SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Lafla olmaz somut adımlar atın! İsveç: PKK terör örgütü

Lafla olmaz somut adımlar atın! İsveç: PKK terör örgütüAnkara’nın, PKK’ya takviyesi nedeniyle NATO üyeliğine rezerv koyduğu İsveç’ten çelişkili …

Lafla olmaz somut adımlar atın! İsveç: PKK terör örgütü
Akacan The Mall
16.05.2022 07:38
0
A+
A-

Lafla olmaz somut adımlar atın! İsveç: PKK terör örgütü
Ankara’nın, PKK’ya takviyesi nedeniyle NATO üyeliğine rezerv koyduğu İsveç’ten çelişkili bildiriler geldi. İsveç Dışişleri Bakanı Linde, PKK’nın ülkesi tarafından da terör örgütü olarak görüldüğünü kaydetti. Lakin İsveçli Bakan, YPG’yi hariç tuttu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ‘söz değil, somut adımlar’ beklediklerini açıkladı.

İsveç’in PKK ve Suriye’deki kolu YPG’ye yaklaşımından rahatsız olan Ankara’ya Stockholm’den karşılık geldi.

Finlandiya ve İsveç, NATO üyeliğine müracaat doğrultusunda ilerlerken, Türkiye’nin bu iki ülkenin terör örgütlerine bakışına ait çekinceleri gündemi değiştirdi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, PKK’nın İsveç tarafından da terör örgütü olarak görüldüğünü söyledi. Sorunun yanlış anlamalardan kaynaklandığını savunan Linde, “Avrupa Birliği üzere biz de PKK’yı terör örgütü olarak görüyoruz” dedi. PKK’yı terör örgütleri listesinden çıkaracakları ya da kendisinin PKK ile görüşmeler yaptığı tezlerini reddeden Linde, “Böyle bir algı oluştuysa bunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor” dedi.

Akacan The Mall

ANA SORUN YPG

Ana uyuşmazlığın YPG konusunda yaşandığı Linde’nin kelamlarına de yansıdı. “Suriye’nin kuzeyindeki oluşumdan” ötürü anlaşamadıklarını vurgulayan Linde, “Biz PKK’nın terör örgütü olduğunu kabul ediyoruz. Kuzey Suriye’deki oluşum için birebir şeyi düşünmüyoruz. Birçok NATO ülkesi de düşünmüyor. ABD ve öbür NATO ülkeleri üzere biz de Kuzey Suriye’deki Kürt örgütleri ile görüştük” dedi.

ŞİMDİLİK İLERLEME YOK

Berlin’de yapılan gayriresmi nitelikli NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve Linde bir ortaya geldi. Çavuşoğlu, “Türkiye’nin kaygılarının giderilmesi istikametinde çalışma önerisi geldi” dedi. Linde ise “Türkiye ile yapılan müzakerelerde tahlile ulaşamadık ve diplomatik müzakerelere devam etme kararı aldık” diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ

Almanya’nın başşehri Berlin’de düzenlenen NATO ülkeleri dışişleri bakanları gayriresmî görüşmeleri çerçevesinde Finlandiya ve İsveçli mevkidaşlarıyla bir ortaya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kendilerine Türkiye’nin kaygılarını ve beklentilerini çok açık bir halde ilettiğini söyledi.

Görüşmelerinin akabinde Berlin’de dün Türk basınına konuşan Çavuşoğlu, “Dün biz burada toplantı yaparken İsveç’in başşehri Stockholm’de bu terör örgütü mensupları toplantılar yaptı. Bundan kısa mühlet evvel, İsveç’in üyelikle ilgili sürecinin başlamasından çabucak sonra bu terör örgütünün kelamda silahlı kümesinin başkanını ya da başındaki kişiyi bunlar kabul ettiler. Hem İsveç Savunma Bakanı hem de Dışişleri Bakanı kabul etti. Sonuçta bu hususta biz durup dururken bu ülkelerle ilgili açıklama yapmadık.

‘SÖZ YETMEZ’

Bu ülkelerle ilgili açıklama yaparken, Türkiye’nin tasası nasıl giderilecek? O denli kelamla yahut ‘Tamam, bakarız, ederiz’le olmaz. Bu yaptıklarından ötürü halkımız güvenmiyor. Bilhassa İsveç için söylüyorum bunu. Hasebiyle ‘Önlemler alacağız’ üzere laflar yetmez. Garanti vermeleri gerekir” dedi. Bakan Çavuşoğlu, Hürriyet’in “İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanlarıyla yaptığınız üçlü görüşmede Türkiye’nin tasalarını ve beklentilerini lisana getirdiğinizi söylediniz. Muhataplarınız, tasaların giderilmesi konusunda nasıl bir yaklaşım sergiledi ve ne üzere kelamlar verdiler” sorusunu şöyle yanıtladı:

‘TÜRK KAMUOYU İKNA EDİLMELİ’

“Terörle ilgili olarak PKK’yı terör örgütü olarak gördüklerini ve bu bahisteki tavırlarının devam edeceğini söylediler. PKK terör örgütü Avrupa listesinde fakat bu iki ülkenin, PKK ile ilgili tavırlarını biliyoruz. Danimarka, PKK güdümlü bir yayını kapatmıştı fakat bu iki ülkede PKK ile ilgili yayınlar sürdü. Ayrıyeten artık PKK kamplarında eğitilmiş teröristler var.

Terörist başıyla ilgili fotoğrafları olduğunu kendilerine fotoğraf ve dokümanlarla gösterdik. Toplantılarında bir taraftan terör örgütünün posterleri ve paçavraları da var. Yalnızca ‘PKK terör listesindedir’ diye geçiştirmeyi kabul etmeyeceğimizi söyledik. Onlardan da sizin kaygılarınızı gidermek için çalışma yapalım önerisi geldi. Türk kamuoyunun iki ülkenin, bilhassa İsveç’in üyeliğine neden karşı olduğunu anlattık. Türk kamuoyunun ikna edilmesi gerektiğini söyledik” dedi.

STOLTENBERG: ÇÖZEBİLİRİZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Türkiye, niyetinin üyeliği engellemek olmadığını açıkça belirtti” derken, “Türkiye’nin lisana getirdiği telaşların masada konuşulacağını söyledi.

ABD: KONSENSUS SAĞLANIR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği konusunda konsensus sağlanacağından emin olduğunu belirtti.

ALMANYA: KAPIMIZ AÇIK

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise “İsveç ve Finlandiya için NATO’nun kapıları açıktır” derken, iki ülkenin muhtemel müracaatının “Almanya tarafında süratle onaylanacağını” söyledi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.