SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Lisanssız güneş gücünün bir kısmı sisteme bedelsiz aktarılacak

Lisanssız güneş gücünün bir kısmı sisteme bedelsiz aktarılacakSanayi kuruluşlarının kendi tüketimlerinin gerektirdiği heyeti güçten daha fazla …

Lisanssız güneş gücünün bir kısmı sisteme bedelsiz aktarılacak
Akacan The Mall
10.08.2022 14:37
0
A+
A-

Lisanssız güneş gücünün bir kısmı sisteme bedelsiz aktarılacak
Sanayi kuruluşlarının kendi tüketimlerinin gerektirdiği heyeti güçten daha fazla konseyi güce sahip olduğu için lisanssız olarak güneş gücü santrali (GES) kurma ve fazla elektriği sisteme satmaya imkan tanıyan düzenleme değişiyor. EPDK, bir…

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) sanayicilerin ürettiği güneş gücünün bir kısmını sisteme satmayı, kalan kısmını da bedelsiz olarak sisteme aktarmayı öngören taslak düzenlemeyi kamuoyunun dikkatine sundu.

EPDK’nın internet sitesinde Lider Mustafa Yılmaz’ın gazetecilere yaptığı kıymetlendirme yayınlandı. Değerlendirmede Yılmaz “Bu düzenlememizle; ‘tüketim kadar üretim’ maksadından sapan, mühendislik bilimine ve teknik gerçeklere karşıt olarak heyeti gücünü orantısız biçimde arttıran, gerçek tüketicilerin lisanssız üretim tesisi kurabilmeleri imkanını ortadan kaldıran, tüketim olmadan üretim yapmaya çalışan tesislerin satışa husus edilebilecek üretim ölçülerini belirledik. Düzenlememiz Cumhurbaşkanlığı kararı ve ilgili kanunun emeline alanda en yeterli halde hizmet edecek” sözlerini kullandı.

Akacan The Mall

Yılmaz kelam konusu düzenlemenin önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanacağını belirtti.

“Sisteme ‘bedelsiz enerji’ olarak yansıyacak”

Düzenleme ile tüketim ölçüsü kadar üretilen gücün tüketim oranına mahsuplaştırılacağını, bir tüketim ölçüsü kadar üretilen fazla gücün ise satışa mevzu edileceğini belirten Yılmaz: “Bu orandan daha fazla yapılan üretim ise bütün tüketicilerimize yarar sağlayacak biçimde ‘bedelsiz enerji’ olarak sisteme yansıyacak. Üretilen ölçü yükseldikçe tüketicilerimizin faturaları da düşüş istikametinde etkilenecek inşallah” dedi.

“Sanayici lisanssız üretim tesisi kurabilecek”

EPDK Lideri Mustafa Yılmaz, yapılaşmanın ağır olduğu yerlerde, organize sanayi bölgelerinde lisanssız üretim tesisi için yer bulamayan tüketicilerin diğer dağıtım bölgelerinde, sanayi bölgeleri dışında tesis kurabilmeleri için tıpkı dağıtım bölgesi olması koşulunun kaldırıldığını açıkladı.

Yılmaz, sanayicilerin artık ister OSB içinde ister dışında olsun öbür bir dağıtım bölgesinde lisanssız üretim tesisi kurabileceğini ve Lisanslı yahut lisanssız kojenerasyon tesisleri bulunan tüketicilerin de muhakkak koşullar altında kojen santrali ile karşılayamadığı tüketimleri için lisanssız üretim tesisi kurabileceğini söz etti.

8 bin MW heyeti güçte lisanssız güneş gücü santrali (GES) bulunduğunu hatırlatan, “Sadece belediyeler ve sanayi bölgeleri değil, ziraî üreticiler ve turizm işletmecileri dahil her abone kümesinden vatandaşlarımız tükettiği gücün üreticisi pozisyonuna geldi” dedi.

Sanayici taslağın gözden geçirilmesini istemişti

Ankara Sanayi Odası (ASO) Lideri Nurettin Özdebir, Güç Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından tartışmaya açılan “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı”ndaki kimi düzenlemelerin yine gözden geçirilmesini talep etmişti.

2019 yılından beri yürürlükte olan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği ile tüketim abonelerine “sözleşme gücü”nün iki katı kadar lisanssız güneş gücü santrali (GES) yapma imkanı sağlandığını anımsatan Özdebir, yeni düzenlemeyle tüketim fazlası gücün bedelsiz sisteme verilmesinin öngörüldüğünü, bunun da haksızlığa yol açacağını savunmuştu.

EPDK Lideri Yılmaz toplumsal medyaya da yansıyan kelam konusu tenkitlere ait şunları belirtti:

Bu tenkitlerin iki sebebi olabilir ya bilgi eksikliği ya da makus niyet. Bu düzenleme birilerini rahatsız edebilir elbette. Fakat kim bu birileri? Dala ziyan veren, tarım üreticilerimizi, sanayicilerimizi, hayvancılıkla uğraşan tüketicilerimizi kullanarak, gerçekle bağı olmayan tüketim tesisi gücü oluşturarak sınır ve trafo kaybına neden olanlar, tüketim yapmadan üretim yaparak tarım, hayvancılık ve sanayi üretimlerini akamete uğratanlar… Evet bunlara dur diyoruz. Düzenlememizin emeli aşikâr: Kendi tüketimi için üretim yapanların desteklenmesi. Gerçek tüketimi olan ve kapasite kısıtı nedeni ile üretim tesisi kuramayan tüketicilerin önünün açılması.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.