SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Müthiş tacizler Silikon Vadisi’nde hayatı zindana çevirdi… “Her şey Instagram kullanıcı adım yüzünden oluyor”

Korkunç tacizler Silikon Vadisi’nde hayatı zindana çevirdi… “Her şey Instagram kullanıcı adım yüzünden oluyor”Gecenin bir vakti gelen …

Müthiş tacizler Silikon Vadisi’nde hayatı zindana çevirdi… “Her şey Instagram kullanıcı adım yüzünden oluyor”
Akacan The Mall
23.07.2022 11:22
0
A+
A-

Korkunç tacizler Silikon Vadisi’nde hayatı zindana çevirdi… “Her şey Instagram kullanıcı adım yüzünden oluyor”
Gecenin bir vakti gelen telefonlar, birbiri gerisine gelen yemek siparişleri, hatta polis baskınları… İnternet çağının en kıymetli varlıklarından birinin sahiplerine, aylar hatta yıllar boyunca kâbusu yaşatan tacizler bir kişinin de vefatına neden oldu. Atakların gerisinden çıkan isim ise savcıları bile şaşırttı…

Ilık bir perşembe günüydü… Takvimler 2020 yılının Mart ayını gösteriyordu.

Palo Alto Emniyet Müdürlüğü’ne gelen 911 aramasında telefonun ucundaki ses “Kız arkadaşımı öldürdüm” diyordu. Palo Alto’nun sakin ve güçlü bir mahallesindeki meskeninin kapısına barikat kurduğunu ve çok yaklaşacak polisleri gözünü kırpmadan vuracağını da söylemeyi ihmal etmemişti.

Akacan The Mall

Polis 415 alan kodlu numaranın sahibinin orta kademe bir teknoloji şirketi yöneticisi olan Chris Eberle olduğunu kolaylıkla tespit etti. Numaraya yapılan aramalar karşılıksız kalınca, gruplar harekete geçti. Yakınlardaki bir ilkokulda acil durum ilan edildi, çocuklar içeride toplandı. Ve polisler Moreno Bulvarı’ndaki meskenin etrafını sardı.

Ancak baskına giden dedektifler beklenmedik bir görüntüyle karşı karşıya kaldı. Meskende yaşayan dört kişilik aile dehşet içinde olan biteni anlamaya çalışıyordu. Eberle ise meskenin eski kiracısıydı ve 7 yıl evvel diğer bir yere taşınmıştı.

Polisler aileden özür diledi ve Palo Alto’nun merkezindeki karakola geri döndü. Kısa müddet sonra uzun uzunluklu, kızıl saçlı ve sakallı bir adam karakolun kapısından içeri adımını attı. Gişede misyonlu polis memuruna kendisini “Chris Eberle” olarak tanıttı ve “Ne olduğunu biliyorum sanırım” dedi.

“Her şey Instagram hesabım yüzünden oluyor.”

* * * * *

Bir evvelki gece eşi ile birlikte uyumaya hazırlanırlarken, Eberle’in telefonuna tanımadığı bir numaradan bir SMS gelmişti. Mesajda, “Hey Christopher. Instagram’da @ginger hesabına gereksinimim olacak. Sana ve ailene yönelik tacizler şu an başlayacak” deniyordu.

Eberle iletisi okuyunca bir kahkaha atmıştı. Daha evvel de @ginger (kızıl) halindeki Twitter ve Instagram kullanıcı ismiyle ilgili bildiriler almıştı. Bu iki platformu kullanmaya birinci başlayanlardan biri olarak, bütün çocukluğu boyunca dalga konusu haline geldiği kızıl saçlarını kendine kullanıcı ismi seçmişti.

Şu an 40’larının sonunda olan ve yıllarca AOL, Facebook, Swarm, Netflix üzere birçok teknoloji şirketinde çalışmış olan Eberle, toplumsal medyanın gücüne vakıftı. Uygulamaya birinci kaydolanların tercih ettiği kısa ve enteresan isimlerin, çok havalı bulunduğunu da biliyordu. Üstelik geçmişte çok sayıda insan @ginger ismini kendisinden satın almak istemişti. Eberle bu iletisi gönderenin de eşek şakalarından hoşlanan bir arkadaşı olabileceğini düşünüyordu.

