SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Milyonlarca kişinin hayatını kurtaran çiçek aşısının ardındaki büyük gizem!

Milyonlarca kişinin hayatını kurtaran çiçek aşısının gerisindeki büyük gizem!Çiçek hastalığının sonunu getiren ve günümüzde Maymun Çiçeği …

Milyonlarca kişinin hayatını kurtaran çiçek aşısının ardındaki büyük gizem!
Akacan The Mall
01.08.2022 17:52
0
A+
A-

Milyonlarca kişinin hayatını kurtaran çiçek aşısının gerisindeki büyük gizem!
Çiçek hastalığının sonunu getiren ve günümüzde Maymun Çiçeği hastalığına karşı kullanılan aşıların bugüne dek kimsenin teşhis edemediği bilinmeyen bir virüse dayandığı ortaya çıktı. İşte milyonlarca hayat kurtaran aşının ardındaki büyük gizem…

50 yıldır çoğunlukla Afrika’da görülen maymun çiçeği virüsü, Mayıs ayında dünya genelinde yayılmaya başladı.

Virüsle uğraşın yollarını araştıran bilim insanları geçmişte kullanılmış iki çiçek aşısından faydalanma yoluna gittiler: ACAM2000 ve JYNNEOS.

Akacan The Mall

ABD’de maymun çiçeğine müdafaa sağlamak için sadece bu iki aşının kullanımına müsaade veriliyor. Avrupa Birliği de JYNNEOS’un kullanımına onay vermiş durumda.

AŞILARIN GEÇMİŞİ BÜYÜK BİR GİZEMİN PARÇASI

Her iki aşının da son derece inançlı ve aktif olduğu düşünülüyor. Fakat bu aşıların geçmişi büyük bir gizemin de bir modülü.

100 yıldan uzun mühlet boyunca bilim etrafı çiçek aşısının sığır çiçeği hastalığından türetildiğine inanıyordu.

Ama 1939’da, çiçek aşısının geliştirilmesinden yaklaşık 150 yıl sonra yapılan moleküler testler durumun bu türlü olmadığını ortaya koydu.

Daha yakın bir geçmişte yapılan genetik sekanslamalar da bu bulguları onayladı.

BUGÜNE KADAR KİMSENİN TEŞHİS EDEMEDİĞİ BİR VİRÜS

Buna nazaran, çiçek hastalığının sonunu getiren ve bugün de maymun çiçeği hastalığına karşı kullanılan aşılar, bugüne dek kimsenin teşhis edemediği, bilinmeyen bir virüse dayanıyor.

83 yıldır yapılan araştırmalara rağmen kimse bu virüsün çiçek aşısına nasıl, neden ya da ne vakit dahil olduğunu ya da hala yırtıcı tabiatta bu virüsün var olup olmadığını bilmiyor.

MİLYONLARCA İNSAN HAYATINI BU VİRÜSE BORÇLU

Bilinen tek bir şey var: Çiçek hastalığının insanların hayatına meydan okuduğu yıllarda yaşayan milyonlarca insan ömürlerini bu virüse borçlular.

Ayrıca bu virüs olmasaydı maymun çiçeği virüsü de artık çok daha büyük bir süratle yayılıyor olacaktı.

Almanya’daki Robert Koch Enstitüsü’nden virolog Jose Esparza, “1939’a dek çok uzun bir müddet çiçek aşısının sığır çiçeği virüsüyle tıpkı olduğu düşünülüyordu. Lakin daha sonra bunların farklı virüsler içerdiği tespit edildi. O vakitten beri sığır çiçeği virüsünü bir cins vaccinia yani çiçek aşısını da kökeni bilinmeyen öteki bir çeşit olarak kabul ediyoruz,” diyor.

PEKİ BU NASIL MÜMKÜN OLUYOR?

Bu virüs nereden çıkmış olabilir? Doğal ortamının neresi olduğunu bir gün tespit edebilmemiz mümkün olur mu?

Çiçek aşısının birinci yapılmasından bu yana yüz yıllar geçmiş olsa da dünya genelinde müzeler ya da koleksiyonlarda eski virüslerin izlerini görmek mümkün.

Esperza’nın başkanlık ettiği memleketler arası bir grup 2017 yılında yaptıkları bir hafriyatta, 1902 yılında Philadelphia’da üretilmiş bir aşıya ulaştı.

Yapılan testlerde hiçbir sığır çiçeği virüsü izine rastlanmadı. Bunun yerine 1976’da Moğolistan’da tespit edilen at çiçeği virüsüyle bir akrabalık olduğu sonucuna varıldı.

O günden bu yana tıpkı takım çok sayıda öteki tarihi aşı örneğine de ulaştı ve sekanslamalarını gerçekleştirdi. Esperza, “31 örneklemin hiçbirinde sığır çiçeğine rastlamadık” diyor.

