SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

NATO’da kritik dörtlü tepe: Son dakikaya kadar müzakere

NATO’da kritik dörtlü tepe: Son dakikaya kadar müzakereNATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in daveti üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Madrid’de …

NATO’da kritik dörtlü tepe: Son dakikaya kadar müzakere
Akacan The Mall
28.06.2022 07:52
0
A+
A-

NATO’da kritik dörtlü tepe: Son dakikaya kadar müzakere
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in daveti üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Madrid’de NATO’ya üye olmak isteyen, fakat Türkiye’nin veto kartıyla karşı karşıya olan Finlandiya ve İsveç önderleriyle dörtlü bir dorukta bir ortaya gelecek. Türkiye, bu iki ülkeyle ilgili güvenlik telaşlarının giderilmediğini belirtiyor.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmak için yaptığı müracaata güvenlik korkuları giderilmeden olumlu karşılık vermeme yaklaşımından vazgeçmezken sorunun aşılmasına yönelik diplomatik eforlar son dakikaya kadar sürdürülecek. Resmi oturumları 29-30 Haziran’da yapılacak Madrid Zirvesi’nde bu bahiste ilerleme sağlamak istediklerini gizlemeyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tarafları toplantı öncesinde bir ortaya gelmeye davet etti. Davete tüm taraflar olumlu cevap verdi. Bu çerçevede tepe öncesinde en az tepenin kendisi kadar kritik bir dörtlü tepe gerçekleştirilecek. Bugün yapılacak toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Stoltenberg katılacak.

BEKLENTİLER SÜRÜYOR

Akacan The Mall

Türkiye, şu ana kadar yürütülen müzakerelerde tutumunu net bir biçimde ortaya koydu. Ankara, iki ülkenin terörle gayret halinde somut değişiklik görmek istiyor. Bu değişikliği görmek için de iki ülkenin somut adımlar atmasını ve beklentileri karşılayıcı, kayıt altına alınacak taahhütlerde bulunmasını talep ediyor. Her ne kadar gerek İsveç ve Finlandiya gerekse NATO’nun öteki ülkeleri Madrid Zivresi’nde bariz ilerleme sağlanmasını arzulasalar da Türkiye bu toplantıyı son tarih ya da dönüm noktası olarak görmüyor.

İHTİYATLI YAKLAŞIM

Dün basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg de beklentileri yükseltmekten kaçınan ihtiyatlı bir telaffuz kullandı. Türkiye’nin telaşlarının ele alınması gerektiğini bir sefer daha vurgulayan Stoltenberg, “Toplantının maksadı doğal ki ilerleme sağlamak lakin rastgele bir vaatte bulunmayacağım. Emel ilerleme sağlamak lakin bunun olup olmayacağını söylemek için çok erken” dedi. Tepenin bir son tarih olmadığının altını çizen Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya önderleriyle NATO önderlerinin Madrid’de olmasının tahlile ait ne kadar ilerleme sağlanabileceğini görmek için bir fırsat oluşturduğunu söyledi. Stoltenberg, “Yapabileceğim tek şey, sıkıntıya mümkün olan en kısa müddette tahlil bulunması için mümkün olduğu kadar çok ve ağır çalışacağımızı vaat etmek” diye konuştu.

BRÜKSEL’DE AĞIR TEMAS

Brüksel’de de dün ağır bir diplomasi trafiği yaşandı. Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın, İsveç ve Finlandiya’dan yetkilileri bir ortaya getiren toplantı, Stoltenberg ile Erdoğan’ın cumartesi yaptıkları görüşmede varılan uzlaşı bağlamında tekrarlandı. Türkiye’nin dertlerini giderme konusunda Finlandiya’ya kıyasla daha ağır gayret harcaması kaçınılmaz gözüken İsveç de tepe öncesinde diplomatik temaslarını ağırlaştırdı. Andersson, tepe için Madrid’e geçmeden Brüksel’deki NATO karargâhında Stoltenberg’le bir ortaya geldi.

İADE TALEPLERİ DEĞERLENDİRİLİYOR

İkilinin görüşmenin akabinde ortak basın açıklamasında Andersson şunları söyledi: “Bu mevzular Hatalıların İadesine Dair Avrupa Mukavelesi uyarınca hukuk sistemimiz tarafından süratli ve dikkatli bir formda ele alınmaktadır. İsveç terörizm için inançlı bir sığınak değildir ve olmayacaktır. İlgili makamlar güvenlik tehdidi oluşturabilecek bireylerin hudut dışı edilmesi için ağır bir formda çalışmaktadır ve halihazırda süreç gören kıymetli sayıda belge bulunmaktadır.”
Türkiye’ye yönelik silah kısıtlamalarına da değinen Andersson, üyeliklerinin tüm NATO müttefiklerine yönelik ihracat denetimi ve savunma gereçleri açısından tesirlerinin olacağını belirterek, “İttifak dayanışması ulusal düzenleyici çerçevemize yansıtılacaktır” dedi. Andersson, terör örgütlerine iştirakin cürüm sayılmasının önünü açacak anayasa değişiklikleri hazırlanmakta olduğunu söyledi. Türkiye’nin İsveç’ten en değerli beklentileri ortasında terör örgütü mensuplarının iadesi var.

SOĞUK SAVAŞ SONRASI EN DEĞERLİ BULUŞMA

Madrid Doruğu, kayıtlara NATO açısından Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en kritik tepelerden biri olarak geçecek. İttifak açısından dönüştürücü olma potansiyeli taşıyan tepede kıymetli kararlar alınacak, güçlü bildiriler verilecek.

– RUS TEHDİDİ: Bir devir Rusya için ‘stratejik ortak’ vurgusunu kullanan NATO, yeni Stratejik Konsept’te bu ülkeyi, ‘güvenlik açısından en besbelli ve direkt tehdit’ olarak nitelendirecek.

– ÇİN VURGUSU: Stratejik Konsept’te birinci defa Çin vurgusu yapılacak ve bu ülkenin NATO’nun güvenlik ve çıkarlarına karşı sınamalara yer verilecek.

– TERÖRLE UĞRAŞ OTURUMU: Terörle gayrete genelde bildirilerde yer veren NATO, bu defa güney kaynaklı sınamalara ait bir oturum düzenleyecek. Terörle çaba bu oturumun ana husus başlıkları ortasında yer alacak.

– TAM SAVUNMA: Bilhassa Rusya karşısında müttefiklerin korunması için caydırıcılık yaklaşımı izleyen NATO, odağa egemenliğin ve toprak bütünlüğünün tam korunmasını alacak.

– 300 BİN ASKER: Doğuda müttefiklerin korunması için tedbirler arttırılacak. NATO Mukabele Gücü (NRF) dönüştürülecek. Yüksek hazırlık düzeyindeki güçlerin sayısı 300 binin üzerine çıkacak.

– UKRAYNA’YA DAYANAK: Kapsamlı Takviye Paketi devreye sokulacak.

– ASYA-PASİFİK BOYUTU: Asya-Pasifik Dörtlüsü olarak isimlendirilen Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore birinci defa NATO Zirvesi’ne katılacaklar.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.