O yüzden “Çok güldüm” diyerek karşılık verdi. Çabucak karşılık geldi, “Haha, oldu o vakit.”

ÖNCE CAZİP ARAÇ GELDİ, SONRA PİZZACI

Yarım saat sonra telefon çalmaya başladı. Önce bir cazip operatörü arayıp “Kapınızın önündeyim, hangi aracı çekeceğim?” diye sordu. Akabinde Eberle’in hiç vermediği bir pizza siparişiyle ilgili bir arama geldi. Lakin kapının önünde kimse yoktu. Servis elemanı, Eberle’in Moreno Bulvarı’ndaki eski konutunun önündeydi. İletide bahsedilen “taciz” başlamıştı. Eberle omuz silkti, telefonunu “Rahatsız Etmeyin” moduna aldı ve uykuya yattı.

Eberle uyurken bildirisi gönderen kişi harıl harıl çalışıyordu. Ertesi sabah uyandığında Eberle telefonunda adresini aramakta olan başı karışmış teslimat görevlilerinden gelen çok sayıda SMS ve sesli ileti olduğunu gördü. Canı sıkıldı ancak işine gitmek zorundaydı. Aracına atladı ve yola çıktı.

İlerleyen saatlerde teyit e-postaları ve teslimat aramaları gelmeye devam etti. Üstelik yalnızca Palo Alto’da değil kız kardeşi ile yakın vakitte eşini kaybetmiş olan annesinin yaşadığı Chicago ve New York’ta da siparişler veriliyordu. Teslimat vazifelilerinin “Chris Eberle’in sizin için sipariş ettiği pizzayı getirdik” aramaları yaşlı bayanı şaşkına uğratmıştı. İletisi atan kişi yalnızca kendisini değil ailesini de maksat alıyordu. Eberle’in gerginliği öfkeye dönüştü.

KEŞKE İŞ YALNIZCA PİZZA SİPARİŞİYLE KALSAYDI

O öğlenden sonra bir toplantı esnasında telefonu tekrar “Rahatsız Etmeyin” modundayken eşi aradı. Oğlunun öğrenci olduğu ilkokulda bölgedeki bir polis operasyonu nedeniyle acil durum ilan edilmişti. Telefonu kapatan Eberle, Palo Alto Emniyet Müdürlüğü’nden karşılıksız aramalar olduğunu gördü.

Bir yandan da dehşete kapılmıştı. Alımlı araç, pizzalar, polisten davetler, eski konutunun okuldan yalnızca birkaç kilometre uzakta olması… Hepsi bir ortada bunun bir “swatting” saldırısı olduğuna işaret ediyordu.

Bir müddettir hayli yaygın olan swatting hücumlarını düzenleyenler, mahallî emniyet müdürlüklerini arayarak, kurban seçtikleri şahısların meskenlerine polisleri baskına gönderiyor. Swatting kurbanı olanlar ortasında influencer’lar, Twitch yayıncıları, Facebook yöneticileri hatta Instagram’ın CEO’su Adam Mosseri bile var. 2017 yılında Kansas eyaletinin Wichita kentinde polis, “Call of Duty” nedeniyle yaşanan bir uyuşmazlık sonucu düzenlenen swatting hücumunda bir kişiyi vurarak vefatına neden olmuştu.

“Swatting” sözü SWAT’tan geliyor. İngilizce “özel silahlar ve taktikler” manasına gelen “special weapons and tactics”in kısaltması olan SWAT, sıkıntı olaylarda devreye giren bir polis timi. SWAT timleri terörle uğraş, kalabalık denetimi, kaçırma ve rehin alma üzere yüksek riskli olaylarda vazife yapıyor; zırhlı araçları, özel giysileri ve ekipmanlarıyla öbür polislerden ayrılıyor.