Yani 19’uncu ve 20’inci yüzyılda aşılar çoğunlukla at çiçeğinden türetiliyordu. Sığır çiçeği ya hiç kullanılmıyor ya da kısa mühlet zarfında çabucak at çiçeğiyle telafi ediliyordu.

Ancak bilim insanları daha çok çiçek aşısı sekanslaması yaptığında, bunların da bir dönüşümden geçtiklerini tespit etti.

Bu aşılar, yalnızca yükle at çiçeğinden oluşmuyor, aslında temelini bugün de aşılarda bulunan gizemli bir virüs oluşturuyordu.

BELKİ YALNIZCA BİR KAZAYDI

Esparza, “1930’a kadar ana sekans at çiçeği iken daha sonra vaccinia, yani çiçek aşısına dönüştü, lakin bunun kökeni bilemiyoruz” diye konuşuyor.

Esparza’ya nazaran, bir cins çiçek aşısından başka bir çeşide gerçekleşen ani sıçrama aşının nasıl yapıldığıyla alakalı:

“Aşı tarihinin birinci 100 yılında, bir insanın kolundan oburunun koluna yapılan aşılamalar kelam konusuydu. 1860’da ise İtalya ve Fransa’daki bilim insanları hayvan aşılaması sistemini geliştirdiler. Böylelikle virüsün beşerden beşere geçmesi yerine, sığırlara konulması ve orada tutulması yolu geliştirildi.”

Bu kitle üretim sistemi ile zincire bir mühlet sonra koyun, at ve eşek üzere öbür hayvanlar da dahil edildi.

Bir noktada da bilinmeyen bir hayvanda tutulan bir virüs çiçek aşısı olarak kullanılmaya başlandı. Bunu birinci kimin yaptığı ya da neden, nasıl ve niye bu türlü bir şeyin kelam konusu olduğuna dair rastgele bir kayıt bulunmuyor.

Belki de yalnızca bir kazaydı: Tahminen de birisi bir çiftlik hayvanından at ya da sığır çiçeği olduğunu düşündüğü bir virüsü kullandı, virüs işe yaradı ve bunun farklı bir tıp virüs olduğunun kimse farkına varmadı.

1930’larda bu gizemli virüs en yaygın kullanılan aşı haline geldi. 20’inci yüzyılın ortalarına gelindiğinde de dünya genelinde bu virüsün yüzlerce farklı çeşidine rastlanır oldu.

Bugün bu gizemli virüs tahminen de hiç olmadığı kadar işe yarıyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ YAYILIYOR

Maymun çiçeği virüsü birinci sefer 1970 yılında tespit edildi ve yakın periyoda dek virüse yalnızca Afrika kıtasında rastlanıyordu.

Ancak Mayıs 2022’de dünya genelinde görülmemiş bir süratte yayılmaya başladı. Bu suratı kesmek için birçok ülke milyonlarca doz aşı sipariş etti.

JYNNEOS ve ACAM2000 aşılarının ikisi de 1930’lu yıllarda aktif olan çiçek aşısındaki birebir gizemli virüsten geliştirildi.

Temmuz 2022’de ABD hükümeti her iki aşıdan yedi milyon doz sipariş etti.

İşin komik tarafı, bugün maymun çiçeği salgınıyla karşılaşıyor olmamızın tahminen de tek nedeni çiçek aşısı uygulamasını terk etmiş olmamız.

Zira öbür virüslerin de bu fırsattan yararlandığı sanılıyor. Sığır çiçeğine büyükbaş hayvanlarda pek rastlanmasa da örneğin dünya genelinde kemirgenlerde salgın halinde görülüyor.

Ayrıca 1970’li yıllarda çiçek aşısının durdurulmasından bu yana çocuklarda hastalığın görülüşünde de bir tırmanış kelam konusu.

Bugün beşerler sığır çiçeğine fareler ya da kediler aracılığıyla yakalanabiliyor. Enfeksiyonlar çoklukla hafif oluyor, yüzde ve ellerde lezyonlar görülüyor. Lakin bu virüsün beşerden beşere bulaştığına dair bir bilgi bulunmuyor.

Ancak bu virüs nedeniyle de vefatlar kelam konusu oldu. Maymun çiçeği hastalığında olduğu üzere, hadiselerin artışının çiçek aşısı uygulamasına son verilmesiyle ilgili olduğu düşünülüyor. Hatta kimi bilim insanları sığır çiçeğinin gelmekte olan bir sıhhat tehdidi olduğunu söylüyor.

VİRÜSÜN KÖKENİNİ ÖĞRENMEMİZ MÜMKÜN MÜ?

Yani vaccinia’ya hâlâ çok talep var. Pekala lakin insanlık tarihinin bu en favori aşısının kökeninin ne olduğunu bir gün öğrenmemiz mümkün mü?

Esparza buna kuşkuyla yaklaşıyor:

“Şu anda elimizde karşılıktan çok soru var.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.