SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

NATO’dan Kosova-Sırbistan uyarısı: İstikrar tehlikeye girerse, KFOR müdahaleye hazır

NATO’dan Kosova-Sırbistan uyarısı: İstikrar tehlikeye girerse, KFOR müdahaleye hazırNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Sırbistan …

NATO’dan Kosova-Sırbistan uyarısı: İstikrar tehlikeye girerse, KFOR müdahaleye hazır
Akacan The Mall
17.08.2022 21:22
0
A+
A-

NATO’dan Kosova-Sırbistan uyarısı: İstikrar tehlikeye girerse, KFOR müdahaleye hazır
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Kosova-Sırbistan ortasındaki tansiyona değinerek, “İstikrar tehlikeye girerse, KFOR müdahaleye hazır” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nın başşehri Brüksel’de bulunan NATO Karargahı’nda Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile başka farklı bir ortaya gelerek, Kosova-Sırbistan ortasındaki tansiyonu görüştü. Cumhurbaşkanı Vuçiç ile görüşmesinin akabinde ortak basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, “Tüm tarafları itidal göstermeye ve şiddetten kaçınmaya çağırıyorum. NATO alandaki durumu yakından izlemeye devam ediyor” sözlerini kullanarak, “KFOR barışı muhafaza misyonumuz BM misyonuna odaklanmaya devam ediyor. İstikrar tehlikeye girerse, KFOR müdahaleye hazır. Tüm Kosova halkı için inançlı, emniyetli bir ortam ve hareket özgürlüğü sağlamak için gerekli her türlü tedbiri alacak bölgedeki farklılıkları çözmenin tek yolu yapan diyalogdur” dedi.

AB nezdindeki Belgrad-Priştine diyaloğunun tüm tarafların haklarına saygılı bir tahlil bulma platformu olduğunu aktaran Stoltenberg, “Tüm tarafları âlâ niyetle çalışmaya davet ediyorum. Esneklik göstermek ve yapan olmak için” tabirlerini kullandı.

Akacan The Mall

Cumhurbaşkanı Vuçiç ile Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik akınlarını da görüştüklerini aktaran Stoltenberg, “Uluslararası toplumun Rusya’nın sebepsiz saldırganlığına karşı birlik içinde olması değerlidir. Hepimiz Rusya’yı bu savaşı bitirmeye ikna etmek için adımlar atıyoruz” dedi.

STOLTENBERG’DEN RUSYA’YA ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİN’DEN GERİ ÇEKİLMESİ ÇAĞRISI

Ukrayna’da bulunan ve 4 Mart’ta Rus ordusu tarafından ele geçirilen Zaporijya Nükleer Santrali’ne değinen Stoltenberg, “Zaporijya Nükleer Santrali’nin Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilmesi, bu tesislerin emniyeti ve güvenliği için önemli bir tehdit oluşturuyor. Nükleer kaza yahut olay riskini artırıyor. Bu durum Ukrayna’nın, komşu ülkelerin ve milletlerarası toplumu tehlikeye atıyor. Tüm Rus kuvvetlerinin geri çekilmesini sağlanmalı ve hemen Memleketler arası Atom Gücü Kurumu’nun kontrolüne müsaade verilmesi gerekiyor” dedi.

“KOSOVA’DAKİ BARIŞ ORTAMININ DEVAMI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Vuçiç ise yaptığı açıklamada, “Öncelikle Stoltenberg’e teşekkür ederim ki Sırbistan’ın tavrını öğrenmek istedi. Esasen biliyor. Değerli olan NATO’nun Kosova’daki rolüdür. KFOR ile birlikte Kosova’daki barış ortamının devamı için çalışıyoruz. Sırbistan’ın güvenliği için çok kıymetli bir konu” dedi.

“BİZ ASKERİ OLARAK TARAFSIZ ÜLKEYİZ VE O DENLİ KALMAK İSTİYORUZ”

Sırbistan için kıymetli olanın Birleşmiş Milletler prensipleri ve Brüksel Mutabakatlarına uyulması olduğunu aktaran Vuçiç, “Biz askeri olarak tarafsız ülkeyiz ve o denli kalmak istiyoruz. NATO ile münasebetlerimizi geliştirmek, beklenen tansiyon ve riskleri azaltmak istiyoruz. Balkanlardaki durumdan yorgunsunuz ancak bizim için değerli olan Sırp halkına yönelik taarruzlar sıklık kazandı. Stoltenberg ile bu hususları görüşmüş olmaktan çok memnunum’’ dedi.

KURTİ-VUÇİÇ GÖRÜŞMESİ YARIN

Kurti ile Vucic ortasında yarın iki ülke ortasındaki tansiyonu ele alacakları bir görüşme gerçekleşecek. İki önder en son geçtiğimiz sene temmuz ayında bir ortaya gelmiş, görüşmede kıymetli bir sonuç çıkmamıştı.

NE OLMUŞTU?

Kosova’da 1 Ağustos’ta yürürlüğe girmesi planlanan ülkeye girmek isteyen Sırbistan plakalı araçlara yönelik süreksiz plaka ve geçiş evrakı uygulamasına saatler kala tansiyon yükselmiş, ülkenin kuzeyinde yer alan ve Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitroviça’da siren ve silah sesleri yükselmiş, Sırplar birtakım yollara barikatlar kurmuştu. Polis, silah seslerini doğrulamış hayatını kaybeden ya da yaralanan olmadığını söz etmişti. Sirenlerin ise 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek olan süreksiz plaka ve geçiş dokümanı uygulamasını protesto etmek hedefiyle kentteki Sırpları toplanmaya ve protestoya davet etmek için çalındığı aktarılmıştı. Daha sonra ABD’nin Kosova Büyükelçisi Jeff Hovenier, Kosova hükümetine kararı 1 ay ertelemeyi önermiş, Kosova ise kararı 1 Eylül’e ertelemeyi kabul etmiş ve gerginlik son bulmuştu.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.