SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Messi mi Ronaldo mu? | Futbol tarihinin en şahsî rekabeti: Birbirlerini nasıl daha âlâ hale getirdiler?

Hepimizin bildiği üzere, Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo çağımızın tartışmasız en başarılı atletleri ortasında başı çekiyor. Asıl enteresan olan ise birbirlerinin başarılarındaki hisseleri…

Messi mi Ronaldo mu? | Futbol tarihinin en şahsî rekabeti: Birbirlerini nasıl daha âlâ hale getirdiler?
Akacan The Mall
07.12.2022 12:52
0
A+
A-

Messi mi Ronaldo mu? | Futbol tarihinin en şahsî rekabeti: Birbirlerini nasıl daha âlâ hale getirdiler?
Hepimizin bildiği üzere, Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo çağımızın tartışmasız en başarılı atletleri ortasında başı çekiyor. Asıl enteresan olan ise birbirlerinin başarılarındaki hisseleri…

Katar 2022 Dünya Kupası, birinci gününden bu yana çeşitli birincilere sahne oluyor. Bunlardan bir tanesi de 3 Kasım günü oynanan Arjantin-Avustralya maçında yaşandı. 2006’dan bu yana Dünya Kupası turnuvalarında uzunluk gösteren Lionel Messi, birinci kere bir eleme maçında gol attı.

Dünya futbolunun tartışmasız en düzgünlerinden biri olan Messi’nin, bugüne kadar bu kademedeki bir karşılaşmada hiç gol atamamış olması değişik değil mi? Daha da farklı olan, en büyük rakibi olan Cristiano Ronaldo’nun da bugüne kadar hiç eleme golü atamamış olması.

Akacan The Mall

Ancak bu ikilinin mesleklerinin geçmişten bugüne ilerleyişine bakarsak, Ronaldo’nun bu akşam oynanacak İsviçre maçında ağları havalandırmasını izlemek sürpriz olmaz.

“Nasıl yani?” dediğinizi duyar üzereyiz. Şöyle ki bu ikiliden biri ne vakit değerli bir muvaffakiyet kaydetse, oburu de çabucak peşinden birebir başarıyı hanesine yazıyor. 2000’lerin sonlarında tanınmaya başladıkları günlerden bu yana, Messi ile Ronaldo ortasında “Ben senin yaptığın her şeyin daha güzelini yaparım” rekabeti yaşanıyor.

Gelin, The Athletic’in derlediği bilgilerle bu ikilinin 20 yıla yaklaşan üst seviye mesleklerine biraz daha yakından bakalım ve daima “daha iyi” olma noktasında birbirlerinden nasıl ilham aldıklarını mukayeseli olarak inceleyelim.

2006: DÜNYA KUPASI’NDA BİRİNCİ GOLLER

2006’da Almanya’nın mesken sahipliğinde düzenlenen turnuvada C Grubu’ndaki Arjantin, birinci maçında Fildişi Kıyısı’nı 2-1’lik skorla geçti.

İkinci maçta Arjantin, Sırbistan-Karadağ grubuyla karşı karşıya geldi. O günlerde Barcelona’da top koşturan 18 yaşındaki Messi, birinci 11’de başladığı maçta, Dünya Kupalarındaki birinci golünü kaydetti. Maç 6-0 Arjantin’in üstünlüğüyle sonuçlandı.

Bir gün sonra D Kümesi maçlarında Portekiz ikinci maçı için İran karşısında alana çıktı. 2-0 sonuçlanan karşılaşmada, Portekiz’in gollerinden birini 21 yaşındaki Ronaldo attı. Bu, Ronaldo’nun Dünya Kupaları’ndaki birinci golüydü.

2007-2009: BALLON D’OR’LA KISA PASLAŞMALAR

2007-2008 döneminde attığı 31 golle Premier Lig’de Manchester United’a şampiyonluğu getiren, Şampiyonlar Ligi’nde kaydettiği 8 golle ekibini doruğa taşıyan, ulusal formayla attığı 4 golle de Portekiz’i 2008 Avrupa Şampiyonası’nda çeyrek finale ulaştıran Ronaldo, o yıl Aralık ayında birinci Ballon d’Or’una layık görüldü.

O dönem birinci kere Messi ve Ronaldo alanda karşı karşıya geldi: Sör Alex Ferguson’ın öğrencileri Frank Rijkaard idaresindeki Barcelona’yı Şampiyonlar Ligi yarı finalinde 1-0’lık skorla eledi.