 

Görünen o ki Eberle’in telefon numarasını kopyalamayı başarmış olan birileri (muhtemelen bir evvelki gece bildiri atanlar) @ginger kullanıcı ismini almak için swatting taarruzları düzenliyordu.

Eberle ofisten çıkıp Palo Alto Emniyet Müdürlüğü’ne gitti ve durumu anlattı. Polisin yapabileceği bir şey yoktu. Eberle ise pizza telefonlarının, kendisinin ve ailesinin yaşayacağı kâbusun başlangıcı olduğunu şimdi bilmiyordu. Lakin kamuya açık bilgilerin internet çağında berbat niyetli şahıslar tarafından silaha dönüştürülebileceğini ve bir kullanıcı isminin bir kişinin hayatını nasıl yerle bir edebileceğini yıllar içinde öğrenecekti.

* * * * *

Peki bir insan rastgele bir Instagram kullanıcı ismini neden bu kadar önemser?

Son 10 yılda toplumsal medyanın bilhassa de Instagram’ın yaygınlaşmasıyla kısaca “OG” (orijinal gangster) denen birtakım kullanıcı isimleri için karaborsada bir talep oluştu. Instagram, Twitter, TikTok üzere platformlar kullanıcı isimlerinin satışını yasaklasa da bu işe odaklanan çeşitli internet siteleri türedi. En bedelli Instagram kullanıcı isimleri ise iki harfli olanlar ile “ginger” üzere akılda kalıcı sözler. Bunlar binlerce dolardan alıcı buluyor ve kullanıcı ismi ne kadar nadirse sahip olma isteği da o kadar kuvvetleniyor.

Satıcılar bu kullanıcı isimlerini ele geçirebilmek için akla hayale gelmeyecek şeyler yapıyor. Bunun için yazılmış özel kodları kullananlar da var başka sitelerdeki data sızıntıları sonucu ortaya çıkmış e-posta ve şifre kombinasyonlarını kullananlar da… Kullanılmayan bir Instagram hesabıyla temaslı faal olmayan bir e-posta adresi ve şifre bulduktan sonra, hesabı yine kaydedip şifre sıfırlama e-postası göndererek kullanıcı ismini ele geçirmek en yaygın yol.

Eğer hesap hala kullanılıyorsa, iş biraz daha zorlaşıyor. Satıcının evvel kullanıcı isminin sahibinden (mümkünse çok ucuza) alması akabinde kâr ederek satması gerekiyor. Hesabın sahibi satmaya ikna olmazsa, çalma seçeneği devreye giriyor. Gönderilen sayısız şifre ya da hesap kurtarma iletisi da başarısız olursa, iş Eberle’in de maruz kaldığı üzere müthiş tacizlere dönüşüyor.

SALDIRGAN ADRESİNİ ÖĞRENMEYİ BAŞARDI

Eberle’in yaşadığı atak, iki günün akabinde apansız sona erdi. Aramalar ve siparişler bir anda bıçak üzere kesildi. Eberle ve eşi taarruzdan dolayı suçluluk duyuyordu, bu nedenle oğullarının gittiği ilkokuldaki çocukların velilerine özür bildirileri dahi gönderdiler.

Polis Eberle’e olayı unutmasını tavsiye etti. Görünüşe nazaran saldırgan sıkılıp pes etmişti. İlerleyen haftalarda da bahis kapanmış ve kâbus geride kalmış üzere görünüyordu.

Bir ay kadar sonra bir gece kapı çaldı. Gece yarısını geçmişti, Eberle ailesi uyuyordu. Eberle kapıyı açtığında karşısında bir pizza teslimat elemanı olduğunu gördü. Yüreği ağzına gelmiş vaziyette bir özür mırıldanırken bunun ne manaya geldiğini biliyordu: Saldırgan yaşadığı yeri öğrenmişti.

