SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

NASA’nın paylaştığı beş nefes kesici fotoğraftan öğrendiğimiz 5 kıymetli gerçek!

NASA’nın paylaştığı beş nefes kesici fotoğraftan öğrendiğimiz 5 değerli gerçek!Bilim dünyasının yıllardır heyecanla beklediği James Webb Uzay …

NASA’nın paylaştığı beş nefes kesici fotoğraftan öğrendiğimiz 5 kıymetli gerçek!
Akacan The Mall
15.07.2022 07:52
0
A+
A-

NASA’nın paylaştığı beş nefes kesici fotoğraftan öğrendiğimiz 5 değerli gerçek!
Bilim dünyasının yıllardır heyecanla beklediği James Webb Uzay Teleskobu nihayet bu yıl başlarında mesaisine başladı. Hatta NASA geçtiğimiz günlerde Webb’in kaydettiği birinci imajlardan birkaçını tüm dünyayla paylaştı. Fotoğraflar uzaya en ufak bir ilgi duymayanları bile büyüleyecek kadar hoş lakin iş bununla bitmiyor. İşte o beş karenin bize anlattıkları…

NASA’nın 12 Temmuz günü paylaştığı uzay fotoğrafları tabiri caizse dünyanın nefesini kesti. James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği birinci fotoğraflar ortasından seçilen beş kare, kozmosu daha evvel hiç görmediğimiz formda görmemizi sağladı. Üstelik teleskobun uzayın derinliklerini inceleme konusunda insanlık için ne kadar değerli bir rol oynayabileceğinin de göstergesi oldu.

Peki bu fotoğraflardan neler öğrendik? İşte beş fotoğraftan çıkan beş kıymetli gerçek…

Akacan The Mall

1) TELESKOP HAKİKATEN ÇOK GÜZEL ÇALIŞIYOR

NASA’nın James Webb’den evvel kullandığı Hubble Uzay Teleskobu’ndan gelen bulanık manzaralar, gelişmiş bilimsel araçların her vakit hedeflendiği kadar âlâ çalışmayabileceğine işaret ediyordu. Astronotlar tekraren Hubble’ı ziyaret edip çeşitli tamiratlar gerçekleştirdi. Fakat James Webb gezegenimize Hubble’a kıyasla çok daha uzakta olduğundan, emsal bir sorunun yaşanması halinde tamir seçeneği kelam konusu olamayacaktı.

Fırlatmanın öncesinde ve sonrasında büyük heyecan ve kaygı yaşandı. Teleskop yerine yerleştikten sonra aynaları ve güneş kalkanları da benzeri heyecanlara sebep oldu. Nihayetinde bilim insanları teleskobun düzgün çalışıp çalışmadığını test etme noktasına geldi. Ve James Webb testlerden “yıldızlı pekiyi” ile geçti!

Operasyon projesinden sorumlu bilim insanı Dr. Jane Rigby, 12 Temmuz günü düzenlenen basın toplantısında, teleskobun çektiği birinci kristal netliğindeki manzaraları gördüğü anları şöyle anlattı:

“Çok duygulandım, ‘Aman İlahım, çalışıyor’ dedim. Üstelik düşündüğümüzden de uygun çalışıyor.”

Güneyli Halka Nebulası, kızılötesi ve yarı kızılötesi görüntüleri

Rigby’nin bu hissiyatı yüzlerce bilim insanı tarafından kaleme alınan ve salı günü çevrimiçi olarak yayımlanan bir makaleye de şu satırlarla yansıdı: “Teleskop ve aygıt süiti, dünyaya yakın asteroidlerden en uzak galaksilere kadar tüm kainatla ilgili müşahede kaynaklı bilgilerimizi dönüştürmek için gerekli hassasiyeti, istikrarı, görsel kalitesini ve spektrum aralığını ortaya koymuştur.”

Bilimsel araştırmalar şimdiden başlamış durumda. Webb çağını başlatmak üzere Erken Yayın Bilim Programları ismi altında 13 proje seçildi. Bu projeler Güneş Sistemi, galaksiler ve intergalaktik uzay, dev kara delikler ve yaşadıkları galaksiler ve yıldızların evrimi üzere çok farklı kategorilerde yer alıyor.

Rigby, “Bugünden itibaren bilimsel çalışmaların sonuçları peş peşe gelecek” diye konuştu.

2) KOZMOSUN GEÇMİŞİNDE HİÇ GİTMEDİĞİMİZ KADAR GERİYE GİDECEĞİZ

ABD Lideri Joe Biden’ın 11 Temmuz günü paylaştığı birinci Webb teleskobu fotoğrafı, NASA yetkilileri ve astronomlar tarafından, cihanın bugüne kadar kaydedilmiş en derinlikli imajlarından biri olarak nitelendirildi. Muhtemelen önümüzdeki periyotta NASA’nın bilgisayarlarından yeni manzaralar çıktıkça bu derinlik daha da artacak.

SMACS 0723 ismi verilen bir uzak yıldız kümesine ilişkin fotoğraf sayesinde, gökyüzünde birçok öteki uzak galaksinin var olduğunu anlamış olduk. Bu galaksilerden gelen ve yıldız kümesinin çekim alanı sayesinde imaja giren ışıkların yaşı 13 milyar yıldan fazla.

SMACS 0723

Astronomların teorileri, en uzaktaki en erken yıldızların, bugün gördüğümüz yıldızlardan farklı olabileceğine işaret ediyor. Şöyle ki birinci yıldızlar Büyük Patlama’dan geriye kalan saf hidrojenden ve helyumdan oluşuyordu ve Güneş’ten kat kat fazla büyüyebiliyordu. Bu yıldızlar kısa mühlet içinde çöküp bugün birçok galaksinin merkezinde bulunan dev kara deliklere dönüşüyorlardı.

