STERLIN
41,1572
DOLAR
32,3364
EURO
35,1586
ALTIN
2.245,42
BIST
8.718,11
SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Ne kadar tasarruf edebiliyoruz

Ne kadar tasarruf edebiliyoruzBugün temelleri yaklaşık 100 yıl evvel atılan Dünya Tasarruf Günü tüm dünyada kutlanıyor. Tasarrufun hem …

Ne kadar tasarruf edebiliyoruz
Akacan The Mall
31.10.2022 07:23
0
A+
A-

Ne kadar tasarruf edebiliyoruz
Bugün temelleri yaklaşık 100 yıl evvel atılan Dünya Tasarruf Günü tüm dünyada kutlanıyor. Tasarrufun hem vatandaşlar hem de ülke iktisadı için değerini hatırlatan Dünya Tasarruf Günü, tıpkı vakitte yarattığı farkındalık ile vatandaşların finansal geleceklerine de daha sağlam adımlar atmasını amaçlıyor. Pekala şu anda vatandaşların tasarruf eğilimleri nasıl?

31 Ekim Dünya Tasarruf Günü, insanların birikimlerini yastık altından çıkartıp bir bankada kıymetlendirme fikriyle tanıştırmak maksadıyla ortaya çıktı. Tasarruf etmenin vatandaşlar ve ülke ekonomileri için ne kadar kıymetli olduğunu vurgulamak emeliyle 1924 yılında World Savings Banks Institute (WSBI-Dünya Tasarruf Bankaları Enstitüsü) isimli bir enstitü kuruldu.

Yarattığı farkındalık ile insanların finansal geleceklerini daha sağlam inşa etmelerini benimseyen bu günün birinci adımları yaklaşık 100 yıl evvel atılsa da o tarihten bu yana da kutlamalar bir gelenek halini aldı.

Akacan The Mall

TASARRUF EĞİLİMİ NASIL

Peki Türkiye’de tasarruf şuuru nasıl? Resmi enflasyonun yüzde 80’i aştığı Türkiye’deki vatandaşlar gereğince tasarruf edebiliyor mu? Bu soruların yanıtlarını büyük ölçüde ING Bank ve IPSOS işbirliğiyle 2011 yılından itibaren sistemli olarak yapılan Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nda görebiliyoruz. Araştırmaya katılan vatandaşlar ortasında tasarruf etme oranı 2011 yılında yüzde 10 düzeylerindeyken bu oran 2022’nin ikinci çeyreğinde yüzde 19 oldu. Pekala ya yakın gelecekte tasarruf etmeyi planlayanlar? 2021’in ikinci çeyreğinde yakın gelecekte tasarruf etmeyi planlayanların oranı yüzde 39.5’ken bu 2022’nin ikinci çeyreğinde yüzde 31.5’e geriliyor.

YAPAMAYANLARIN MÜNASEBETLERİ NE

Araştırmanın 2022 yılının ikinci çeyrek sonuçlarına nazaran tasarruf edemeyenlerin en büyük münasebetlerine bakıldığında, yüzde 80 ile tüketicilerin kâfi gelirinin olmaması birinci sırada yer alıyor. Onu yüzde 11 ile borçlar ve ödemeler izliyor. Yüzde 3’lük kesim tasarruf yapma gayretinde olmadığını belirtirken yüzde 2 ise kâfi gelirinin olduğunu ve tasarruf yapmaya gereksinimi olmadığını söylüyor. Yüzde 1’lik dilim ise maaşını çocuklarının ya da diğerinin aldığını söz ediyor.

 

NEDEN TASARRUF YAPIYORLAR

Tasarrufu olanların bu davranışı gerçekleştirme nedenlerine bakıldığında araştırma bize şu sonuçları veriyor:

“Yüzde 50’lik kesim tasarruf yaparken geleceğe yatırım yaptığını düşünüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 22’si çocukları için tasarruf yaptığını söylerken yüzde 15’lik kesim beklenmedik bir duruma karşı garanti olması için tasarruf yaptığını belirtiyor. Yüzde 11 gelecekteki harcamaları için toplu para muhtaçlığını karşımak hedefiyle birikim yaptığını yüzde 2 ise maddi durumunu düzeltmek için tasarruf yaptığını tabir ediyor.”

ÜRÜN TERCİHLERİ

Tasarrufu olanların tasarruf aracı tercihlerine bakıldığında ise yastık altı ve nakit en fazla tercih edilen araçlardan biri olarak görünüyor. Yüzde 35’lik kesim lira yahut dövizi yatırım aracı olarak kullandığını belirtirken yüzde 15’lik kesim sistem dışı (yastık altı) altın ya da pahalı metalleri tercih ettiğini, yüzde 13’lük kesim ise sistem için altın ya da kıymetli metalleri tercih ettiğini söylüyor. Yüzde 7’lik kesim ise yastık altında ya da lira tuttuğunu tabir ediyor.

YATIRIMLAR METAVERSE DÜNYASINDA

Araştırmadaki dikkat alımlı bahis başlıklarından biri de son periyotta sıkça duyduğumuz ‘Metaverse’. Kullanıcılara Metaverse kullanım emelleri sorulduğunda yüzde 52’lik kesitten ‘yatırım’ karşılığı alınmış. Alışveriş karşılığını verenlerin oranı yüzde 23 olurken yüzde 22 ise toplumsallaşmak için kullandığını belirtmiş. Oyun oynamak yüzde 19, sinema izlemek yüzde 9, konsere gitmek ise yüzde 7’lik orana sahip.

KREDİ BULMAYI KOLAYLAŞTIRIR

Başlangıçta çok kolay üzere görünse de, bir Tasarruf hesabına küçük ölçülerde para yatırarak para biriktirmenin iktisadi kalkınma ve ferdî refah üzerinde çok büyük tesiri var. Tasarruf, bireyleri hastalık, işsizlik ve buna benzeri ekonomik zorluk devirlerine karşı hazırlıklı fiyat. İktisadın bütünü için ise bankaların kredi vermelerini kolaylaştıran bir ögedir. Finansal krizi de hesaba kattığımızda tasarruf, bugünün gereksinimlerini karşılarken gelecek kuşakların de toplumsal ve ekonomik durumlarının garanti altına alınmasını sağlayan sürdürülebilir bir tahlil sunar.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.