Sipariş yağmuru yine başladı. San Francisco’da konuta servis yapan ne kadar restoran varsa kapılarını çalıyordu. Eberle’in Brooklyn’de yaşayan kız kardeşi, San Diego’da üniversitede okuyan kızı ve eşinin Connecticut’taki ailesi de birebir durumdaydı.

Eberle sarsılmış vaziyetteydi. Covid nedeniyle oğlunun okulu kapanmıştı. Tacizcisi sürat kesmiyordu ve bu kişinin kim olduğuna dair Eberle’in hiçbir fikri yoktu. Ümitsizlik içinde yaşadıklarını Facebook’tan eski bir iş arkadaşına anlattı. Arkadaşı, bir öbür eski Facebook çalışanını kastederek, “Dostum senin Ana’yla konuşman lazım” dedi, “Aynı şey ona da oluyor.”

* * * * *

Teknoloji bölümünde yöneticilik yapan Ana, isminin ve soyadının baş harflerinden oluşan iki karakteri bir kullanıcı ismine sahipti. Pandeminin başlarında doğum yapmıştı ve birinci yemek teslimat telefonunu aldığında, San Francisco’da bir hastane odasındaydı. Akabinde pizza siparişleri yağmaya başladı. Yalnızca o değil erkek kardeşi ve kuzeni de amaç alınmıştı.

Ana’nın olan biteni anlaması bir haftayı bulmuştu. Sabahın erken saatlerinde, yeni doğan bebeğiyle ilgilenirken bilmediği bir telefon numarasından aranan Ana’ya karşıdaki ses, “Instagram hesabını istiyorum” demişti.

Üstelik tek o da değildi. Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteren birçok şirketin kıdemli çalışanları, dikkat cazibeli kullanıcı isimleri nedeniyle maksat alınmıştı. Ocak 2020’de başlayan taarruzlar çok misal bir biçimde ilerliyordu. Birtakım kurbanlara huzur kaçıran aramalar ve SMS’ler gönderiliyordu, kimileri ise yemek siparişleriyle yıldırılıyordu. Şanssız azınlık ise polis baskınlarına maksat olmuştu.

“SENİ, KOCANI VE ÇOCUKLARINI TACİZ EDECEĞİM”

Onlardan biri de Facebook, Squarespace üzere internet sitelerinde çalışmış olan dizayncı Josh Williams’dı. Twitter 2006’da açıldıktan kısa mühlet sonra @jw kullanıcı ismiyle kaydolan Williams, Nisan başında ailesiyle konutta sakin bir akşam geçiriyordu. O sırada Williams’ın kızının telefonu çaldı. Bir arkadaşı kapılarının önünde bir hareketlilik olduğunu söylüyordu. Polisler konutu sarmıştı, köpekler tasmalarını çekiştiriyordu. Williams swatting kâbusunu yaşıyordu.

Polisi arayan kişi Williams’ın eşini öldürdüğünü, çocuklarını banyoya kilitlediğini ve meskene akaryakıt döktüğünü söylemişti. Daha sonra Instagram’ına bakan eşi posta kutusunda bir iletiyle karşılaşmıştı: “Eğer kocanı @jw kullanıcı ismini bana vermeye ikna etmezsen, seni, kocanı ve çocuklarını taciz edeceğim.”

Olayların kulaktan kulağa yayılmasıyla, Williams, Ana ve başka taciz kurbanları birbirlerini bulmaya başladı. Hücumların gerisinde kim olduğunu ve o şahısları nasıl durduracaklarını bilmiyorlardı. Fakat bir ortak noktaları vardı. Destek için bir ağ kurdular. Kendilerine “Handle Heroes” (Kullanıcı İsmi Kahramanları) diyorlardı.

Grup üyeleri Facebook Messenger üzerinden haberleşiyor, son akınları kıymetlendiriyor, ortak noktalar arıyor, “Kim yaptı bunu?” sorusuna karşılık arıyordu. Telefon numaralarının kopyalanmasına karşı kendilerini korumak için ipuçları paylaşıyor, Instagram’ın zirve şirketi Facebook’taki tanıdıkları aracılığıyla tahlil üretmeye çalışıyorlardı.

