SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Milyonların gözü 3600 ek göstergede

Milyonların gözü 3600 ek göstergedeMilyonları ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesnide sona gelindi. Düzenleme Cumhurbaşkanı Erdoğan’a …

Milyonların gözü 3600 ek göstergede
Akacan The Mall
30.05.2022 14:37
0
A+
A-

Milyonların gözü 3600 ek göstergede
Milyonları ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesnide sona gelindi. Düzenleme Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulduktan sonra açıklanacak. Sürece ait ayrıntılar şimdi aşikâr olmazken yaptıkları iş ya da statüleri birebir olsa da binlerce memurun kat…

OLCAY BÜYÜKTAŞ

Milyonlarca memur ve yüz binlerce memur emeklisini ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesinde süreç devam ediyor.

Akacan The Mall

Hükümet ile Memur-Sen ortasında yılbaşından beri devam eden 3600 ek gösterge ve başka ek göstergelerin düzenlenmesini içeren görüşmelerin yakında tamamlanması bekleniyor.

Hazırlanan teknik çalışmada, mevcut durumda 2200 ek gösterge alan unvan kümelerinin 3000’e 3000 ek gösterge alan unvan kümelerinin 3600’e, 3600 ve daha üst ek gösterge alanların da belirli oranda yükseltileceği öngörülüyor.

Yapılması öngörülen bu düzenleme ile tüm unvan kümelerine ek gösterge artışı yapılması planlanıyor. Ofis İşçileri Sendikası (BES) Lideri Bahadır Bedercioğlu, emekli aylığı ve ikramiye hesaplamasındaki farklı parametrelerin farklı sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor.

Mevcut durumda 3000 ek göstergeli öğretmen, hemşire, din vazifelisi, polis ve başka yönetimciler 30 yıllık hizmetleri karşılığında 5 bin 625 TL civarı emekli aylığı ve 202 bin 908 TL emekli İkramiyesi alırken, 3600 ek göstergeye yükseltilmeleriyle maaşları, bin 234 TL artışla 6 bin 861 liraya, emekli ikramiyeleri de 44 bin 500 lira artışla 247 bin 407 liraya çıkacak. 2200 ek gösterge alan örneğin şube müdürleri 3000’e yükseltildiğinde özel hizmet aylığı yüzdesi 85’te kalacak, sadece ek gösterge aylığında 155 TL, emekli ikramiyelerinde ise 5 bin 650 lira artış olacak.

Kritik öge: Özel hizmet aylığı yüzdesi

Maaşları etkileyen en kıymetli faktörlerden biri özel hizmet aylığı olarak ortaya çıkıyor.

Özel hizmet aylığı yüzdesi tablosundaki oranlara nazaran hesaplanan bu kalemdeki en bariz farklılık 3000 ile 3600 ek gösterge ortasında göze çarpıyor. Öbür oranlar (Örneğin 3600 ila 4800 ortası 20 puan) birbirine yakın ve manalı iken 3000 – 3600 ek gösterge ortasında (yüzde 85 – yüzde 145 yani 60 puan) önemli bir makas bulunuyor.

Bu nedenle yeni bir düzenlemeye muhtaç ve ek gösterge çalışmasının bu formda çıkarılması halinde yeni mağduriyetleri beraberinde getireceği vurgulanıyor.

Maaş istikrarı riski

Bununla birlikte daire lideri ve meslek uzmanları 2000+8000 makam/görev tazminatı alırken yönetici oldukları halde şube müdürleri ve öbür yöneticiler bu tazminatlardan mahrum bırakılmış durumda. Bu da gerek vazife aylıklarında ve gerekse emekli aylıklarında görev/sorumluluk/maaş istikrarı açısından adaletsizlik yaratıyor.

Örneğin 30 yıllık bir şube müdürü yahut öbür müdürler 10 bin TL civarı misyon aylığı, 5 bin 470 TL emekli maaşı alıyor iken, daire liderleri ve meslek uzmanları yaklaşık 15-17 bin TL civarı vazife aylığı ve 9 bin 400 TL emekli aylığı alıyor.

Bu farklılık 666 sayılı Kanun Kararında Kararname öncesinde 600 TL civarı iken, kararname sonrasında bu sayılan unvanlara 3600 ek gösterge ve 2000/8000 makam-görev tazminatı verilmesiyle ortaya çıkmış durumda. Müdürler ise 2200 ek göstergede bırakılmış, makam-görev tazminatı ise verilmemiş durumda.

Kurumlar ortasında farklılıklar var

Memurlar, 3600 ek gösterge düzenlemesinde vaat edilen dört meslek kümesi dışında da kapsamı daha geniş bir ek gösterge düzenlemesi bekliyor. Çünkü, kamuda yaşanan öbür ek gösterge adaletsizlikleri de kelam konusu. Bunların büyük kısmı kurumlar ortasındaki farklılıklardan kaynaklanıyor.

Örneğin TBMM, TRT, Cumhurbaşkanlığı, RTÜK, Türk Akreditasyon Kurumu, Rekabet Kurumu üzere kurumlar kendi maddeleriyle ayrıcalıklı sayılmış durumda. Buralarda çalışanlarla başka kurumlarda birebir takım ve unvanlarda çalışanlar ortasında da büyük farklılıklar yaşanıyor. SGK da çalışan bir tekniker 2200 ek göstergeden yararlanırken, TRT’de 3800 ek göstergeden yararlanıyor.

