SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Miniklerin ahenk haftası başlıyor

Miniklerin ahenk haftası başlıyorYaz tatilin akabinde Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı takvime nazaran okullar 12 Eylül’de açılacak. Lakin …

Miniklerin ahenk haftası başlıyor
Akacan The Mall
31.08.2022 09:37
0
A+
A-

Miniklerin ahenk haftası başlıyor
Yaz tatilin akabinde Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı takvime nazaran okullar 12 Eylül’de açılacak. Lakin okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için 5 Eylül’de ahenk haftası başlayacak. Ayrıyeten birçok özel okul tüm eğitim kademelerinde tıpkı tarihte ders başı yapacak.

TÜİK’in 2021 yılında yayınladığı çocuk istatistiklerine nazaran Türkiye’de 26 milyon çocuk ve genç nüfusu var. Bunların çoğunluğunu sayıları yaklaşık 6 milyonu bulan 4-6 yaş kümesi oluşturuyor. Bu yıl ilkokula başlayacak birinci sınıfların tüm kademeler içindeki oranı epeyce yüksek. Anne-babalar, öğretmenler ve öğrenciler için okula ahenk sürecinin manasını uzmanlara sorduk. Bilhassa okul öncesi eğitime ve ilkokula başlayacak çocuklar için okulun birinci gününün çok kıymetli olduğunu söyleyen eğitim uzmanlarının hem ebeveynlere hem de öğretmenlere teklifleri ve hatırlatmaları oldu.

OLUMSUZ ANILAR PAYLAŞMAYIN
Prof. Dr. Erten Gökçe – Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Kısmı Lideri:
“Hazırlık sürecinde anne babalar çocuğun hislerini paylaşabilirler. Kıymetli olan, ailelerin okul ile ilgili olumsuz anılarını paylaşmaktan kaçınmasıdır. Bu tıp olumsuz anlatımlar çocuğun okula yönelik ön yargılar geliştirmesine neden olabilir. Bu durum ise onun okulu ve öğretmenleri sevmemesine yol açar. Aileler, okullar ve öğretmenlerle ilgili olumlu anlatımlar yapmalı, okulun birey açısından değerini vurgulamalı ve çocuklarının merak ettiği pek çok şeyi okulda öğrenebileceğini belirtmeliler.

Akacan The Mall

OKULA BAŞLAMAYA HAZIR OLAN ÇOCUK BAŞARILI OLUR
Okullar açılana kadarki adaptasyon sürecinde çocuğun okula hazırlanmasına yardımcı olunmalıdır. Zira ilkokul bireyin ömründe kritik bir kıymete ve tesire sahiptir. ilkokulda çocuk her gün yeni bilgiler ve maharetler kazanır. Arkadaşlarıyla öğretmenleriyle farklı bir toplumsal ortama girer. Çocuklar okul sürecinde kendi ilgi alanlarını da keşfeder. Bu nedenle ilkokul bireyin ömründe son derece değerli bir tesire sahiptir. Bireyin hayatında bu kadar kıymetli bir yeri olan ilkokula başlarken çocuk kendini düzgün ve hazır hissederse tüm okul hayatı da başarılı bir halde devam eder. Okula ahenk sürecinde; öğretmeniyle ve arkadaşlarıyla tanışma, sınıfını ve okula tanıma, okuldaki araç gereçleri tanıma, okul bahçe, oyun ya da aktiflik alanlarını tanıma, arkadaşlarıyla bağlarını geliştirmeye yönelik oyunlar oynama, fotoğraf yapma, boyama yapma, öyküler okuma, canlandırmalar yapma, müzikler ve tekerlemeler söyleme üzere çocuğun yapmaktan keyif alacağı cinste etkinlikler uygulanarak çocuğun okula başlarken güzel hisler geliştirerek okula ahenk sağlaması amaçlanır.”

EVDE DE OKUL TERTİBİNE GEÇİLMELİ
Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun – Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Kısım Lideri:
“Okul kuralların, bir ortada yaşama kültürünün olduğu bir kurum olarak öz benliğin gelişimi kadar öz disiplinin de kazanıldığı yerdir. Okullar açılmadan en az bir hafta evvel öğrencilerin bu açıdan da hazırlanması sağlanmalı. Yaz tatilinde uzayan uykuya geçiş ya da uyanma saatleri yine okula nazaran düzenlenmeli. Tertipli kahvaltı yapmaları, varsa oyun müddetlerinin haftalık okul rutinine uygun olarak düzenlenmesi sağlanmalı. Yani ahenk haftasında konutta de tatil periyodunda okul sistemine geçilmeli. Araştırmalar meslek amaçları olan öğrencilerin akademik ve toplumsal gelişimlerinin rastgele bir meslek maksadı olmayanlara nazaran daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu nedenle ilkokuldan itibaren kademeler ilerledikçe öğrencilerin meslek gelişimleri ile ilgili amaçlar oluşturması, bunun için okul rehberlik servislerinden yardım almaları teşvik edilmeli.“

OKULDAKİ BİRİNCİ GÜN HAYATTA BİR DÖNÜM NOKTASIDIR
Prof. Dr. Berrin Akman – Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Kısım Başkanı
“Anaokulu ya da anasınıfına başlamak, çocuklar için birçok değişikliği içeren bir geçiştir. Meğer bu süreçte ebeveynlerin çocuklarının konuttan okula geçişine iştirakinin ehemmiyeti gereğince vurgulanmaz. Sevecen, çocuğunu destekleyen bir ebeveynin katkısıyla, bu geçiş çocuk için olumlu bir tecrübe olabilir, ona özgüven ve muvaffakiyet duygusu verir.

Çocuğun okuldaki birinci günü büyük bir dönüm noktasıdır. Okulun birinci günü çocukların hayatlarında yeni bir sayfa açtıkları gündür. Fakat bu gün yaklaştıkça beraberinde bir çok telaş, soru ve endişeyi da getirir. Çocuğun ailesinden ayrılması kelam konusu olduğunda hem anne babaların hem de çocukların yaşadığı pek çok his vardır. Çocuklar çoklukla ebeveynlerinin yanından ayrılmaya isteksizdirler lakin yeni etraflarını keşfetmek ve öğrenmek için de heyecan duyarlar. Kıymetli olan küçük çocuğunuzun okula hazır olacağını anlamak ve buna inanmaktır. Sonuç olarak; konuttan okula başarılı bir geçişin, ebeveynlere ve çocuklara sağlayacağı yararlar, birinci ayrılıktan kaynaklanan rahatsızlıktan daha ağır basar. Çocuğun bağımsızlığına olan itimat, gelecekteki benlik hürmetinin temelini oluşturur. Çocuğuna bağımsız uçma tecrübesi sağlayan bir ebeveyn ona kıymet biçilmez bir armağan vermiş olur. Okula yönelik erken periyottaki olumlu hislerle birleşen bu takviye ve inanç, hayat uzunluğu öğrenen bir çocuğun muvaffakiyetini teşvik eder.”

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.