SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

NASA paylaştı, yer yerinden oynadı! Mars’taki ‘kapı’ manzarasının gerisindeki gerçek

NASA paylaştı, yer yerinden oynadı! Mars’taki ‘kapı’ imgesinin arkasındaki gerçekİnsanlığın uzayı keşfi ve hatta gelecekte uzayda kurulabilecek …

NASA paylaştı, yer yerinden oynadı! Mars’taki ‘kapı’ manzarasının gerisindeki gerçek
Akacan The Mall
14.05.2022 11:22
0
A+
A-

NASA paylaştı, yer yerinden oynadı! Mars’taki ‘kapı’ imgesinin arkasındaki gerçek
İnsanlığın uzayı keşfi ve hatta gelecekte uzayda kurulabilecek bir insan kolonisinin merkezinde yıllardır daima birebir gezegen var: Mars. NASA’nın geçtiğimiz günlerde bu gezegendeki aracı Curiosity vasıtasıyla yolladığı bir fotoğraf ise bir anda ortalığı karıştırdı ve anında bir internet fenomeni haline geldi. Mars’ta yer alan ve kapıya emsal bir oluşumu işaret eden fotoğraf gerçek mi? Pekala gerçekse bu sahiden uzaylıların yaptığı bir kapı mı? İşte cevabı!

Curiosity, 7 Mayıs’ta Mast kamerasıyla (Mastcam) bir fotoğraf çekti ve bu fotoğraf perşembe günü NASA tarafından yayınlandı. İşte o andan beri tüm toplumsal medya platformları bu fotoğrafla ‘çalkalanıyor’.

Bir anda viral olan ve ‘Uzaylı Kapısı’ diye isimlendirilen bu manzara için sayısız kişi yorum yaptı. Uzmanlar ise iki gündür durumun gerisinde yatan gerçeği açıklamaya çalışıyor.

Akacan The Mall

Curiosity’nin yolladığı fotoğrafın siyah beyaz özgün hali

Öncelikle Mars’ta görülen ‘kapı aralığı’ uzaylılar için inşa edilmiş değil. Pekala gerçekte neler oluyor?

Uzmanlar bu manzaranın Mars görüntüsünün doğal bir özelliği olduğundan hayli eminler.

Mars’ın jeolojisini inceleyen İngiliz jeolog Neil Hodgkins, WordsSideKick.com’a “Bu çok farklı bir görüntü” dedi. Lakin uzman kelamlarını “Ama açıkçası bana doğal bir erozyon üzere görünüyor.” diyerek tamamladı.

İMAJ GERÇEK AMA…

Bir panoramik fotoğraf şirketinin web sitesi olan Gigapan.com’da da görüldüğü üzere, Curiosity’nin birkaç fotoğrafını bir ortaya getirerek yapılan bir panorama da dahil olmak üzere, özgün siyah beyaz fotoğraftan renkli hale getirilmiş birçok fotoğraf oluşturuldu.

Birkaç ipucu, imajın gerçek bir kapı olmadığını açıkça ortaya koyuyor:

Başlangıç ​​olarak kapı 1 metreden daha az yükseklikte. Fransa’daki Nantes Üniversitesi’nden gezegen jeologu Nicholas Mangold “Bu, Marslıların küçük olduğunu gösterebilir” diye espri yaptı.

NASA’nın Mars yüzeyini gezerek fotoğraf çeken aracı Curiosity

İnternette yapılan çılgınca yorumlardan biri bu kapının İsa’nın uzaydaki mezarı olduğunu söylüyordu. Öteki yorumlardan kimilerinde ise kapının arkasında E.T. (1982 üretimi ünlü bir bilim kurgu sineması ve sinemaya ismini veren uzaylı karakterin isminin kısaltması) için bir beşik olduğu söylendi.

