SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Moskova’nın ince hesapları: Rusya birinci kere BMGK’da Ukrayna kararına onay verdi – Kıbrıs Haber, Kıbrıs Habercide Okunur.

Moskova’nın ince hesapları: Rusya birinci defa BMGK’da Ukrayna kararına onay verdiUkrayna savaşı tüm acımasızlığı ile sürerken Birleşmiş …

Moskova’nın ince hesapları: Rusya birinci kere BMGK’da Ukrayna kararına onay verdi – Kıbrıs Haber, Kıbrıs Habercide Okunur.
Akacan The Mall
08.05.2022 07:38
0
A+
A-

Moskova’nın ince hesapları: Rusya birinci defa BMGK’da Ukrayna kararına onay verdi
Ukrayna savaşı tüm acımasızlığı ile sürerken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Rusya birinci sefer Ukrayna’da barış isteyen bir çağrıyı veto etmedi. Moskova’nın bu hamleyi cephedeki kazanımlarını korumak ve Kiev’i tansiyonu tırmandıran taraf olarak göstermek için yaptığı konuşuluyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı ilan edilmemiş savaşta 73 gün geride kalırken, Moskova idaresi BM Güvenlik Konseyi’nde sürpriz bir atakla Ukrayna savaşıyla ilgili karara takviye verdi. Kararda, “BMGK, Ukrayna’da barış ve güvenliğin korunması konusunda derin tasa duymaktadır” tabiriyle Kurulun BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in savaşa barışçıl tahlil bulma eforlarını desteklediği belirtildi. Böylelikle BMGK’nın veto hakkına sahip 5 daimi üyesi ülke, savaşın başından bu yana birinci kere bir bildiriyi ortak kararla kabul etmiş oldu.

GUTERRES’TEN TAKVİYE

Akacan The Mall

Rusya’nın bildiri metnini sulandırdığı belirtilirken, Antonio Guterres ise bildiriyi olumlu karşıladı. BM Genel Sekreteri Guterres, “İlk defa BMGK, Ukrayna barışıyla ilgili tek ses oldu. Dünya BM Sözleşmeleri’nin kıymetlerine sahip çıkmak ve silahları susturmak için bir ortaya gelmelidir” diyerek hayat kurtarmak, acıları azaltmak ve barış yolu bulmak için her türlü çabayı göstereceğini söz etti.

RUSYA’NIN PLANI NE

Siyasi gözlemciler, Rusya’nın bu adımını, cephedeki mevcut kazanımlarla savaşı bitirme hazırlığı olarak yorumladı. Moskova, BMGK’da kabul edilen Ukrayna bildirisine dayanarak Donbas, Zaporojya ve Herson bölgelerinin ilhakını perçinleştirme peşinde. Ukrayna, ileride kendi topraklarını geri almak için taarruza geçerse, Rusya bu bildiriye dayanarak Kiev’i ‘gerilimi tırmandıran taraf’ olarak göstermeye kalkabilir.

ABD’NİN YAKLAŞIMI

ABD ise BMGK bildirisini Rusya’ya karşı kullanmak istiyor. ABD’nin BM Daimi Temsilciliği’nin 2 numarası Richard Mills, “Bildiri metninin yayınlanmasıyla tüm Güvenlik Kurulu üyelerinin alınan bu karara riayet etmelerini bekliyoruz” dedi. ABD’ye nazaran bildirinin kıymeti yalnızca geleceğe yönelik değil, geçmişte yaşananları da kapsıyor. 25 Şubat tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından bir gün sonra toplanan BMGK, Rusya’yı saldırgan ülke ilan etmek istemişti. Lakin veto hakkını kullanan Rusya kararın geçmesini engellemişti. Bunun üzerine 2 Mart tarihinde BM Genel Heyeti toplanarak ezici çoğunlukla Rusya’yı Ukrayna’ya saldıran ülke ilan etmişti. Evvelki günkü bildirinin kabul edilmesiyle Rusya’nın 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’daki davranışlarının sorgulanmasının kapısı aralanıyor.

‘BATI’NIN SİLAHLARINI’ VURDUK

Ukrayna savaşıyla ilgili dünya siyasi sahnesinde taraflar ince hesaplar yaparken cephede silahlar konuşmaya devam etti. Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov “Batılı ülkeleri uyarmıştık” sözüyle Ukrayna topraklarına getirilen askeri mühimmat depolarını vurduklarını duyurdu. Konaşenkov, Ukrayna’ya gönderilen silahların Odessa ve Harkiv bölgelerine seyir füzeleriyle düzenlenen nokta vuruşu operasyonlarda 3 deponun vurulmasıyla imha edildiklerini açıkladı.

HERSON AÇIKLAMALARI

Rusya bir yandan da Kırım’ın kuzeyinde kalan ve son harekâtta ele geçirdiği Herson’u ilhak etmeye hazırlanıyor. Rusya’nın vazifeye getirdiği Herson Belediye Lideri Yardımcısı Kiril Stremausov, “Bizim artık Ukrayna ile hiçbir ilgimiz kalmadı. Kiev idaresiyle Herson ile ilgili görüşmemizin de manası kalmadı. Herson halkı geleceğini Rusya ile birlikte olmakta görüyor” açıklamasını yaptı.


Kıbrıs Haber

Kıbrıs Haberleri, Gerçek, Tarafsız ve Aktüel Kıbrıs Haberleri Kıbrıs Habercide son dakika olarak okuyabilirsiniz.
Yayın sürecimiz boyunca tarafsız olarak Ülkemizde ve Dünyada gelişen bütün Siyaset, Sıhhat, İktisat, Eğitim, Spor ve Teknoloji alanlarında ülkemizi ilgilendiren ve son dakika Kıbrıs Haberlerini Kıbrıs Haberci ‘de fiyatsız bir formda okuyabilirsiniz.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.