Kahramanlardan biri kümesi, “Dehşet verici bir deneyimin içinde sakinleştirici bir tesiri vardı. Hepimiz kaçırılmış bir uçaktaki rehineler gibiydik” diye nitelendirdi.

AİLELER, ARKADAŞLAR HATTA POLİS İNANMIYORDU

Ama küme dehşetleri da körüklüyordu. Ana üzere çok fazla makus şeyler yaşamamış olanlar, ihtimalleri öbürleri sayesinde yaşıyordu. Bir pizza yalnızca pizza değil, yarın öbür gün bir SWAT timinin kapınızı kırıp ellerinde silahlarla oturma odanıza dalabileceğini gösteren bir işaretti.

Üstelik kurbanlar, aileleri, arkadaşları ve yetkililerin kuşkulu bakışlarıyla karşılaşıyordu. Örneğin Ana polisi arayıp şikâyette bulunduğunda kendisine gülüp geçmişlerdi. Josh Williams’ın meskenini polis bastığında, telsizi olan meraklı bir komşu Facebook’a “caddede muhtemelen karısını öldürmüş silahlı bir kuşkulu var” yazmıştı. Kızının arkadaşlarından birinin babası da bu paylaşımı görmüş ve daha sonra Williams’a önemli ciddi “Kusura bakma lakin sahiden bu türlü bir şey olsaydı seni öldürecektim” demişti.

Nisan ayı ortalarında Kahramanlar kümesinden Oscar’a bir ikaz araması geldi. Karşıdaki ses, “Kullanıcı isminden vazgeç yoksa acı çekmeye devam edeceksin” diyordu. 10 gün sonra Oscar’ın eski eşi aradı. Silahlı polisler bayan ve kızının yaşadığı meskeni basmıştı. Polisi arayıp Oscar olduğunu sav eden bir kişi, karısını öldürdüğünü, konuttaki herkesi de öldüreceğini söylüyordu. Oscar eski eşinin ailesine durumu açıklamaya çalışsa da inanmadılar. Bir toplumsal medya hesabı için polis mesken basar mıydı? Bu işte diğer bir iş olmalıydı. Oscar’ın birilerine borcu olabilir miydi?

Tabii de teslimat sıkıntısı vardı. Daima kapıya gelen görevlilere, “Hayır, siparişi ben vermedim, o yüzden size ödeme yapamam” demek zorundalardı. Bu durum pandemide sıkıntı günler geçiren restoranlar için de çok acı vericiydi.

KURBANLARIN LİSTELERİ İNTERNETTE DOLANIYOR

Haftalar geçiyor, Kahramanlar kendilerini gaye alanı aramaya devam ediyordu. Sonunda Nisan’ın son haftası bir liste bulundu. Değerli toplumsal medya kullanıcı isimlerine sahip bireylerin zımnî bilgilerinin paylaşıldığı listenin ismi “Şantaj Takımı”ydı. Bir diğer listede de @00’dan @zz’ye 1400 iki karakterli Instagram hesabıyla bağlı e-posta adresleri yazılıydı. Kahramanlar’dan kimileri kendi adreslerinin de burada olduğunu gördü. Asıl korkutucu olan ise saldırganı durdurmanın bir şeye yaramayacağını anlamaktı. Diğer biri oburunun kaldığı yerden tacizlere devam edebilirdi.

Yerel polisin tepkisizliğinden sıkılan Kahramanlar, FBI’la çoktan ilişki kurmuştu. Meskeni basıldıktan sonra Josh Williams, Shannon Hickman isimli FBI casusuyla temasa geçmişti. Hickman kısa mühlet içinde Kahramanlar’ın danışmanına dönüştü.

Mayıs başlarında yani şantaj listeleri bulunduktan kısa müddet sonra, Hickman kümeye hoş haberlerle geldi. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alınmıştı ancak diğerleri da olabilirdi.