Lakin asıl yanıt elbette bunların hiçbiri değil. Uzmanlara nazaran, kapıya benzeyen şey bir kayadaki sığ bir açıklıktır. Ve bunun doğal güçlerin neden olduğu bir şey olduğu konusunda tüm bilim insanları hemfikir.

MARS AŞINIR

İngiliz yerbilim şirketi Searcher’ın lider yardımcısı olan Hodgkins, “kapının” erozyondan kaynaklandığını düşünüyor. Kayanın üzerinde, solda eğimli, sağda daha yüksekte, katman ismi verilen kayalık katmanlar görülebilir.  Hodgkins “Bunlar, öne çıkan daha sert kumlu yataklara sahip silt yataklardır” diyor ve “Belki 4 milyar yıl evvel tortul şartlar altında, muhtemelen bir ırmakta (emin olmak için daha fazla çıkıntı görmem gerekir) yahut rüzgarla savrulan bir kumulda birikmişlerdi.” diyerek tartışmalara nokta koyuyor.

Mars rüzgarları, yüzeyde açığa çıktıklarından beri oradaki kaya ve toprak katmanlarını aşındırdı ve manzaralar “kapının” içinde bile bunun izlerini ortaya koyuyor.

İmajda ayrıyeten birkaç doğal dikey kırık da görülebiliyor; bunların ortasında, kayaların Mars’ta havalanma biçiminden kaynaklanan kırıklar ve dikey çatlakların katmanlarla kesiştiği yerde küçük mağara yahut “kapı” oluşmuş üzere görünüyor.

Herkes tıpkı soruyu soruyor: Mars’taki bu kapıyı uzaylılar mı yaptı?

Kapı biçimindeki mağarayı oluşturan büyük bir kaya düşüşü de olabilir. Yerçekimi Mars’ta o kadar güçlü olmasa da bu oluşuma sebep olabilecek kadar güçlü.

Kapı kuşkusunu uyandıransa yüzeyde, “kapının” çabucak sağında, pürüzsüz bir dikey kenara sahip üzere görünen bir kaya. Bu kaya muhtemelen nispeten yakın vakitte düştüğü ve uzun müddettir Mars rüzgarlarına maruz kalmadığı için ‘hepsi çok doğal ve dünyadaki birçok kurak yerde görebileceğiniz çıkıntılara’ benziyor.

MARS SARSINTISI YOK

İnternet spekülasyonları, kapı biçimindeki küçük mağaranın sismik bir “Marsquake”den kaynaklanmış olabileceği mümkünlüğünü öne sürdü. Örneğin, şimdiye kadar kaydedilen en büyük Mars sarsıntılarından ikisi 2021’in sonlarında gerçekleşmişti.

Lakin Mangold şu fikrinde ısrarcı:

“Bütün dağ önemli formda parçalanmış, bunun için büyük Mars sarsıntılarına gerek yok. Bunun yerine, çatlaklar, çatlaklarındaki suyun hidrolik basıncı ile kaya açığa çıkmadan evvel oluşmuş olabilir; ya da gezegenin yüzeyindeki mevsimsel sıcaklık değişimlerinin neden olduğu termal gerilimin bir sonucu olabilir.”

Mars’ta gerçekleşen sarsıntılar bu türlü kayda alınmıştı

Almanya’nın Bremen kentindeki Jacobs Üniversitesi’nden jeolog Angelo Pio Rossi, “Gerçekten de çok hoş bir kırık yüzey” derken Curiosity gezgininin birbirini takip eden fotoğraflarından, çıkıntının panoramalarını yarattı ve o da kapı biçimindeki mağaranın kayadaki görünür çatlaklar tarafından üretildiğini açıkladı.

Rossi “Kırıklarla izole edilen rastgele bir blok, eğim yumuşak olsa bile sonunda yokuş aşağı düşebilir. Kırıkların kendileri direkt Marsquakes tarafından değil, yalnızca jeolojik vakit boyunca deformasyonla yaratılıyor” tabirini kullandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.