3) UZAK GEZEGENLERİN ATMOSFERLERİNDE NE OLDUĞUNU ANLAYABİLECEĞİZ

Salı günü dünyayla paylaşılan imajlardan biri de Jüpiter büyüklüğündeki bir ötegezegen olan WASP-96b’nin tayfıydı. 1120 ışık yılı uzaklıktaki yıldızının önünden geçen WASP-96b’nin manzarası bizi çok heyecanlandırmadı ancak Baltimore’da bulunan ve Webb teleskobunu idare merkezi olan Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’ndeki astronomların nefesinin kesilmesine ve alkışlamasına neden oldu.

Enstitüsünün astronomlarından Nestor Espinoza yaptığı açıklamada, “Bunu sizinle paylaşmanın verdiği heyecanı tanım dahi edemiyorum” diye konuştu.

Aslında bu gezegen bilim insanları için yeni bir keşif değil. Daha evvel yeryüzünde yapılan çalışmalara mevzu oldu, Hubble tarafından da görüntülendi. Ama Webb teleskobunun çektiği manzaralarda su buharı ispatları, sisler ve evvelce görülmemiş birtakım bulutlar da vardı. Bu bilim insanlarını şaşırttı.

WASP-96b’nin yaşayan rastgele bir varlığa mesken sahipliği yapıyor olması çok düşük bir ihtimal lakin birebir teknikleri kullanarak öbür yıldızların yörüngesindeki daha küçük, kayalık gezegenlerin yaşanabilir yerler olup olmadığını ortaya çıkarmak mümkün olacak.

Arizona Üniversitesi’nden astronomi uzmanı Dr. Megan Mansfield, “Bence enteresan olduğunu düşündüğümüz gezegenler bulabileceğiz. Yani ömür ihtimali yüksek yerler. Lakin bir yerde ömür olduğunu çabucak tespit edemeyebiliriz” diye konuştu.

Stephan Kenteti

Bu ötegezegenlerin nispeten küçük boyutları, üzerlerinde çalışılmasını bugüne kadar zorlaştırıyordu. Webb teleskobu sayesinde astronomlar bu dünyalara daha yakından bakabilecek.

Bilim insanları şimdiden kimi maksatlar belirledi bile. Bunlardan biri yaşanabilirlik alanında çok sayıda gezegen bulunan Trappist-1 isimli yıldız. Projenin ötegezegen biliminden sorumlu uzman yardımcısı Knicole Colon, “Tek yapmamız gereken, vaktin öyküyü açığa çıkarmasını beklemek” dedi.

4) BEKLENMEDİK OLANI KEŞFEDECEĞİZ

Webb sunumunda, Güneyli Halka Nebulası ismi verilen ve ölmek üzere olan bir yıldızın püskürttüğü gaz ve toz küresi ile milyonlarca ışık yılı uzaktaki bir galaksiler topluluğu olan Stephan Kenteti’ne ilişkin nefes kesici imgeler vardı. Ancak en çarpıcı olan fotoğraf Carina Nebulası’na ilişkin olandı.

Carina Nebulası

Carina Nebulası hem birçok yıldızın doğduğu hem de Samanyolu’ndaki en ışıklı ve patlak yıldızların bulunduğu geniş bir toz bulutu. Kızılötesi görüntülenen nebula, denizin kıyısından yükselen dik bir yamacı andırıyor. Üzerinde ise astronomların daha evvel hiç görmediği yüzlerce yıldız ışıldıyor.

Teleskop projesinde misyonlu uzmanlardan Dr. Amber Straughn, “Bu görselde neyi öne çıkaracağıma karar vermek oldukça vaktimi aldı” dedi.

Fotoğrafta ayrıyeten bilim insanlarının ne olduğunu açıklamakta zahmet çektiği tuhaf, kıvrımlı yapılar bulunuyor.

Amber Straughn

Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nde fotoğrafın sunumunu yapan astronom Dr. Amaya Moro-Martin, “Her vakit olduğu üzere beklenmedik şeylerle karşılaşmak mümkün. Bunun ne olduğuna dair hiçbir fikrimiz yok” dedi.

Webb önümüzdeki periyotta de bunun üzere keşiflere aracılık edecek. Daha evvel hiç görmediğimiz ve açıklanmaya muhtaç birçok şey uzayda bizi bekliyor.

5) TELESKOP HALA ÇOK HASSAS VE KIRILGAN

James Webb Uzay Teleskobu üzere bir uzay aracının aynalarına cihan tozu modüllerinin çarpması kaçınılmazdı. Yine de Mayıs ayı sonlarında teleskobun aynalarından birine bir mikrometeorun beklenenin üzerinde ziyan vermiş olduğunu fark etmek, NASA yetkilileri için sevimsiz bir sürpriz olmuştu.

NASA yetkilileri hasarın imgelerde yarattığı tesirin neredeyse fark edilemez olduğunu ve Webb’in performansının hala beklentileri aştığını belirtti. Dahası mühendisler aynanın durumunu değiştirerek hasarın yarattığı etkiyi ortadan kaldırmaya çalıştı.

Teleskobun aynaları uzay tozlarına karşı çok hassas

Olay kamuoyuna yansımadan evvel dört daha küçük mikrometeroid teleskoba çarpmıştı bile…

NASA’nın bilim misyonlarından sorumlu yöneticisi Dr. Thomas Zurbuchen, “Bizi en çok kaygılandıran şey mikrometeorlar” dedi.

Zurbuchen, NASA’nın farklı uçuş seçeneklerini değerlendirdiğini, böylelikle tozların ön taraftaki aynalar yerine art tarafa çarpmasının sağlanabileceğini de kelamlarına ekledi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.