SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Minimum fiyatta sona gelindi

Milyonlarca çalışanın sonucunu beklediği taban fiyat sürecinde sona gelindi. Bu yıl süreç yüksek enflasyon ve artan hayat maliyetleri hasebiyle kamuoyunun gündeminde evvelki yıllara nazaran daha fazla öne çıktı. Taban fiyatın kamuoyunda daha fazla…

Minimum fiyatta sona gelindi
Akacan The Mall
22.12.2022 09:50
0
A+
A-

Asgari fiyatta sona gelindi
Milyonlarca çalışanın sonucunu beklediği taban fiyat sürecinde sona gelindi. Bu yıl süreç yüksek enflasyon ve artan hayat maliyetleri münasebetiyle kamuoyunun gündeminde evvelki yıllara nazaran daha fazla öne çıktı. Taban fiyatın kamuoyunda daha fazla…

  • 01

    Milyonlarca çalışanın sonucunu beklediği minimum fiyat sürecinde sona gelindi. Bu yıl süreç yüksek enflasyon ve artan ömür maliyetleri hasebiyle kamuoyunun gündeminde evvelki yıllara nazaran daha fazla öne çıktı.

    Akacan The Mall

    Asgari fiyatın kamuoyunda daha fazla gündeme gelmesinin temel nedenlerinden biri de taban ücretlilerin çalışanlar ortasındaki hissesinin yüksek olması oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve DİSK-AR bilgilerine nazaran Türkiye’de minimum fiyat civarında çalışanların oranı yüzde 50 düzeyinde oldu.

    Asgari fiyat sürecinin başlarında personel kesitini temsil eden Türk-İş cephesinden gelen kırmızı çizginin 7 bin 785 TL olduğu açıklaması tartışmalara yol açarken, Taban Fiyat Tespit Komitesi’nin üçüncü toplantısının akabinde Türk-İş Lideri Ergün Atalay’ın resmi tekliflerinin 9 bin TL olduğunu söylemesi de sürecin değerli gelişmelerinden biri oldu.

    2023 yılına ait minimum fiyat maratonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM kulisinde gazetecilere yaptığı sürecin patron kısmıyla görüşülüp tamamlanacağına ait açıklamalar da öne çıktı.

  • 02

    Erdoğan, Alım ile bir ortaya geldi

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba akşamı Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım ile taban fiyat konusundaki gelinen son gelişmeleri ele aldı.

  • 03

    Erdoğan, 9 bin TL’lik teklife kapıyı kapattı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çarşamba günü küme toplantısında ve toplantı sonrasında TBMM kulisinde taban fiyata ait kritik açıklamalar yaptı.

    Grup toplantısında Erdoğan, “Asgari fiyattan emeklilik düzenlemesine kadar gündemimizdeki öteki başlıkları da kısa müddette yoluna koyacağız” sözlerini kullandı.

    Asıl kritik açıklamalar ise TBMM kulisinde geldi. Erdoğan, “İşçi tarafının taban fiyatın 9 bin lira olması talebini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna karşılık şunları söyledi:

    Bakanımla, Patron Sendikası Lideriyle otururuz, konuşuruz, değerlendirmemizi yaparız. İnşallah güzel bir adım atarız, sonuca varırız. Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Zira bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor lakin bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe. Bunların hepsini düşüneceğiz; eğitimden sıhhate, adaletten emniyete, ulaşımdan bütün altyapı üstyapı problemlerine kadar bunlar bir şeyle yapılacak değil mi? Alışılmış sırtında küfe olmayanlar bol bol atıp tutuyor.

  • 04

    Türk-İş’in resmi teklifi 9 bin TL olmuştu

    İşçi, patron ve hükümet tarafından ortak karar ile 2023 yılı minimum fiyatının belirlenmesi hedeflenen Minimum Fiyat Tespit Komitesi’nin üçüncü toplantısı 20 Aralık’ta yapılmıştı.

    Toplantının akabinde Türk-İş Lideri Ergün Atalay basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ergün Atalay resmi tekliflerinin 9 bin lira olduğunu belirtti. Ergün Atalay bu sayının kabul edilmesi durumunda imzayı atacaklarını, aksi halde masaya oturmayacaklarını söyledi.