Birkaç hafta sonra şüphelinin ismini da açıkladı: Shane Sonderman.

* * * * *

Kahramanlar’ın birçoklarının yaşadığı San Francisco etrafından kilometrelerce kuzeyde Oregon’da bir bayan cehennemi yaşıyordu.

Aralık 2019’dan itibaren birileri daima arayıp bildiri atmaya, kendisinin ve Ohio’da yaşayan annesinin meskenine yemek servisleri göndermeye başlamıştı. Bayanın Instagram kullanıcı ismini istiyorlardı.

Ancak federal casuslar için bu bayanın olayı değerli bir ipucu içeriyordu: Tennessee’de yaşayan ve 18 yaşını yeni doldurmuş olan Sonderman’la ilişkili bir telefon numarası. Ülkenin dört bir yanından misal taarruzlara ait ispatlar geldikçe, Memphis’te misyon yapan Savcı Debra Ireland, Sonderman hakkında bir evrak oluşturmaya başladı.

Mahkeme dokümanlarına nazaran, değerli kullanıcı isimlerini elde etmek için ne gerekirse yapmaya hazır olan bir kümenin kesimi olan Sonderman, 8000 kişilik Ripley kasabasında yaşıyordu. Sıkıntılı bir çocukluk geçirmişti, ailesinde akıl hastalığı yaygındı.

SALDIRILAR BİR KİŞİNİN VEFATINA NEDEN OLDU

Grup, Discord üzerinden haberleşiyor, çevrimiçi data tabanlarını kullanarak maksatlarının kimlik bilgileri paylaşıyordu. Tehditkâr iletiler ve binlerce pizza gönderiyor, çocuk müdafaa hizmetlerine düzmece şikayetlerde bulunuyorlardı. Savcılığın elde ettiği Discord kayıtlarına nazaran, Sonderman kullanıcı isimlerini binlerce dolara satmakla övünüyordu.

Nisan 2020’de olaylar ölümcül bir hal aldı. Sonderman’ın maksatlarından biri Twitter’da @Tennessee kullanıcı isminin sahibi olan yazılımcı Mark Herring’di. 27 Nisan günü Sonderman’ın hata ortaklarından biri polisi arayıp Herring’in bir bayanı öldürüldüğünü ve Bethpage’deki meskenine boru bombalarıyla bubi tuzakları kurduğunu söyledi. Konuta giden SWAT timi Herring’in 60 yaşındaki büyükbabasıyla karşılaştı. Ellerini kaldırıp dışarı çıkması istenen Herring o sırada kalp krizi geçirdi, yere yığıldı ve hayatını kaybetti.

Birkaç gün içinde Sonderman gözaltına alındı.

“BUNUN SONU GELMEYECEK”

Kullanıcı İsmi Kahramanları rahatlamıştı. Hayatlarına devam etmeye çalıştılar lakin bu kolay olmadı. En ufak bir şeyden korkar hale gelmişlerdi. Biz vakitler çalışma alanları olan internet dünyası artık üstlerine geliyordu. Gurur kaynağı olan kullanıcı isimleri nedeniyle maksat tahtasına dönüşmüşlerdi.

Ama yeniden de tacizler sona erdi. Pizzacılar artık gelmiyordu. Hayat devam ediyordu. Chris Eberle ve ailesi yeni bir konut satın aldı ve taşındı.

Mart 2021’de siparişler yine başladı. Birileri Eberle’in yeni telefon numarasını bulmuştu lakin siparişler hala eski adresine gidiyordu. Birkaç gün içinde Eberle, annesi, eşinin ailesi ve kızı 20’den fazla yemek siparişiyle karşı karşıya kaldı. Restoranlar da öfkeleniyordu. Yer sahiplerinden biri Eberle’e, “Beni 100 dolardan fazla ziyan ettirdin, bu işe bir son vermen lazım” diye reaksiyon göstermişti örneğin…

Saldırının ikinci akşamında gelen bir bildiri kuşkuya yer bırakmayacak kadar netti: “Instagram’ı ve Twitter’ı artık vermek istiyor musun? Bunun sonu gelmeyecek.”

