SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

‘Lüks’ ikinci el! Dünyada başlayan akım Türkiye’de de hızla yayılıyor

‘Lüks’ ikinci el! Dünyada başlayan akım Türkiye’de de hızla yayılıyorÇevre duyarlılığı, bilinçli tüketim ve yükselen fiyatlar tüketim …

‘Lüks’ ikinci el! Dünyada başlayan akım Türkiye’de de hızla yayılıyor
Akacan The Mall
24.04.2022 09:39
0
A+
A-

‘Lüks’ ikinci el! Dünyada başlayan akım Türkiye’de de hızla yayılıyor
Çevre duyarlılığı, bilinçli tüketim ve yükselen fiyatlar tüketim alışkanlıklarını değiştirdi. Artık tüketiciler ikinci el ürün kullanıyor ve bunu gizlemiyor. Tüm dünyada artan ikinci el lüks ürün tüketimi, Türkiye’de de hızla yayılıyor. Bu alanda faaliyet gösteren e-ticaret platformları da aldıkları yatırımlarla büyümeye ve daha geniş kitlelere ulaşmaya başladı.

Yükselen fiyatlar, Covid-19 nedeniyle yaşanan belirsizlikler ve çevre duyarlılığı tüm dünyada tüketicilerin lüks markalara algısını her geçen gün değiştiriyor. Lüks tüketim söz konusu olduğunda en büyük pazarlardan biri olan Çin’de özellikle son dönemde, ikinci el lüks satışları hızla yayılıyor. Türkiye’de ikinci el lüks ürünlere olan talep de son yıllarda hızla artarken; bu artışın her geçen yıl devam etmesi bekleniyor. İkinci el ürünler çok uzun yıllardır hayatımızda olsa da konu lüks ürünlere geldiğinde tüketici tercihlerinin son dönemde değiştiğini görüyoruz. Sadece ekonomik gerekçelerle değil; çevre duyarlılığı ve bilinçli tüketim gibi nedenlerle özellikle Z kuşağı, lüks ürünlere bakışı oldukça değiştirdi.

Z KUŞAĞI ETKİSİ

Akacan The Mall

İkinci el lüks moda platformu Original Seconds’ın Kurucusu Sinem Gürkaynak’a göre, ikinci el ürün almak artık çok daha ‘havalı’ görülüyor. “18 yıldır bu işi yapıyoruz, son 3 yıldır Z kuşağının harcama alışkanlıklarıyla birlikte ikinci el bambaşka bir hale geldi” diyen Gürkaynak, “İnsanlar önceden ikinci el ürün aldığını söylemiyordu. Artık ikinci el lüks ürünlere mesafeli yaklaşan ayıplanıyor” yorumunu yaptı. Artan taleple ciroda yüzde 350 artış yakaladıklarını belirten Gürkaynak, yıl sonunda da iki katı büyüme beklediklerini söyledi. Gürkaynak’a göre dünyada ikinci el lüks ürün satan internet sitelerine yatırımlar da yükselişe geçti ve beş yıl önce kimsenin yatırım yapmak için yaklaşmadığı siteler artık milyonlarca yatırım almaya başladı.

TALEP DEVAM EDECEK

Tescilli Markalar Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı İzze Stamati de ikinci el satışların yükseleceğine inandığını söyledi. Lüks markalara sahip olan tüketicilerin yeni bir ürün almadan mevcut ürünü satmaya sıcak bakmayabileceğini de ekleyen Stamati sözlerini şöyle sürdürdü: “Lüks ürünlere olan talebin önümüzdeki dönemde düşeceğini sanmıyorum. Rus pazarında savaş nedeniyle sıkıntı olsa da Avrupa’da talepte bir azalma yok. Pandemiden sonra kaybedilen pazarlar da toplanacaktır. İkinci el her zaman gündemdeydi. E-ticaretle birlikte tekrar ivme kazandı.”

ÇİN’DE YENİ AKIM

BAIN&CO tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2021’de Çin’de lüks ürün satışları yüzde 36 artışla 471 milyar yuan’a (74 milyar dolar) ulaştı. Ancak Çin’deki genç tüketiciler, kullanılmış lüks ürünleri satın alma fikrine karşı daha az direnç göstererek, değişimi hızlandırıyor. Lüks tüketimi adeta takıntı haline getiren Çin’de, son karantinayla birlikte oldukça ilginç bir yöntem de gelişti. Şangay’da karantinada kalanlar, sağlık çalışanlarının test kitlerini alması için kapıya geldiklerinde onları, kapılarına asılı Prada, Louis Vuitton, ve Hermes gibi lüks markaların kağıt çantalarıyla karşılıyor. Sağlık çalışanları da bu torbaların içinden test kitlerini topluyor. 

MARKALARIN DEĞERİ GERİLEDİ

Dünyanın en değerli 50 lüks ve premium markasının toplam değeri 2020’de 227,1 milyar dolarken; 2021’de 219,5 milyar dolara geriledi. 30 markayla toplam marka değerinin yüzde 62’sini oluşturan giyim sektörü ise pandemi nedeniyle en çok zarar gören sektörlerden biri oldu. 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.