SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Merkeziyetsiz finanstan tek merkeze

Merkeziyetsiz finanstan tek merkezeKripto piyasalarında inançlı ortam oluşana kadar karmaşanın devam etmesini bekleyen uzmanlar, yaşanan …

Merkeziyetsiz finanstan tek merkeze
Akacan The Mall
17.11.2022 10:08
0
A+
A-

Merkeziyetsiz finanstan tek merkeze
Kripto piyasalarında inançlı ortam oluşana kadar karmaşanın devam etmesini bekleyen uzmanlar, yaşanan krizlerin monopolleşen bir yapıya taban hazırladığı konusunda uyarıyor. Uzmanlar, yaşanan krizle bilhassa Binance’in pazardaki tesirinin arttığına…

BEGÜM PARILTI ALKIŞ

Bir müddettir paha kaybeden kripto para piyasaları için Kasım ayı yaprak dökümü tesiri yarattı. Ay başında Binance ile FTX ortasında tırmanan gerginlik şimdi ikinci haftada FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’in istifası ve şirketin iflas süreçlerini başlatmasıyla apayrı bir boyuta taşındı.

Akacan The Mall

Piyasalarda mümkün domino tesirini görmek de uzun sürmedi. Daha evvel kripto paralardaki kıymet kaybıyla likitide sıkışıklığı yaşayan BlockFi, Temmuz ayında FTX ile 400 milyon dolarlık kredi muahedesi yaparak bu durumdan kurtulmuştu. Fakat BlockFi tarafının da iflas başvurusu evresinde bulunduğu belirtiliyor.

Belirsizlikler sürerken, bir açıklama da en eski kripto kredi platformlarından olan Genesis’ten geldi. Genesis, FTX’in iflasının akabinde para çekme taleplerinin mevcut likiditeyi aştığını, borç verme ve yeni kredi oluşturma süreçlerini askıya alacağını açıkladı.

Piyasaların içinden geçtiği kriz sert tenkitleri de beraberinde getirdi. Kriz kahini olarak bilinen ekonomist Nouriel Roubini, kripto para ünitesini ve birtakım büyük oyuncularını “tamamen yozlaşmış bir ekosistem” olarak tanımladı.

Fed Lider Yardımcısı Lael Brainard ise kripto para piyasasının finansal istikrar riskleri oluşturacak kadar büyümeden sağlam bir düzenlemeye gereksinimi olduğunu tabir etti.

Güven oluşana kadar kriz sürebilir

Gelişmeleri pahalandıran Kadir Has Üniversitesi Öğretim Vazifelisi İsmail Hakkı Polat, kripto para piyasalarının uzun soluklu bir karmaşa periyoduna girdiğini ve itimat ortamının oluşana kadar bunun sürebileceğini söylüyor.

Polat, bu husustaki tedirginliğin yeni yatırımcı ve teşebbüsleri çekme konusunda olumsuz tesir yaratacağını belirtiyor.

Polat ayrıyeten ekosistemde kripto para okuryazarlığının düşüklüğüne ve düzeneklerin gereğince şuurlu kullanılmadığına da vurgu yapıyor: “Okuryazarlığı eksik kitle için kripto varlık alım-satım platformlarının acil bir düzenleme noktasına gitmesi gerekiyor.”

Yatırımcıları bıraktığı riskler açısından piyasadaki itimat ortamının tekrar sağlanması ise kıymetli. Polat, inanç sorununun aşılması için “rezerv kanıtına” ve yatırımcıların insiyatifinde olan alım-satım platformları tarafından müdahale edilmeksizin saklanan “yeni kuşak cüzdanlara” muhtaçlık olduğunu söylüyor.

İlgili haberler

  • Kripto piyasasında artık de Genesis endişesi
  • Kriptoda iflas dalgası büyüyor
  • Milyarderken tabana vuran kriptocudan tuhaf paylaşımlar
  • Binance’ten sektörel kurtarma fonu hamlesi

Peki, kartopu tesiriyle büyüyen tasa ve kriz ortamı ne anlatıyor?

Bahçeşehir Üniversitesi Blockchainist Merkezi Yöneticisi Dr. Bora Erdamar, bu noktada “yükümlülükler ile varlıklar ortasındaki dengesizliğe” dikkat çekiyor. “Bir anda fark edildi ki FTX’in varlıkları 900 milyon dolar, yükümlülükleri 9 milyar dolar” diyen Erdamar, sorunun temelinde riskin yönetilememesinin ve bilanço tutulamamasının yer aldığını söylüyor.

Yaşanan domino tesirine ait değerlendirmede bulunan Erdamar, “Zaten riskli varlık sınıfında olan kripto paraların hizmet sağlayıcılarının da finansal açıdan sağlam olmadığının görülmesi, bahsin FTX’e has bir durum olup olmadığını, öbür alım-satım platformları da var mı? sorularını akla getirdi” diyor.

Ekosistemde monopolleşme tehdidi derinleşiyor

Kripto ekosistemindeki problemlerin kaynağını tekrar merkezi yapılarda gördüğünü söyleyen Erdamar yaşanan krizle Binance’in pazardaki tesirinin arttığına ve biraz daha monopol bir yapı haline geldiğine dikkat çekiyor: “Ekosistemde monopoller görmeye başladık, daha da görebiliriz.”

Sektörde yaşanan fiyat hareketliliğine de değinen Erdamar, “Kripto varlıklarla, kripto varlık üzerine hizmet sağlayan platformları ayırmak lazım. Daha evvel yaşanan sorunlarda işin yüzde 90’ında husus kripto varlıklarda değil, kripto varlıklarla yatırımcılar ortasındaki aracılarda yaşandı. Hasebiyle regülasyonların kapsamı da bu ortacılar olmalı” açıklamasında bulunuyor.

Ortaya çıkış ideolojisinden uzaklaşıyor

Kripto para piyasalarını, yatırımcıları maruz bıraktığı riskler açısından klâsik finans ile pahalandıran Mindstone Blockchain Labs CEO’su Tansel Kaya, “Gitgide klâsik finans ile içiçe geçiyor. Daima bir düzenlenme ile birlikte kripto varlıkları daha fazla bankacılık sisteminin içerisine girdiğini görüyoruz. Kripto varlıklar ortaya çıkış ideolojisinden uzaklaşıyor” diyor.

Binance CEO’su CZ: Haydi tekrar inşa edelim

Piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmelerin akabinde “sektörel kurtarma hamlesi” ise gecikmedi. Binance’in CEO’su Changpeng Zhao, Twitter’dan yaptığı paylaşımında, likidite sorunu yaşayan güçlü projelere yardım için bir fon oluşturduğunu açıkladı ve “Kripto bir yere gitmiyor. Biz hâlâ buradayız. Haydi tekrar inşa edelim” tabirlerini kullandı. Kripto paranın problemlerini daha evvel de kendi çözmüş bir ekosistem olduğunu belirten Erdamar, Binance CEO’sunun bu atılımını “çok yapan bir çaba” olarak tanımlıyor.

Piyasalarda bir mühlet daha yaşanan gelişmelerin yankılarının sürmesi beklenirken, piyasaya ilgi duyanlar için “şimdi ne olacak?” sorusu akıllara daha sık gelecek üzere gözüküyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.