SAVCILARI BİLE ŞOKE ETTİ

Eberle öteki Kahramanlar’a ulaştı fakat öteki hiç kimse amaç alınmamıştı. Hickman bunun yeni bir saldırgan ya da Sonderman’ın yakalanmamış hata ortaklarından biri olabileceğini düşünüyordu. Her kimse, akınlar başladığı üzere bitti.

Bir öteki ihtimal de saldırıyı düzenleyenin Sonderman’ın kendisi olmasıydı. O günlerde Sonderman kefaletle hür bırakılmıştı. Mart 2021’de yani Eberle’i gaye alan ikinci dalganın başlamasından bir hafta sonra nihayet kabahatini itiraf etmişti. Kısa müddet içinde savcılar Sonderman’ın özgür olduğu devirde taarruzları sürdürdüğünü keşfetti.

Sonderman Nisan 2021’de tekrar gözaltına alındı. 2 ay sonra 5 yıl mahpus cezasına çarptırıldı. Herring’in mevti Sonderman’ın cezası belirli olana kadar kamuoyundan gizlendi. Kullanıcı İsmi Kahramanları bu haberi duyunca hem dehşete düştü hem de bir rahatlama yaşadı. Kahramanların şikayetleri Sonderman hakkındaki iddianamede yer almasa da Hickman, Ana’ya Sonderman’dan bahsetti. Atakları yürütüşü tam da varsayım ettikleri üzereydi.

Savcı Ireland, Insider’a yaptığı açıklamada, Sonderman ile Kahramanlar’ın yaşadıkları kâbus ortasında direkt bir bağ kuramadığını söyledi. Mahkeme evraklarında iki isimsiz kabahat ortağından bahsediliyor. Bunlardan bir tanesi İngiltere’de yaşıyor ve reşit değil.

Ireland, “Bu dağınık bir küme. Bazen tertipli olarak birlikte çalışan ortaklar görüyoruz, bazen de diğerleriyle birlikte çalışanlar. Ortak noktalar bize birtakım faillerin de ortak olduğunu gösteriyor” dedi.

Bu şu manaya geliyor: Eberle ve başkalarına hayatı zindan edenler hala hür olabilir.

* * * * *

Yaşadıkları tacizler, Kahramanlar’ın internette ünlü olmakla ilgili görüşlerini de değiştirdi. Insider’a konuşan bir kurban, “Eskiden bu kullanıcı isimlerine sahip olmakla ve kendi adımla bilinmekle övünürdüm. Kalabalık etkinliklere gittiğimde beşerler beni tanırdı, adımı bilirlerdi. Artık tam aykırısını istiyorum” dedi.

Kullanıcılardan kimileri şahsî bilgilerini ve irtibat adreslerini internetten silerken, kendileri ve aileleri hakkındaki paylaşımlarına da sınırlama koymaya başladı. Facebook ve Twitter’ın yapabileceklerinin sonlu olduğunun farkındalar fakat bu platformların taciz kurbanlarına takviye olmamasına da tepkililer.

Ancak eski kullanıcı ismini muhafazaya devam edenler de var. Örneğin Josh Williams, “Teröristlerin kazanmasına müsaade vermeyeceğim” dedi. Fakat Chris Eberle ikinci dalganın akabinde pes etti. Ginger isimli bir startup’la anlaşan Eberle, kullanıcı ismini bu kuruma teslim etti. Kendisi de yeni mesleği olan kripto para ve Web3 dalıyla alakalı @DeFiGinger kullanıcı ismini aldı.

Ancak geçtiğimiz Nisan sonlarında annesinden gelen bir bildiri kâbusun hala bitmemiş olabileceğine işaret ediyordu. Çünkü annesi, Eberle’e, “Az evvel büyük bir pizza siparişini reddettim. Bunu sormaktan nefret ediyorum lakin senin mevzuyla ilgili bir alım var mı?” diyordu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.