbikat başlatıyor Rusya tetikte

Nükleer tansiyon! NATO tatbikat başlatıyor Rusya tetikteUkrayna savaşı gölgesinde NATO, klasik Steadfast Noon nükleer caydırıcılık tatbikatını …

Nükleer tansiyon! NATO tatbikat başlatıyor Rusya tetikte
Akacan The Mall
16.10.2022 07:37
0
A+
A-

Nükleer tansiyon! NATO tatbikat başlatıyor Rusya tetikte
Ukrayna savaşı gölgesinde NATO, klasik Steadfast Noon nükleer caydırıcılık tatbikatını başlatıyor. 30 Ekim’e kadar sürecek tatbikata ortalarında Amerikan bombardıman uçakları B-52’ler dahil 60 uçak katılacak. Kuzeyde Avrupa sonuna sevkedilen Rus savaş uçakları ise nöbet tutmaya başladı.

NATO, Rusya’nın Ukrayna savaşı bağlamında nükleer retoriği sıkça kullandığı bir ortamda kapsamlı bir tatbikata başlıyor. Olağanda rutin nitelikli olan fakat mevcut konjonktürde farklı bir boyut kazanan Steadfast Noon nükleer caydırıcılık tatbikatına Rusya’nın neredeyse eş vakitli bir tatbikatla karşılık verecek olması nükleer tansiyonu yükseltiyor. Taraflar birbirlerinin ataklarını yakından izleyecek. Yarın başlayacak ve 30 Ekim’e kadar sürecek NATO tatbikatına ortalarında Amerikan stratejik bombardıman uçakları B-52’lerin de bulunacağı 60 kadar uçak katılacak.

B52’LER KATILACAK

Akacan The Mall

NATO’nun 14 üyesinin iştirakiyle Belçika’daki Kleine Brogel hava üssünün konut sahipliğinde yapılacak tatbikata nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip dördüncü ve beşinci kuşak savaş uçaklarının yanı sıra casus uçaklar ile yakıt ikmal uçakları da katılacak. B-52’ler ABD’nin Kanada hududundaki Kuzey Dakota’da bulunan Minot Hava Üssü’nden havalanacak. Tatbikatın vazife alanı ise Belçika, İngiltere ve Kuzey Denizi olacak.

SİMÜLASYON YAPILACAK

Pilotlar nükleer silahların nasıl atılacağı, yer vazifelileri ise tüm prosedürleri tam uygulayıp silahların yeraltı sığınaklarından nasıl taşınacağı ve uçaklara nasıl takılacağı konusunda tatbikat yapacak. Tatbikat havada ikmal ve öteki ortak prosedürleri de içeriyor. Tatbikatta, doğal olarak, gerçek mühimmat kullanılmayacak ve B61 çeşidi nükleer silahlar depolarından çıkarılmayacak.

Batılı askeri yetkililer gelinen kademede Rusya’nın nükleer durumunda bir değişiklik ya da Rusya başkanı Vladimir Putin’in nükleer hücum buyruğu vermeye hazırlandığına ait bir sinyal tespit edilmediğinin altını çiziyorlar. Ukrayna’ya mümkün bir nükleer atak durumunda NATO’nun tıpkı halde karşılık verme ihtimali yüksek olmamakla birlikte bunun önemli bir fiziki karşılığı olacağı sıkça lisana getiriliyor.

Normalde nükleer duruşu ve faaliyetleri çok kapalı olan NATO, alışılmadık bir halde tatbikatın yapılacağını çok evvelce açıkladı. Bunun gerisinde son derece hassas olan tatbikatla ilgili rastgele bir yanlış anlaşılma riskini düşürmek ve şeffaflık sağlama uğraşı yatıyor.

HEDEF CAYDIRICILIK

Askeri kaynaklar, tatbikata ait özel bir iletinin olmayacağını belirterek, “Nükleer tehditte bulunmanın pervasızca ve sorumsuzca olduğunu düşünüyoruz. Rusya bu oyunu oynamayı tercih edebilir lakin biz etmeyeceğiz” iletisi veriyorlar. NATO Sözcüsü Oana Lungescu da “Bu tatbikat İttifak’ın nükleer caydırıcılığının emniyetli, inançlı ve tesirli kalmasını sağlamaya yardımcı oluyor” dedi. Son Stratejik Konsepte nazaran NATO’nun nükleer kapasitesinin temel gayesi barışı korumak, baskıları önlemek ve caydırıcılığı arttırmak. NATO, nükleer silahlar var olduğu sürece nükleer bir ittifak olarak kalmayı planlıyor. NATO’nun 30 üyesinden yalnızca ABD, İngiltere ve Fransa nükleer güce sahip. Fakat Nükleer Planlama Grubu’nda yer almayan Fransa, NATO’nun nükleer caydırıcılığında direkt role sahip değil.

RUS UÇAKLARI SAVAŞ NÖBETİ TUTUYOR

NATO’nun önümüzdeki günlerde başlatacağı caydırıcı nükleer güçler tatbikatı Rusya’yı teyakkuza geçirdi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, “NATO’nun her yıl benzeri tatbikatlar yaptığını biliyoruz. Lakin bu yılki tatbikat çok farklı bir ortamda gerçekleşecek. NATO uçak ve gemilerinde gerçek nükleer silah bulunmayacak olması tatbikatın nükleer caydırıcılık niteliğini değiştirmiyor. Rusya güvenliğini düşünerek gerekli tedbirleri alacaktır” açıklamasını yaptı.

KUZEY’E SEVKIYAT

Rus askeri kaynaklar Rusya Stratejik Hava Kuvvetleri’ne ilişkin 11 bombardıman uçağının Rusya içlerinden Finlandiya ile Norveç hudut bölgesine kaydırıldığını haber verdi. Rusya’nın nükleer silah taşıma kapasitesine sahip TU-160 ve TU-95 uçakları NATO tatbikatı devam ettiği sürece bölgede savaş nöbeti tutulacak. (Nerdun HACIOĞLU)

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.