SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Metaverse dersine ilgi büyük

Metaverse dersine ilgi büyükGelişen teknolojiyle birlikte eğitimin geleceği de baştan yazılırken üniversiteler öğrencilerine Metaverse ve NFT …

Metaverse dersine ilgi büyük
Akacan The Mall
05.04.2022 00:02
0
A+
A-

Metaverse dersine ilgi büyük
Gelişen teknolojiyle birlikte eğitimin geleceği de baştan yazılırken üniversiteler öğrencilerine Metaverse ve NFT gibi yeni dünyanın sanal sistemleriyle ilgili dersler vermeye başladı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) bu sistemlerin incelendiği Sanal Evrene Giriş dersine ilgi büyük.

2021-2022 yılı Bahar döneminde başlayan derse farklı bölümlerden 331 öğrenci katılıyor. Metaverse dersinde hangi konular işleniyor, uygulama teknikleri nasıl, öğrenciler bu derste aradıklarını buldu mu sorularına yanıt bulabilmek için YTÜ’de bir derse misafir olduk. Sanal dünyayı öğrencilerle deneyimledik. Üniversitenin sanal kampüsünde gezintiye çıktık.

Ders öncelikle teorik bilgilerle başladı. İnternetin hayatımıza girişinin ilk gününden bu yana gelişim aşamalarının işlendiği ders sanal gerçeklik teknolojilerinin anlatılmasıyla devam ederken, VR gözlük teknolojisinin tarihsel süreci de masaya yatırıldı. Sıra uygulamaya geldiğinde öğrencilere cardboard adı verilen ilkel mobil VR gözlükten sonra üstün teknoloji VR gözlükler sunuldu. ‘Meta’ dünyasına ilk kez giriş yapan öğrencilerden bazıları heyecanlanırken bazıları da sanal gerçeklik hissiyatından ürperdi. Biz de Rec Room adı verilen uygulamadaki avatarı yönetip bir asansörle binanın çatısına çıkıp uçma hissini ilk kez tecrübe ettik.
YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr Ertan Toy bu yıl ilk kez verdiği dersin detaylarını şöyle anlattı:

Akacan The Mall

GELECEKLE TANIŞMA DERSİ
Metaverse basit bir tanımla fiziksel dünyada yaptığımız etkileşimleri sanal dünyada yapabileceğimiz bir imkan sunan ve hatta gerçek dünyada yapılması mümkün olmayan şeyleri de yapabileceğimiz bir platformlar bütünü. Dünya devi şirketlerin bu alana yatırım yapmasıyla ve burada bir ekosistemin kurulmasıyla böyle bir ders verme ihtiyacı duyuldu. Daha önce verdiğimiz genişletilmiş gerçeklik dersimize blokzincir teknolojisini entegre ederek bir ders yapısı oluşturduk. Müfredat metaverse kavramının içerdiği tüm alanların genel bir özeti. Bu dersi alan öğrencilerimiz metaverse dünyasının üstünde inşa edildiği platformların temelini algılamış oluyor. Bu bir gelecekle tanışma dersi. Metaverse hakkında çok fazla dezenformasyon var. Bu konuda internet kaynaklarını dikkate almak çok doğru değil. Biz akademik veri ve kaynakları esas alıyoruz.

ÖĞRENCİLER DERS İÇİN SIRAYA GİRDİ
Rektörümüz Prof. Dr. Tamer Yılmaz’ın talebi üzerine metaverse dersi açmak çalışmaya başladık ve uygulamanın da içinde olduğu küçük bir ders kurguladık. Ancak derse ilgi sürekli arttı. 50 öğrenciyle başladık şimdi 331 öğrencimiz var. Onların bu ilgisini merak olgusuna bağlıyorum.

Nisa Sevdim Mimarlık 2’inci sınıf: Daha önce VR gözlük kullanmamıştım, tahmin ettiğimden çok daha gerçekçiydi. Okulun kampüsünde gezdim sınıflara girdim etrafa bakındım ve ok atma deneyimim oldu. Attıktan sonra bitirmek istediğimde gerçek hayattaki gibi elimdeki oku bir yere bırakmam gerektiğini farkettim.

Gizem Yavuzyılmaz Endüstri Mühendisliği 2’inci sınıf: Alanımdan uzak olsa da merakım olduğu için seçtim. Kripto ile de çok ilgiliyim. Teknolojinin ne kadar geliştiğini görüyoruz bu derste ve bize gelecek için ışık tutuyor.
Ozan Karagören İktisat Fakültesi 1’inci sınıf : Farklı bir deneyimdi. Gözlüğü taktığımda sanal alemde bir asansöre bindim ve o asansörle binanın en üst katına çıktım. Asansörün kapısı açıldığında önümde bir tahta ve karşımda bir şehir vardı. Kendimi o tahtadan aşağı bırakmadan önce sanki gerçekten bir uçurumun kenarındaymış gibiydim. Derse gelmeden önce böyle bir deneyim yaşayacağımı bilmiyordum.

İpek Şahin Fizik Bölümü 1’inci sınıf: İlk defa böyle bir şey yaşadım. Gerçeklik algımı tamamen kaybetmiş gibiydim. Kampüste gezdim ve ilk başta biraz korktum. Bundan sonrası için korkacağımı sanmıyorum. Bu dersi alarak geleceğe yatırım yapıyoruz.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.