SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

MHK Lideri Lale Orta: Hakemlikteki 20 senem uğraşla geçti

Türk futbol hakemliğinin başına getirilen Orta için bu muvaffakiyet mutlaka bir tesadüf değil zira o hayatı boyunca ‘ilk’lere imza atmış bir isim. Merkez Hakem Kurulu’nun yeni Lideri Lale Orta ‘Futbol erkek oyunudur’ algısını yıkan bayan…

MHK Lideri Lale Orta: Hakemlikteki 20 senem uğraşla geçti
Akacan The Mall
31.01.2023 07:27
0
A+
A-

MHK Lideri Lale Orta: Hakemlikteki 20 senem uğraşla geçti
Türk futbol hakemliğinin başına getirilen Orta için bu muvaffakiyet katiyetle bir tesadüf değil zira o hayatı boyunca ‘ilk’lere imza atmış bir isim. Merkez Hakem Kurulu’nun yeni Lideri Lale Orta ‘Futbol erkek oyunudur’ algısını yıkan bayan…

Lale Orta ülkemizde ‘futbol erkek oyunudur’ algısını yıkan isimlerin başında geliyor. Profesör Tabip unvanına sahip Orta, mesleğindeki sayısız ‘ilk’e bir de Merkez Hakem Şurası (MHK) Lideri sıfatını ekledi.

Lale Orta birebir vakitte erkekler Muhteşem Lig maçını yöneten birinci bayan hakem, FIFA Kokartlı birinci bayan hakem, birinci bayan futbol antrenörü, birinci bayan maç spikeri, birinci bayan Merkez Hakemler Konseyi Üyesi, birinci bayan UEFA gözlemcisi ve birinci bayan UEFA eğitimcisi.

Akacan The Mall

Önceki gün MHK Başkanlığı vazifesine getirilen Orta, bir yandan da Okan Üniversitesi’nde Spor Yöneticiliği Kısım Başkanlığı vazifesini sürdürüyor.

HEDEFLERİ BÜYÜTTÜKÇE ‘ERKEK EGEMEN’ FUTBOL DÜNYASININ MAHZURLARI ÇIKTI

Spor tutkusu çocuk yaşta futbol ile başlayan Lale Orta, genç kızlık periyodunda Türkiye’de bayan futbol ligi kurmak için çalışmalar yürüttü daha sonra antrenörlük ve kurslarına katıldı.

Orta’nın hakemlikteki başarısı görülünce 20 yıl sürecek hakemlik mesleği başladı. Lale Orta o yıllarda yaşadığı zorlukları şu sözlerle anlatıyor:

“Ben tam 20 sene hakemlik yaptım. 20 senem uğraşla geçti. Hiç şöyle bir hafta gerime yaslanıp da ‘Bu hafta hangi maçı yöneteceğim’ diye rahatça düşünemedim. Daima yerimi korumak, daha üste nasıl çıkarım diye hedeflemek zorundaydım.”

Lale Orta maksatlarını büyüttükçe önüne Türkiye’deki erkek hâkim futbol dünyasının manileri çıktı. Futbol hakemleri ortasında muvaffakiyetini ve yerini korumak için ağır bir çalışma temposuna giren Orta, vakit içerisinde gösterdiği başarılı performansla kendisine kuşkuyla bakanları daima haksız çıkarttı.

BAŞARILI OLMAYA MECBURDUM VE NİTEKİM YETERLİ BİR MAÇ YÖNETTİM

Takvim yaprakları 20 Mayıs 1990’ı gösterdiğinde Ali Sami Yen Stadyumu’nda Türkiye futbol tarihinde bir birincisi gerçekleştiren Lale Orta, topladığı kıvırcık saçlarıyla bir anda Türkiye’nin gündemine oturdu. Orta, o devir ismi ‘Birinci Lig’ olan Üstün Lig’deki Galatasaray-Sarıyer maçında yardımcı hakem misyonuyla alana çıkmıştı.

Kendinden emin adımlarla alana çıksa da gerilimli bir misyon üstlenen Orta ile ilgili hem olumlu hem olumsuz yorumlar yapıldı. Lale Orta, o günü, “O kadar büyük bir sorumluluktu ki sizin başarınız tüm bayan hakemlerin başarısı olacaktı.

Başarısızlığınız ise tüm bayanların önünü kesecekti. Bu yüzden kendimi başarılı olmaya mecburî kıldığım bir maçtı. Nitekim de güzel bir maç yönettim” kelamlarıyla anlatıyor.

HER ALANDA HiZMET VERDiĞi FUTBOLU ÜNiVERSiTEDE DERS OLARAK ANLATIYOR

FUtbola, sportmen, hakem, antrenör ve yorumcu olarak hizmet verirken, bir yandan eğitimine devam edip akademik meslek yapan Lale Orta, 2003 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin Vücut Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü’nde öğretim üyesi oldu.

YORUMCULUK YAPTI

2009’da Okan Üniversitesi’nde Spor Bilimleri Kısmı Başkanlığı’nı üstlendi, 2020 yılında ise profesör unvanını aldı. Periyot devir televizyondaki futbol programlarında yorumculuk yapan Lale Orta, Okan Üniversitesi’nde öğrencilere futboldaki eşsiz tecrübelerini anlatmaktan büyük bir keyif alıyor.

KADIN VE ERKEK ARTIK BİREBİR SAYFADA

Futbol dünyasının bugün bayan erkek eşitliği noktasında 30 yıl önceye kıyasla çok daha âlâ bir noktada olduğuna inanan Lale Orta, bu memnuniyetini, “Bugün görüyoruz ki UEFA’nın sitesinde bayan ve erkek hakemler birebir sayfada listeleniyor. 2019 yılı UEFA Muhteşem Kupa maçını bir Fransız bayan hakem (Stephanie Frappart) yönetti” kelamlarıyla söz ediyor.

FIFA KOKARTINI MERASİMDE DEĞİL BİR TOPLANTIDA TESLİM ETTİLER

Lale Orta tüm olumsuz yorumlara kulağını kapatarak çok sevdiği hakemlik mesleğine odaklandı. 20 yıllık hakemlik mesleğinde yüzlerce maç yönetti ve Türkiye’deki erkek hâkim futbol dünyasında ‘kadınlar da var’ dedi. FIFA kokartı takacağı vakit “Seninki pembe olur herhalde” üzere yorumlar duysa da asla pes etmedi. O periyodun MHK idaresi Orta’ya kokartını öteki hakemlere yaptıkları üzere merasimle vermek yerine bir toplantıda teslim etti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.