Ödül merasiminin yapıldığı günlerde, Pep Guardiola’nın Barcelona macerasının birinci döneminde (2008-2009) yarıya gelinmişti. Dönemin sonuna ulaşıldığında Barcelona üç kupayı da müzesine götürmeyi başarmıştı. Messi’nin bu süreçte asistler dahil 57 golde hissesi vardı.

Gollerin sonuncusunu, Roma’da oynanan Şampiyonlar Ligi finalinin 70’inci dakikasında Ronaldo’nun formasını giydiği Manchester United’ın kalesini gördü.

Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırdıktan 6 ay sonra Messi, Ronaldo’yu geride bırakıp Ballon d’Or’a ulaştı. Messi bu mükafatı sonraki 12 yılda 6 sefer daha alacaktı.

2010: DÜNYA KUPASI’NDA PAZUBANTLARI TAKILDI

2006 Dünya Kupası’nda mesken sahibi Almanya karşısında çeyrek finali penaltı atışlarıyla kaybeden Arjantin, dört yıl sonra Güney Afrika’da yapılan kupada birinci maçını Nijerya’ya karşı oynadı. Arjantin mili ekibinin başında, 1986’da şampiyonluğu 1990’da da ikinciliği getiren Diego Armando Maradona vardı. Ekibin kaptanı ise 22 yaşındaki Messi’ydi. Maç Arjantin’in 1-0’lık üstünlüğüyle sonuçlandı.

O maçtan tam bir yıl evvel 80 milyon sterline Real Madrid’e transfer olan ve kırılması sıkıntı bir rekora imza atan Ronaldo da Messi’den üç gün sonra Portekiz’in Fildişi Sahili’yle oynadığı ve 0-0 berabere kaldığı maça kaptan olarak çıktı.,

Kupayı İspanya’nın kaldırdığı turnuvada iki ülke de çeyrek finalde elendi. Lakin vakitle İspanya futboluna ayak uyduran CR7, 2010-2011 döneminde futbolunu apayrı bir seviyeye taşıdı.

2010-2012: LA LIGA’DA GOL REKORLARI KIRILDI

Ronaldo, 2010-2011 döneminde Real Madrid formasıyla oynadığı maçlarda toplam 53 gol attı. Bu gollerden 40’ı La Liga’da oynanan 34 maçta kaydedildi. Böylelikle Ronaldo, İspanya liginde bir dönemde en fazla gol atan oyuncu rekorunu kırdı. (Bir evvelki rekor 60 yıl evvel 1950-1951 döneminde kaydedilmişti.)

Bir sonraki dönem Ronaldo kendini aştı ve 40 gollük rekorunu 46’ya çıkardı. Ancak ondan daha güzelini yapan birisi vardı: Messi 2011-2012 döneminde 50 gol atıp 19 asist yaparak zorun da zorunu başardı.

Bununla da kalmayan Arjantinli, Şampiyonlar Ligi’nde 14 gol atarak, kupa tarihinde (eski Avrupa Kupası formatı dahil) bir dönemde en fazla skor üreten ayak oldu.

PEŞ PEŞE GELEN ‘HAT-TRICK’LER

O güne kadar Premier Lig’de, La Liga’da ve Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluklar yaşamış olan Ronaldo, 2013-2014 dönemine da formunun doruğunda başladı. Şampiyonlar Ligi’nde birinci küme maçında Real Madrid, Ali Sami Yen Stadyumu’nda Galatasaray’la karşı karşıya geldi ve Ronaldo hat-trick yaptı. 1-6 sonuçlanan maçın 90’ıncı dakikada gelen son golünde Ronaldo, defansı aşıp topu sol ayağıyla uzak köşeye gönderdi.

Bu skor, Ronaldo’nun Carlo Ancelotti idaresindeki Real Madrid’de birinci Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu yaşayacağına dair güçlü bir işaret olarak yorumlandı.

Bir gün sonra Barcelona, kendi küme maçında Camp Nou’da Ajax’ı ağırladı. Ve kestirim ettiğiniz üzere, Messi de kendi hat-trick’ini yaparak Ronaldo’dan geri kalmayacağını ortaya koydu. Messi’nin üç golünden biri vakitle efsaneleşecek hür vuruşlarından geldi.

https://twitter.com/goal/status/1306918210198003714

AKILALMAZ GOL REKORLARININ DEVAMI GELDİ

Sezon ilerledikçe Real Madrid ‘La Decima’ya yani Avrupa kupalarında 10’uncu şampiyonluğa yavaş yavaş yaklaşıyordu. Finalde Madrid derbisi yaşandı.