Farklı yasaya tabi olanlar var

Devlet memurlarının aylık bağlama hesaplamaları da ikiye ayrılmış durumda. 1 Ekim 2008 öncesi işe başlayanlar ile bu tarihten sonrası işe başlayanlar farklı kanunlara tabiler. 1 Ekim 2008 öncesi işe başlayanların süreçleri 5434 sayılı Emekli sandığı Kanunu’na nazaran yapılıyorken, belirtilen tarihten sonra işe başlayanların iş ve süreçleri 5510 sayılı Toplumsal Sigortalar ve Genel Sıhhat Sigortası Kanunu kararlarına nazaran yapılıyor.

5510 sayılı yasata tabi olanların emekli aylığı hesabında ek gösterge kullanılmıyor. Prime temel çıkar üzerinden emekli aylığı hesabı yapılıyor. Maddede emekli ikramiyesi de olmadığından eklenen süreksiz unsur ile Emekli Sandığı Kanunu’na atıfta bulunularak emekli ikramiyesi hesaplanıp ödemesi yapılıyor.

1 Ekim 2008 sonrası işe girenler yaklaşık olarak kamuda 14 yıldır çalışıyor ve sayılarının 1-1,5 milyon civarında olduğu kestirim ediliyor. Düzenlemenin bu çalışan kesiti de kapsaması talep ediliyor.

Birinci toplantı Şubat’ta yapılmıştı

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alim’in başkanlığında hükümet temsilcileri ve Memur-Sen yetkililerinin katımıyla birinci toplantısını 16 Şubat’ta yapan 3600 Ek Gösterge Kurulu, ikinci toplantısını 16 Mart’ta basına kapalı olarak gerçekleştirmişti.

İkinci toplantının akabinde, tüm memurları kapsayan ek gösterge düzenlemesi isteyen Memur-Sen, 2200-3600 ve 3600-4800 ek göstergeler ortasında yeni kademeler getirilmesini içeren talebini kurula sunmuştu.

Bakan Alim’in Şeker-İş Sendikası’nın 13 Mayıs’ta düzenlediği “Gıdanın Geleceği Ellerimizde Zirvesi”nde, ek gösterge düzenlemenin sonuçlanması için mayıs sonunu işaret etmesi üzerine, gözler hükümet ile Memur-Sen ortasında yapılacak yeni görüşmeye çevrildi.

Ek gösterge sözlüğü

Memurların emekli maaş ve ikramiyelerinin farklı prosedürlerle hesaplanıyor.

Bu farklılığın nasıl olduğunu anlamak için emekli aylığı ve ikramiyesinin nasıl hesaplandığına bakmak gerekiyor. 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na nazaran aylık hesabında öncelikle ilgili kişinin emekli aylığına temel matrahını bulmak gerekiyor.

Bu matraha giren karları ise genel olarak şu formda sıralanıyor: Aylık, Taban Aylık, Kıdem Aylığı, Ek Gösterge Aylığı, Özel Hizmet Aylığı, varsa Makam-Görev-Temsil tazminatları.

Aylık

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 43. hususunda yer alan tabloda gösterilen puanlar ile memur maaş katsayısının çarpılmasıyla bulunuyor. Örneğin 1. Derecenin 4. Kademesindeki bir memurun aylık gösterge puanı 1500 olup, aylık puanı emekli derece kademe üzerinden hesaplanıyor. 2022/Ocak devri aylık katsayı 0,235445 olarak ilan edildi.

Taban aylık

Maliye Bakanlığınca her yıl Ocak ve Temmuz aylarında açıklanan mali taban aylık katsayısının 1000 sayısıyla çarpılmasıyla bulunuyor. 2022/Ocak devrinde Taban Aylık Katsayısı: 3,685180 olarak ilan edildi.

Kıdem aylığı

Kıdem aylığı 30 yıl bile çalışılmış olsa da en fazla 25 yıl ve 500 puan üzerinden hesaplanıyor. Her bir kıdem yılı için 20 puan olduğundan 25 yıla karşılık gelen kıdem puanı en fazla 500 puan olarak kabul ediliyor. Nakdî karşılığı memur maaş katsayısı ile kıdem puanın çarpılmasıyla bulunuyor.

Ek gösterge

Kişinin emekli aylığına temel ek göstergesinin memur maaş katsayısı ile çarpılmasıyla bulunuyor. Ek Gösterge kazanılmış derece üzerinden hesaplanıyor.

Özel hizmet aylığı

İlgili kişinin ek göstergesine bağlı olarak belirlenen yüzdelik dilim üzerinden hesaplanıyor. Hesaplama formülü ise şöyle: 9500 X Memur Maaş Katsayısı X Özel Hizmet Aylığı Yüzdesi.
Maaşları etkileyen en kıymetli faktörlerden biri özel hizmet aylığı olarak karşımıza çıkıyor. Özel hizmet aylığı yüzdesi, tablosundaki oranlara nazaran hesaplanan bu kalemdeki en bariz farklılık 3000 ile 3600 ek gösterge ortasında göze çarpıyor. Başka oranlar (Örneğin 3600 ila 4800 ortası 20 puan) birbirine yakın ve manalı iken 3000 – 3600 ek gösterge ortasındaki (yüzde 85 – yüzde 145, 60 puan) farklılık kabul edilebilir düzeyden uzak. 2200 ek gösterge alan örneğin şube müdürleri 3000’e yükseltildiğinde özel hizmet aylığı yüzdesi 85’de motamot kalacak, sırf ek gösterge aylığında 155,00 artış yaşanacak.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.