SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Netanyahu’dan geri adım: Tartışmalı yargı düzenlemesi ertelendi

İsrail’de protestocular ve istifa tehdidinde bulunan koalisyon ortakları ortasında çıkmaza giren Netanyahu, yargının yetkilerini kısıtlayacağı gerekçesiyle tartışılan yasa unsurlarını meclisten geçirme sürecini ertelediğini açıkladı. Sürece diyalogla devam edeceğini belirten Netanyahu, “teslim olmadık” dedi.

Netanyahu’dan geri adım: Tartışmalı yargı düzenlemesi ertelendi
Akacan The Mall
28.03.2023 08:22
0
A+
A-

Netanyahu’dan geri adım: Tartışmalı yargı düzenlemesi ertelendi
İsrail’de protestocular ve istifa tehdidinde bulunan koalisyon ortakları ortasında çıkmaza giren Netanyahu, yargının yetkilerini kısıtlayacağı gerekçesiyle tartışılan yasa unsurlarını meclisten geçirme sürecini ertelediğini açıkladı. Sürece diyalogla devam edeceğini belirten Netanyahu, “teslim olmadık” dedi.

İsrail’de haftalardır şiddetli protestolara neden olan tartışmalı yargı ıslahatının meclisten geçirilmesi süreci ertelendi. Son olarak hükümete yargı düzenlemesinden vazgeçilmesi daveti yapan Savunma Bakanı Yoav Galant’ın vazifeden alınmasıyla reaksiyonlar artmış, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu protestocular ile istifa tehdidinde bulunan koalisyon ortakları ortasında kalmıştı. Dün akşam saatlerinde ulusa seslenen Netanyahu, “ülkenin parçalanmasını istemediklerini” söyleyerek süreci diyalog ve uzlaşma yoluyla yürüteceklerini belirtti ve yargı düzenlemesinin ertelendiğini duyurdu.

‘İÇ SAVAŞA MÜSAADE VERMEYİZ’

Akacan The Mall

Açıklamasında İsrail’in “tehlikeli bir yol ayrımında” olduğunu söyleyen Netanyahu, “Asla bir iç savaşa müsaade vermeyiz” dedi. “Ulusal sorumluluk hissi ve halkımızın parçalanmasını tedbire isteğiyle yargı düzenlemesinin ikinci ve üçüncü oturumlarını ertelemeye karar verdim”diyen Netanyahu, yeniden de yargı refomunun mecburilik olduğunu belirterek “teslim olmadık” dedi. 

ÜLKEDE HAYAT DURDU

Önceki gün Galant’ı misyondan almasının akabinde yargı düzenlemesinde direteceği bedellendirilen Netanyahu’nun karar değişikliğinde ülkede hayatı durma noktasına getiren grevler ve protestolar tesirli oldu. Dün on binlerce kişi İsrail meclisi Knesset önünde toplanırken, dokuz milyonluk ülkede çeşitli bölümlerden en az 800 bin kişi iş bıraktı. Ülkenin en büyük havalimanı Ben-Gurion uçuşlara kapandı. Türk Hava Yolları dahil çok sayıda yabancı firma seferlerini iptal etti. Netanyahu yanlısı çok sağcı kümeler da karşı protesto şovları düzenlerken, göstericilerle polisler ortasında yer yer çatışmalar yaşandı. Cumhurbaşkanı Isaac Herzog yasama sürecinin “derhal durması” davetinde bulundu.

BEN-GVIR İKNA EDİLDİ

Ülke çapında protestoların şiddetlenmesi sonrası köşeye sıkışan Netanyahu, plandan vazgeçilirse istifa edeceği tehdidinde bulunan çok sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile görüştü. Taraflar ortasındaki mutabakat kapsamında, Ben-Gvir’in idaresindeki Ulusal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı “Ulusal Muhafızlık” isimli yeni bir güvenlik gücü kurulmasının bir sonraki kabine toplantısında onaylanması kararlaştırıldı. 

GREVLER İPTAL

Netanyahu’nun açıklamasından sonra ülkenin en büyük personel sendikası Hastadrut bugün düzenlenecek ülke genelindeki grevin iptal edildiğini açıkladı. Havalimanı Çalışanları Sendikası da grevini sonlandırırken, greve katılan İsrail’in ABD Büyükelçiliği de tekrar çalışmaya başladı. Öte yandan muhalefetin önde gelen isimleri görüşmelere hazır olduklarını bildirirken, şovların erteleme kararına karşın sürmesi bekleniyor.

3 SORUDA KRİZİN NEDENİ

İsrail tarihinin en büyük protestolarını tetikleyen, ülkeyi yine bir hükümet krizinin eşiğine getiren yargı ıslahatı, iktidardaki çok sağcı ve dinci koalisyonun en değerli maksadı. Pekala Netanyahu ne istiyor, İsrailliler neye itiraz ediyor:

– YARGI ISLAHATI NE ÖNGÖRÜYOR

Plan, başbakanın misyondan alınmasından yargıçların atamasına yargıyla ilgili çeşitli mevzularda farklı başka tekliflerden oluşuyor. Temelde, Yüksek Mahkeme’ye yargıç atama yetkisi yürütmeye veriliyor. Ayrıyeten hükümetin meclis salt çoğunluğu ile mahkeme kararlarını geçersiz kılmasına imkan tanıyor. Şu ana kadar başbakanın vazifeden alınmasını zorlaştıran tasarı meclisten geçti. Hâkim atamalarıyla ilgili düzenlemenin bu hafta içinde mecliste görüşülmesi bekleniyordu.

– İSRAİLLİLER NEDEN KARŞI ÇIKIYOR

Muhalifler, değişiklikle birlikte yargının denetiminin yürütmenin eline geçeceğinden kaygı ediyor. İktidarın, mahkeme tarafından iptal edilme tasası taşımadan yasa çıkarabilecek olmasının demokratif olmayan uygulamalara kapı aralayacağı belirtiliyor. Düzenleme Netanyahu’nun ferdî çıkarına da hizmet ediyor. Hakkında rüşvet, yolsuzluk ve inancı berbata kullanmaktan üç başka soruşturma devam eden Netanyahu’nun, yargıyı denetimi altına alarak vazifeden alınmasının önüne geçeceği belirtiliyor.

– İKTİDAR KOALİSYONU NE DİYOR

Yolsuzlukların artacağı, azınlık haklarının silineceği ve denetimin tümden hükümetin ele geçeceği tenkitlerini reddeden iş başındaki çok sağcı koalisyon, teklifin, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini aşmasını önleyeceğini söylüyor. Lakin koalisyondaki ultra muhafazakâr ve dinci partilerin, yargı bağımsızlığı üzerinde denetim kurmaya çalıştığı tez ediliyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.