Ronaldo, Atletico Madrid karşısında uzatmaların son dakikasında attığı golle maçı 4-1’e, şahsî Şampiyonlar Ligi rekorunu ise 17’ye taşıdı ve Messi’nin iki dönem evvel egale ettiği 16 gol rekorunu kırmış oldu. La Liga’da ise Atletico Madrid 90 puanla şampiyonluğa ulaşırken Real Madrid ve Barcelona 87’şer puanda kaldı.

Bu durum El Clasico rekabetine bir üçüncünün katılması manasına geliyordu. Münasebetiyle Barcelona ve Real Madrid’in vites artırması gerekiyordu. Messi de Ronaldo da bu manada üstlerine düşeni yaptı; 2014-2015 döneminde iki oyuncu La Liga’da toplam 129 defa ağları havalandırdı.

Aralık ayında kıymetli bir gelişme yaşandı. Real Madrid’in Celta Vigo’yla oynadığı müsabakada 29 yaşındaki Ronaldo, La Liga’daki 200’üncü golüne imza attı (ve bir hat-trick daha yaptı). Sonraki gün Barcelona, Katalan derbisinde Espanyol’la karşıya geldi. Ronaldo’dan geri kalmayan 27 yaşındaki Messi de bu maçta bir hat-trick yaptı. Daha da farklı olan bu gollerle, Messi’nin, Ronaldo’nun İspanya’ya transfer olmasından sonra oynadığı 182’nci maçta ‘ikinci dalya’ demesiydi.

https://twitter.com/ChampionsLeague/status/1582665431181139968

BİNİNCİ GOL BU TÜRLÜ GELDİ

Portekiz’in, Euro 2016 finalinde mesken sahibi Fransa’yı devirip kupaya ulaşması, Ronaldo’nun memleketler arası muvaffakiyetlerini taçlandırdı.

Söz konusu turnuva Ronaldo-Messi rekabetinin ziyadesiyle kızıştığı bir devrin akabinde oynandı.

Ocak ayında Barcelona’nın Atletico Madrid’i 2-1 yendiği maçta Messi skoru 1-0’dan 1-1’e getiren golü attı. Böylelikle 24 saatliğine de olsa Ronaldo ve Messi’nin mesleklerinde kaydettikleri gollerin toplamı 1000’e ulaştı. Fakat bir gün sonra Real Madrid’in Espanyol’u 6-0’la hezimete uğrattığı maçta, Ronaldo 3 gol birden attı ve toplam sayı 1003’e yükseldi.

Barcelona sekiz yıl içinde altıncı La Liga şampiyonluğuna gerçek emin adımlarla ilerlerken, Messi de 3 Mart günü Rayo Vallecano karşısında 5-1’lik skorla biten maçta bir hat-trick daha yaptı. Bu Messi’nin La Liga’da 16 ayda yaptığı 7’nci hat-trick’ti. Fakat iki gün sonra Ronaldo, 7-1’lik Celta Vigo galibiyetinde 4 gol atarak dikkatleri yine üzerine çekti.

https://twitter.com/realmadriden/status/821412323990507520

Aynı yıl Zinedine Zidane idaresindeki Real Madrid, üst üste üç Şampiyonlar Ligi şampiyonluğundan birincisini elde etti. Portekiz’in Euro 2016 şampiyonluğu da buna eklenince, Ronaldo’nun dördüncü Ballon d’Or’unu alması kaçınılmaz oldu.

Bu esnada Barcelona’nın güç günleri başlıyordu. Şampiyonlar Ligi’nde 2014-2015’in şampiyonu olan Katalan takım çeyrek finalde kupaya veda etti. (Bu durum ilerleyen yıllarda acı verici bir alışkanlığa dönüşecekti.)

