SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Moskova’dan Ukrayna limanlarını açma adımı

Moskova’dan Ukrayna limanlarını açma adımıKremlin, savaş yüzünden Ukrayna’nın Karadeniz limanlarında mahsur kalan yaklaşık 70 gemi için adım attı …

Moskova’dan Ukrayna limanlarını açma adımı
Akacan The Mall
28.05.2022 07:37
0
A+
A-

Moskova’dan Ukrayna limanlarını açma adımı
Kremlin, savaş yüzünden Ukrayna’nın Karadeniz limanlarında mahsur kalan yaklaşık 70 gemi için adım attı. Buna nazaran gemilerin ayrılması için 08.00-19.00 ortasında koridor açılacak.

UKRAYNA savaşında güç kaynakları ve tahılı silah olarak kullanmakla suçlanan Kremlin, Ukrayna limanlarını ulaşıma açma adımı attı. Rusya, Ukrayna’nın çeşitli limanlarında savaş nedeniyle mahsur kalan yaklaşık 70 geminin tahliye edilmesi için her gün muhakkak saatler ortasında güvenlik koridoru açtıklarını duyurdu.

GÜVENLİK KORİDORU

Akacan The Mall

Ukrayna’daki limanlarla ilgili güvenlik koridoru açıklamasını yapan Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Operasyonlar Dairesi Kumandanı General Mihail Mizintsev, “Ukrayna’nın Herson, Nikolayev, Çernomorsk, Oçakov, Odesa ve Yujnıy limanlarında bulunan yabancı bandıralı gemilerin inançlı çıkış yapabilmesi için koridor açıyoruz. 27 Mayıs’tan itibaren limanlarda bulunan yaklaşık 70 gemi için sabah 08.00 akşam 19.00 ortasında 80 mil uzunluğunda ve 3 mil genişliğinde güvenlik koridoru açıyoruz. Yabancı gemiler bu koridorları kullanarak toplanma noktasına gelebilir. Lakin birebir geçiş garantisini Ukrayna tarafının da vermesi gerek” dedi.

AZAK’TA DURUM FARKLI

Azak Denizi’nde durumun daha farklı olduğunu lisana getiren General Mizintsev, “Mariupol limanı etrafında Ukrayna tarafından döşenen mayınları temizledik. Burada Kerç Boğazı’ndan çıkışa kadar 115 mil uzunluğunda ve 2 mil genişliğinde koridor belirledik. Halihazırda Mariupol limanında bulunan 6 yabancı ülke gemisisinin kaptanlarına ve ilgili ülkelere limanı inançlı biçimde terk etmeleri gerektiğini bildirdik. Bir an evvel çıkış yapmalarını bekliyoruz” dedi. Mariupol’de bir Türk şirketine ilişkin “Azov Concord” isimli yük gemisi de bulunuyor.

TAHLİL DEMEK DEĞİL

Lakin inançlı geçiş adımı, Ukrayna’nın tahıl ihracatının çabucak tekrar başlayacağı manasına gelmiyor. Tahıl konusu kapalı kapılar arkasında Birleşmiş Milletler teşebbüsüyle görüşülmeye devam ediliyor. Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in tahıl ihracatındaki aksaklıklar için Rusya’nın suçlanmaması gerektiğini söylemiş ve tahıla yolun açılabilmesi için Rusya’ya uygulanan yaptırımların bir kısmının kaldırılması kaidesini koşmuştu. Dün akşam Ukrayna başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’yı “Karadeniz ve Azak Denizi üzerindeki ana ihracat yollarını kapatmakla” suçlayarak “22 milyon ton tahılın depolarda bekletildiğini” söyledi.

ÜÇ ÜLKE ORTASINDA TAHIL DİPLOMASİSİ

RUSYA ile Ukrayna ortasındaki çatışmalar devam ederken Karadeniz kıyısındaki limanlarda bekleyen 20 milyon tondan fazla tahılın Türkiye üzerinden kıymetlendirilmesi formülü üzerinde duruluyor. Ukrayna-Rusya ortasındaki çatışmalar günlerdir devam ederken, dünyanın gözü Kiev’in ürettiği fakat ihraç edemediği buğday ve tahıl eserlerine çevrildi. Dünyanın en büyük ikinci tahıl üreticisi pozisyonunda olan Ukrayna’nın Karadeniz ve Azak Denizi limanlarıyla, ambarlarında 20 milyon tondan fazla tahılın beklediği öğrenildi. Tahılın çıkarılması için Türkiye-Ukrayna-Rusya ortasında yapılan kritik görüşmelerde uzaklık kat edildiği öğrenildi.

İKİ FORMÜL GÜNDEMDE

Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile yürüttüğü görüşmeler çerçevesinde buğdayın tahliyesi için iki başka formül gündeme geldi. Masadaki birinci formüle nazaran; Türkiye’den Ukrayna’ya açılacak bir koridorla tahılın muhtaçlık duyulan pazarlara sevkiyatı sağlanacak. İkinci formüle nazaran de Karadeniz’e komşu ülke gemilerine Rusya’nın denetiminde olmak kuralıyla tahılları çıkarma müsaadesi verilecek. Görüşmelerin devam ettiği masadaki iki formülde de en değerli hususun Karadeniz’deki mayınlar olduğu belirtildi. Görüşmelerde beklenen ilerlemenin sağlanması durumunda önümüzdeki günlerde İstanbul’da BM öncülüğünde bir toplantı yapılması da planlanıyor. Tarihi netleşmeyen toplantının yakın vakitte yapılacağı kaydediliyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.