    Atalay şunları söyledi: 20 gündür süren bir süreç, arkadaşlar üçüncü toplantıyı yaptılar. Beni de buraya çağırdılar. Türk-İş 40 yıldır bir araştırma yapıyor. Ayın birinde Türk-İş’in açlık hududu 7 bin 785 TL, yoksulluk hududu 10 bin TL. Bu türlü bir söz kullanmıştık, bu söz üzerinden 20 gündür Türk-İş’in teklifi 7 bin 785 TL dendi. Bizim bu vakte kadar hiçbir teklifimiz olmadı. Artık teklifi üstte Bakan Bey’e, Komite’ye söyledim. Türk-İş’in resmi teklifi 9 bin TL’dir. Verirlerse masaya oturur, görüşür imzalarız, vermezlerse bu sorunun içinde olmayız.

  • 05

    İkinci toplantıda sayı konuşulmadı

    Asgari Fiyat Tespit Komitesi’nin yeni yılda geçerli olacak minimum fiyat sayısını belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısı 14 Aralık’ta yapıldı.

    Toplantıda Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri ekonomik datalara dair sunum yaptı.

    Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığının konut sahipliğinde, Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında toplanan kurulda, patron heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, emekçi heyetine TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yaptı.

    Basına kapalı yapılan toplantı yaklaşık 2,5 saat sürdü.

    Toplantı sonrası açıklama yapan Pevrul Kavlak toplantıda sayı konuşulmadığını söyledi. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da toplantıda patron dayanağı için taleplerini bir sefer daha yinelediklerini söz etti.

  • 06

    Bakanlığın anketinde beklentinin 7 bin 845 TL olduğu açıklandı

    Komisyonun birinci toplantısında Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı yaptırdığı taban fiyat anketini taraflarla paylaştı, ankette emekçi ya da patron olmayan çeşitli mesleklerdekilerin 2023 yılı minimum fiyatı için ortak beklentisinin net 7 bin 845 lira olduğuna yer verildi.

    İşçi, patron ve farklı mesleklerden oluşan vatandaşların oluşturduğu kamuoyuna 2023 yılı minimum fiyat beklentisinin sorulması üzerine, personellerin minimum fiyat beklentisi 7 bin 500 TL’nin üzerindeyken, patronların taban fiyat beklentisi 7 bin TL oldu. Emekçi ya da patron olmayan çeşitli mesleklerden oluşan vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun ortak beklentisi ise 7 bin 845 TL oldu. Minimum fiyatla çalıştığını belirten emekçilerin minimum fiyattan beklentisi de ortalama 7 bin 630 TL olarak hesaplandı.

  • 07

    ‘Kırmızı çizgi’ açıklaması tartışma yaratmıştı

    Komisyonda çalışanları temsil eden Türk-İş’in Lideri Ergün Atalay, görüşmeler başlamadan evvel kırmızı çizgilerinin 7 bin 785 TL olduğunu söyledi. Bunun üzerine pazarlık gücünü düşürdüğü eleştirisiyle kamuoyu Atalay’ın kelamlarına sert reaksiyon verdi. Atalay kelamlarının kamuoyunda reaksiyon çekmesi sonrasında yaptığı yeni açıklamada bu düzeyin pazarlığa başlama düzeyi olacağını belirtti.

  • 08

    Diğer sendikaların talebi ne olmuştu?

    DİSK Lideri Dilek Çerkezoğlu, tartışmalı ve eksik hesaplanan TÜİK bilgilerinde dahi enflasyonun yüksek 85,5 olduğunu, işçilerin enflasyonun yüzde 125 ile yüzde 140 ortasında gerçekleştiğini aktararak, “İnsanca bir minimum fiyatın net 13 bin 200 lira olması gerekir“ dedi.

    Asgari Fiyat Tespit Komitesi’nde yer almayan iki emekçi konfederasyonundan Hak-İş dört kişilik bir ailenin insanca yaşayacağı fiyatın belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.