Rekabet 2016-2017 döneminde devam etti. Messi o yıla çok güzel başladı. Celtic ve Manchester City karşısındaki birinci iki küme maçında 3’er kere topu ağlarla buluşturan Messi, Şampiyonlar Ligi tarihinde 7 hat-trick yapan birinci isim oldu. (Daha evvel 5 olan bu rekoru Ronaldo ile Messi paylaşıyordu.)

https://twitter.com/ChampionsLeague/status/1582665431181139968

Aynı dönemde, Ronaldo da peş peşe iki Şampiyonlar Ligi maçında üçer gol attı. Madrid takımı, bu maçların birincisinde çeyrek finalde Bayern Münih’le, ikincisinde ise yarı finalin birinci ayağında hemşerisi Atletico ile oynadı. Böylece Ronaldo, Messi’nin beş ay evvel ulaştığı Şampiyonlar Ligi rekorunu egale etmiş oldu. (Şu an iki ismin de 8’er hat-trick’i bulunuyor.)

GOLLERİN SAYISI KADAR NİTELİĞİNDE DE YARIŞ YAŞANDI

Uzun bir müddet boyunca, Messi yılın en hoş gollerini atıyor üzere görünüyordu. Örneğin 4 Mart 2018’de Atletico Madrid kalesine gönderdiği hür vuruş karşısında kaleci Jan Oblak çaresiz kalmış, yanlışsız köşeye atlasa da topun suratını yakalayamamıştı.

https://twitter.com/LaLigaEN/status/971082231912439808

Bir ay sonra, Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Real Madrid, Juventus deplasmanına çıktı. Ronaldo kendinden bekleneni yaptı; ağlarla buluşturduğu röveşata golü, kupa tarihinin en düzgünleri ortasına yazıldı.

ALACAKARANLIK YILLARI

Ronaldo, Juventus’ta geçirdiği 2018-2019 döneminde en düzgün maçlarını Şampiyonlar Ligi’nde oynadı. Juventus, birinci 16 cinsinde Atletico Madrid karşısındaki birinci maçında alandan 2-0 yenik ayrıldı. Bu maçın Torino’da oynanan rövanşında Ronaldo bir hat-trick daha yaptı ve Juventus’u bir adım daha ileri taşıdı.

Aynı dönem Barcelona’nın da çeyrek finale yükselip yükselemeyeceği tartışmaları yaşandı. Juventus-Atletico Madrid maçının sonraki günü Ernesto Valverde’nin öğrencileri Lyon’a karşı alana çıktı. Birinci maç 0-0 bitmişti. Son kelamı söyleme sırası Messi’deydi. Barcelona mesken sahipliğinin de verdiği avantajla maçı 5-1’lik skorla tamamladı. Messi bu 5 golden 2’sini attı, 2’sini attırdı.

Ronaldo ve Messi, 30’lu yaşlarının ortalarında ilerlerken, peş peşe rekor kırdıkları günler de yavaş yavaş geride kalmaya başladı.

2019-2020 döneminde Şampiyonlar Ligi’nin birinci 16 çeşidinde Juventus, Lyon’a elendi. Ronaldo’nun ikinci maçta grubu için elinden geleni yapması ve biri orta alandan olmak üzere iki gol atması sonucu değiştirmedi.

Ertesi gün Messi, Napoli defansının yarısını çaresiz bırakarak büyülü gollerinden birini attı. Topu alt köşeden ağlarla buluşturup skoru 3-1’e kilitleyen Messi, ekibini çeyrek finale taşıdı.

GOLCÜLÜK YARIŞI SÜRÜYOR

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında, Portekiz’in İrlanda’yla oynadığı maçta ağları iki sefer havalandıran Ronaldo, 111 golle tüm vakitlerin en skorer golcüsü oldu.

Bir hafta sonra bu defa sıra Messi’deydi. Ulusal formasıyla 79’uncu golünü atan Arjantinli, Güney Amerika asıllı memleketler arası golcüler ortasında birinci sıraya yükseldi.

Katar 2022 muhtemelen Ronaldo’nun da Messi’nin de son Dünya Kupası olacak. Ronaldo bu akşam İsviçre karşısında bir gol atabilirse, ikili ortasındaki rekabette son köşe de dönülmüş olacak. Son 15 yılda bu inanılmaz rekabetin her evresine tanıklık etmiş futbol severler ise “Ne kadar da şanslıydık” ile “Tadı damağımızda kaldı” ortasında buruk bir keyif yaşayacak.

The Athletic’in “Ronaldo v Messi – the absurd timeline of how they have driven each other to break records” başlıklı haberinden derlenmiştir.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.