SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Noel Baba Rallisi yaşanır mı? Uzman isimlerden senaryolar

Noel Baba Rallisi yaşanır mı? Uzman isimlerden senaryolarPiyasalar nasıl bir yıl geçirdi? Çabucak çabucak her sene sonu gerçekleşen ve sert …

Noel Baba Rallisi yaşanır mı? Uzman isimlerden senaryolar
Akacan The Mall
22.11.2022 12:22
0
A+
A-

Noel Baba Rallisi yaşanır mı? Uzman isimlerden senaryolar
Piyasalar nasıl bir yıl geçirdi? Çabucak çabucak her sene sonu gerçekleşen ve sert yükselişlere sahne olan ‘Noel Baba Rallisi’ yaşanacak mı? Hangi gelişmeler kritik olabilir? Allbatross Portföy Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay ve InvestAZ Araştırma Yöneticisi Tuğberk Çitilci piyasaları değerlendirirken, senaryoları hurriyet.com.tr’ye tahlil etti.

Piyasalar, epey hareketli geçen bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyor. 2022 yılına Covid-19 pandemisinin gölgesinde girilirken, piyasa aktörleri ortasında ‘Pandemide sona mı yaklaşılıyor?’ öngörüsü konuşulmaya başlanmıştı. 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekât başlatmasıyla, gündem bir anda değişti. Bu harekatla bir arada yükselen jeopolitik riskle, ‘Rusya dünyaya pandemiyi unutturdu’ demek çok da yanlış olmayacaktır.

Diğer taraftan yıl genelinde ABD (Fed) sahneden hiç inmedi. Bir yandan yükselen enflasyon öbür yandan resesyon riskiyle boğuşan Fed’in, para siyasetine yönelik yol haritasıyla ilgili verdiği ip uçları piyasaların en değerli gündem hususu oldu. Fed, enflasyondaki yükselişin önüne geçebilmek için, mart ayında agresif faiz artırımlarına başlarken; ekonomistlerin genel beklentisi aralık toplantısıyla birlikte Fed’in faiz artırımlarında frene basabileceği yönünde… Ayrıyeten başka majör merkez bankalarının (Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası) faiz adımları ve açıklamaları da öbür etkenler ortasında yer aldı.

Akacan The Mall

NOEL BABA RALLİSİ NEDİR?

Yıl sonuna yaklaştığımız bu günlerde ise, yatırımcılar ortasında çabucak hemen her yıl sonu yaşanan ‘Noel Baba Rallisi’ konuşuluyor. Pekala, Noel Baba Rallisi nedir?

Santa Rally ya da Christmas Rally olarak da bilinen ‘Noel Baba Rallisi’ aralık ayının son beş günü ile ocak ayının birinci iki günü piyasalarda ralli yani sert yükselişler ve rekorlar olacağı beklentisidir. Geçmişi 1960’lı yıllara dayanan Noel Baba Rallisi’nin birçok sebebi bulunuyor.

Noel Baba Rallisi’nin sebepleri olarak; yeni yılın birinci haftasında piyasaların yükseleceği beklentisi, yeni fonların piyasaya girmeyesi, tatil ikramiyeleri ve hatta yeni yıl ruhuyla yaşanan optimistlik sayılabilir.

Noel Baba Rallisi’nin bu sene de yaşanacağını düşünen stratejistlerin yanında, beklenen rallinin öne çekildiğini değerlendirenler de var. Birtakım uzmanlar ise, Ayı Piyasası Rallisi’nin yaşandığını yorumluyor. Öbür taraftan, Fed’in aralık toplantısıyla birlikte faiz artırım suratını yavaşlatmasının risk iştahını artırması ve ralliyi desteklemesi bekleniyor.

Ayı piyasası rallisi, uzun süren bir ayı piyasası düşüşünün yarısına gelindiğinde senetleri fiyatlarında yaşanan sert yükselişlerle, kısa vadeli bir toparlanma manasına gelir.

