SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Makro ekonomik göstergelerle 2022

2022’de Türkiye iktisadında büyüme performansı yılın son kısmında yavaşlarken, enflasyonda yüksek seyir devam etti. Dış ticarette rekor açıklar kaydedilirken, cari istikrarın de güç ithalatının yükselen faturası nedeniyle açık verdiği izlendi….

Makro ekonomik göstergelerle 2022
Akacan The Mall
27.12.2022 11:07
0
A+
A-

Makro ekonomik göstergelerle 2022
2022’de Türkiye iktisadında büyüme performansı yılın son kısmında yavaşlarken, enflasyonda yüksek seyir devam etti. Dış ticarette rekor açıklar kaydedilirken, cari istikrarın de güç ithalatının yükselen faturası nedeniyle açık verdiği izlendi….

2022’de Türkiye iktisadında büyüme canlı iç tüketimin tesiriyle yılın birinci kısımlarında olumlu bir görünüm sergiledi.

Yılın birinci çeyreğinde Türkiye iktisadı yüzde 7,5 büyüdü. Büyüme ivmesi ikinci çeyrekte de devam etti ve bu çeyrekte yüzde 7,7’lik bir büyüme izlendi.

Akacan The Mall

Üçüncü çeyreğe gelindiğinde ise büyümede ivme kaybı olduğu görüldü. Yılın üçüncü çeyreğinde yıllık büyüme yüzde 3,9 olarak 2 yılın en zayıf performansını gösterdi.

Yılın üçüncü çeyreğinde çeyreklik bazda bakıldığında ise hudutlu da olsa daralma görüldü. Böylece Türkiye iktisadı çeyreklik olarak 9 çeyrek sonra birinci defa daraldı.

2022’de en çok konuşulan ekonomik gösterge enflasyon oldu

2022’de makro ekonomik göstergelerde manşetlerde birinci sıralarda yer alan bilgi enflasyon oldu. Gevşek para siyaseti uygulanan 2022 yılında yıllık enflasyon 24 yılın tepe düzeylerini gördü.

Yıla yüzde 48 düzeyinden başlayan yıllık enflasyon Ekim ayında yüzde 85’i aşarak tepe düzeylere ulaştı. Aylık olarak enflasyonda yükseliş serisi de sürat kesmedi.

Türkiye iktisadında Kasım ayı itibariyle aylık enflasyonda artış serisi 47. aya yükseldi.

2022 yılı bilhassa yüksek besin enflasyonuyla öne çıktı. Besin enflasyonunda 3 haneli düzeyler kaydedildi.

Resmi göstergelerde yıllık enflasyonda çift haneli düzeyler görülürken, öteki göstergelerde üç haneli bilgiler izlendi. İstanbul Ticaret Odası’nın İstanbul’daki fiyatlar baz alınarak yaptığı ölçümlerde yüzde 100’lerin üzerini görüldü, enflasyon 27 yılın tepesine çıktı.

Rekor dış ticaret açığı

2022 dış ticarette Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı Avrupa’da ekonomik aktivitede görülen yavaşlama ve yüksek güç ithalatı nedeniyle rekor açık izlendi. Ağustos ayında dış ticaret açığı 11,2 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek düzeyine yükseldi. Kasım ayı itibariyle Türkiye’nin 2022’de kaydettiği dış ticaret açığı 100 milyar dolara dayandı.

Dış ticarette rekor açıklar izlenirken, bu tablo cari istikrar bilgilerine de yansıdı. Geçen yılın Ekim ayında Türkiye iktisadında 4,1 milyar dolarlık fazla görülürken, o tarihten sonra her ayda aylık cari açık izlendi. Ocak ayında aylık cari açık 6,95 milyar doları gördü. Cari istikrar tarafında yılın değerli gelişmelerinden biri seyahat gelirlerinde yapılan revizyon oldu.

Bu revizyonun tesiriyle son 10 yıllık seyahat gelirlerine 22,5 milyar dolarlık katkı gerçekleşti. Bu revizyonun tesiri Ekim ayındaki cari istikrar bilgilerine de yansıdı ve Ekim’deki cari açık beklentilerin epey altında geldi. Tüm bunlarla birlikte Ekim ayı itibariyle Türkiye’nin 12 aylık cari açığı 43,5 milyar dolarla 4 yılın doruğuna yükseldi.

Cari istikrarda enerji baskısı

Cari istikrar kapsamında 2022 yılında dikkat çeken gelişmelerden birisi de kaynağı bilinmeyen para girişi olarak tanımlanan net kusur noksandaki süratli giriş oldu. Temmuz ayında net yanılgı noksan girişi 5,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu, tarihin en yüksek net kusur noksan girişi oldu. Ekim ayı itibariyle bakıldığında 2022 yılında toplam net kusur noksan girişi 21 milyar dolara ulaştı. Böylece 2022 yılı da 2018 yılına misal formda yüklü bir net yanılgı noksan girişi yaşanan bir yıl oldu.

Sanayide ivme yıl sonuna gerçek yavaşladı

Sanayiye ait göstergelere bakıldığında ise yılın birinci yarısında görülen yüksek performansın yılın ikinci yarısında ivme kaybettiği görüldü. Sanayi üretiminde Şubat ve Nisan aylarında çift haneli yıllık büyüme görüldü. Ağustos ve Eylül aylarına gelindiğinde ise yıllık büyümenin yüzde 1’lere kadar çekildiği izlendi. Aylık bazda bakıldığında 2022’nin genelinde sanayi üretiminde negatif bir performans kaydedildi.

Satınalma yöneticileri endeksleri de 2022’de endüstriye ait olumsuz görünüme işaret etti. İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı datalara nazaran yılın yalnızca birinci iki ayında endeks eşik paha olan 50’nin üzerinde gerçekleşerek endüstride büyümeye işaret etti. Şubat ayından sonra her ayda endeks 50’nin altındaki bedelleri alarak yöneticilerin karamsar olduğunu gösterdi. Kasım ayı itibariyle endeksi 45 düzeylerine gerileyerek pandemi sürecinden bu yana en düşük düzeye geriledi.

Sıkı istihdam piyasası görünümü

Sanayide ivme kaybı dikkat çekerken istihdam piyasası hizmetler kesiminin de tesiriyle daha müspet bir tablo ortaya koydu. Yılın genelinde işsizlik yüzde 10-11 bandında seyretti. Ağustos ayında manşet işsizlik 4 yıl sonra birinci sefer tek haneyi gördü. İşsizlik datalarının ayrıntılarına bakıldığında sanayi istihdamındaki ivme kaybı dikkat çekti. Yılın üçüncü çeyreğinde endüstride istihdam edilenlerin sayısı 6,64 milyona geriledi. Toplam istihdam içinde endüstrinin hissesi ise yüzde 22’nin altına geriledi. Tıpkı periyotta hizmetler dalında 247 bine varan artış izlendi. Hizmetler kesiminin istihdamdaki hissesi yüzde 57’ye yaklaştı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.