STERLIN
23,5373
DOLAR
19,0854
EURO
20,6530
ALTIN
1.201,77
BIST
4.997,80
SON DAKİKA
Rusya’dan Ermenistan’a tehdit üzere ihtar: Çok önemli sonuçları olur!
Türkiye’den Fransa’ya kınama: YPG’ye madalya kabul edilemez
Avrupa’da toplumsal patlama: Grevler Almanya’yı kilitledi
İskoçya’ya Müslüman Başbakan
ABD’den o tepe için yeniden davet yok
TwItter’a ederinin iki katını ödemiş
Netanyahu’dan geri adım: Tartışmalı yargı düzenlemesi ertelendi
Trabzonspor’un yeni Asbaşkanı Zeyyat Kafkas: “320 milyon TL bulamazsak UEFA’dan men cezası gelebilir”
A Ulusal Kadro Teknik Yöneticisi Stefan Kuntz puan ortalamasında efsaneleri solladı! Terim, Güneş ve Denizli’den daha düzgün
Galatasaray’da öncelik Mauro Icardi değil, Milot Rashica! 7 milyon Euro’luk teklif sunulacak
BES’te kalana avantajlı kredi imkanı geldi
Beşiktaş’ta N’Koudou Fenerbahçe derbisinde misyon bekliyor: “Quaresma üzere üzgün ayrılmak istemiyorum”
Asya borsaları yükselişte
İktisat ve siyaset gündemi – 28 Mart 2023
Disney, 7 bin çalışanını işten çıkarıyor
Biden’dan Kongre’ye taarruz silahlarının yasaklanması daveti
Resmi Gazete’de bugün (28.03.2023)
En düşük emekli maaşına artırım düzenlemesi Komisyon’dan geçti
Sigorta sektörü iki ayda reel yüzde 55,5’lük büyüme gösterdi
Eyüpspor’un yeni teknik direktörü Zafer Turan
Darüşşafaka Lassa uzatmalarda kazandı
Netanyahu, tartışmalı yargı reformunu ertelendi
Özer: 2022-2023 eğitim öğretim yılı uzamayacak
Restorancılar Birliği’nden, Akpınar’a tepki! – KIBRIS HABER
Engelli bireylerin diş tedavileri yapıldı – KIBRIS HABER
Polonya’da Rusya ve Belarus için casusluk yaptığı iddia edilen 2 kişi tutuklandı
Kahramanmaraş’ta deprem! – KIBRIS HABER
Kudüs’te protestocular meclis binası önünde toplandı: 3 gözaltı
Berlin’de şehir içi ulaşım grevden etkilenmedi
Serhat Akpınar; “Halkımız uyanmalı, uyanmalıyız”! – KIBRIS HABER

NATO’dan kritik Türkiye açıklaması: Güvenlik telaşları giderilmeli

NATO’dan kritik Türkiye açıklaması: Güvenlik kaygıları giderilmeliRusya ve Ukrayna ortasında patlak veren savaşla birlikte dünya siyasetinde …

NATO’dan kritik Türkiye açıklaması: Güvenlik telaşları giderilmeli
CyborNFT
17.05.2022 07:52
0
A+
A-

NATO’dan kritik Türkiye açıklaması: Güvenlik kaygıları giderilmeli
Rusya ve Ukrayna ortasında patlak veren savaşla birlikte dünya siyasetinde yaşanan kuvvetli süreç de devam ediyor. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma kararıyla birlikte Türkiye de bu husustaki tasalarını lisana getirmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaptığı açıklamayla Türkiye’nin güvenlik tasalarının taraflarından anlayışla karşılandığını ve bu dertlerin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık, net bir hali kelam konusu değil.” diyerek Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği müracaatlarına ‘evet’ demeyeceklerini açıklamasının akabinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Toplumsal medya hesabından açıklama yapan Stoltenberg, görüşmede Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine başvurma kararlarının ele alındığını belirti; “Türkiye pahalı bir müttefik ve güvenlik kaygıları giderilmeli.” sözünü kullandı.

CyborNFT

Stoltenberg, “Böyle tarihi bir zamanda” birlikte olunması gerektiğinin de altını çizdi.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, dün yaptığı açıklamada ülkesinin NATO’ya katılma kararı aldığını söyledi

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un ziyaretinin akabinde ortak basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir soru üzerine, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda “NATO’ya girmelerine biz ‘evet’ demeyiz” demişti.

Stoltenberg Bakan Çavuşoğlu ile görüşmesi sonrası toplumsal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile en yakın ortaklarımız Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine başvurma kararları hakkında konuştuk” sözlerini kullandı.

Türkiye’nin kıymetli bir müttefik olduğunu belirten Stoltenberg, “Türkiye pahalı bir müttefiktir ve tüm güvenlik kaygılarının ele alınması gerekir. Bu tarihi anda bir ortada olmalıyız” dedi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu dün NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nın akabinde düzenlediği basın toplantısında, “Teröre takviye veren ülkelerin NATO müttefiki olmaması gerektiğine inandığımız için bu tavrı sergiledik” tabirlerini kullanmış, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile yaptığı üçlü görüşmede hem de NATO toplantısında İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği takviyesi gündeme getirdiğini belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta da bu iki ülkenin NATO üyeliği konusunda “Olumlu bir fikir içinde değiliz” açıklaması üzerine, İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye bir heyet göndereceğini açıklamıştı.

İsveç Devlet Televizyonu SVT’ye konuşan Hultqvist, “(Sorunun) ne olduğunu ve nasıl çözülebileceğini anlamak üzere görüşmeler yapmak için Türkiye’ye diplomatlardan oluşan bir heyet göndereceğiz” demişti.

Berlin’de düzenlenen NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları toplantısında konuşan Alman Bakan Annalena Baerbock ve toplantıya sanal iştirak sağlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg (15 Mayıs 2022)

Erdoğan, Türkiye’nin savunma sanayine yönelik yaptırımlara da değinerek “Türkiye’ye yaptırım uygulayan ülkelerin, bir güvenlik örgütü olan NATO’ya girmelerine biz ‘evet’ demeyiz. Bir sokulduğumuz yerden bir daha sokulamayız, kusura bakmasınlar.” kelamlarını kullanmıştı.

Türkiye’nin 2019’da Suriye’de Fırat Irmağı’nın doğusunda başlattığı (Barış Pınarı Harekatı) operasyonun akabinde, İsveç ve Finlandiya da dahil kimi Batılı ülkeler Ankara’ya silah satışını kısmen yahut büsbütün durdurmuştu.

CyborNFT
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.