‘NOEL BABA RALLİSİ’ YERİNE ‘AYI PİYASASI RALLİSİ’ DEVAM EDEBİLİR
Gökhan Uskuay – Allbatross Portföy Fon Yöneticisi

NOEL BABA RALLİSİ, âlâ geçen bir yılın taçlandırılması ve gelecek yılda düzgün beklentilerin yıl sonunda satın alınmasıdır. Dünyaya baktığımızda, dünya borsaları ortalama piyasa bedelinin beşte birini sildi. Sıkı para siyasetleri, jeopolitik riskler ve yüksek enflasyon nedeniyle artan faizler, dünya borsalarında epey berbat bir yıl yaşattı. Küresel enflasyonun zirve yaptığına yönelik beklentiler ve sıkı para siyasetlerinin sürat keseceğine yönelik beklentiler; yurt dışı borsalarına ‘Noel Baba Rallisi’ yerine ‘Ayı Piyasası Rallisi’ yaşatmaya devam edebilir. 14 Aralık Fed toplantısına kadar yurtdışında bir ayı piyasası rallisi gücünü koruyabilir.

Borsa İstanbul yıl boyunca negatif gerçek faiz rallisi yaşadı. KKM (Kur Muhafazalı Mevduat) yılın büyük bir kısmında enflasyona karşı müdafaa sağladı; ancak son 2 ayda enflasyon altında kalınca yıl boyunca borsaya olan ilgi süratle arttı. Fed’in 14 Aralık’ta faiz artırım suratını azaltması, DTH ( Tevdiat Hesabı) ve KKM’den borsaya geçişleri artırabilir.

Yurt dışı ve yurt içi dinamiklere baktığımızda aralık ayında piyasalar için bir ralli havasını sunmasını bekleyebiliriz.

DOLAR SAT PAY AL RALLİSİ Mİ?
Tuğberk Çitilci – InvestAZ Araştırma Direktörü

ABD enflasyon verisi sonrasında piyasalarda bahar havası eserken, bu rallinin tabandan dönüş rallisi mi yoksa açık konum sıkıştırma rallisi mi olduğu konusunda belirsizlik devam ediyor. Fed’in sıkı para siyasetinde 2023 yılı zirve faiz için yüzde 5 – yüzde 7 ortasında tartışmalar devam ederken, genel eğilim yüzde 5 – yüzde 5.50 düzeylerinden zirve faizin görüleceği halindedir. 14 Aralık toplantısında 50 baz puanlık faiz artışı baz senaryo olurken, 13 Aralık Salı günü gelecek ABD Kasım ayı enflasyonu Fed öncesi piyasaların ralli yapmasını tetikleyebilir.

Enflasyon tarafında manşet enflasyonun bir evvelki bilgi olan yüzde 7.7 düzeyi altında, yüzde 7.5 ve aşağısı; çekirdek enflasyonda bir evvelki bilgi olan yüzde 6.3 altında gerçekleşmesi durumunda, 2023 yılı beklentileri satın alınarak çok sert bir ralliyle karşı karşıya kalınabilir. Evvel enflasyon sonrasında Fed faiz kararı, SP500 endeksinde 200 günlük ortalamanın üzerinde kalıcı olup olmayacağını netleştirebilir.

Mevcut durumda ise, SP500 endeksinde 200 günlük ortalama üst istikametli kırılmadan ralliden bahsetmek çok manalı olmayacaktır. Ancak genel olarak SP500 endeksi için en kötüsünün şimdilik geride kaldığı algısı faal olduğundan, piyasa negatif gerçek faize karşı getiri arayışından vazgeçmesi mümkün olmayacağından pay senetleri ve endeksler tema olarak öne çıkmaya devam edecektir.

Yurt içi tarafta emsal biçimde, DolarTL paritesinin oynaklığının ultra düşük düzeyde kalması ve ultra düşük gerçek faiz nedeniyle Borsa İstanbul getiri arayışında en değerli adres olmaya devam edecektir. Borsa İstanbul 100 endeksi için 4500 puan düzeyi üzerinde kalıcılıkla 5000 puan düzeyine gerçek bir hareket potansiyeli devreye girebilir. Bu noktada banka vs. sanayi ayrımında bankaların performans olarak bir ölçü daha öne çıkması beklenebilir.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.