SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Kylie Jenner Instagram’a karşı! Ünlülerin ‘TikTok’ baskısı Zuckerberg’e nasıl geri adım attırdı?

Kylie Jenner Instagram’a karşı! Ünlülerin ‘TikTok’ baskısı Zuckerberg’e nasıl geri adım attırdı?Her gün yeni bir toplumsal medya platformu …

Kylie Jenner Instagram’a karşı! Ünlülerin ‘TikTok’ baskısı Zuckerberg’e nasıl geri adım attırdı?
Akacan The Mall
01.08.2022 13:22
0
A+
A-

Kylie Jenner Instagram’a karşı! Ünlülerin ‘TikTok’ baskısı Zuckerberg’e nasıl geri adım attırdı?
Her gün yeni bir toplumsal medya platformu karşımıza çıkıyor. Platformlar genç kullanıcıları çekebilmek için kıran kırana bir savaş veriyor. Bu savaşta her yol mübah kabul edilse de fiyaskoyla sonuçlanan atılımlar de yok değil. Geçtiğimiz hafta bütün dünya bu türlü bir fiyaskoya şahit oldu. Pekala neden? Detaylarıyla masaya yatırdık…

Fotoğrafçı ve influencer Tati Bruening, iki hafta kadar evvel Instagram’da dolanırken rahatsız edici bir durum fark etti. Reels sekmesinde olmamasına karşın önüne daima Reels paylaşımları düşüyordu. O kadar ki tanımadığı insanların görüntüleri ortasından arkadaşlarının paylaştığı fotoğrafları seçemez olmuştu. Kimi paylaşımların altında açıklamalar görünmüyor, onun yerine görüntüler tıpkı TikTok’ta olduğu üzere ekranın tamamını kaplıyordu.

Bu değişiklikler nedeniyle canı sıkılan Bruening bunu yansıtan bir “meme” hazırladı. Bruening, meme’de yüksek mevkilerdeki birilerine seslenerek, “INSTAGRAM’I YİNE INSTAGRAM YAPIN (tiktok üzere olmaya çalışmayı bırakın ben yalnızca arkadaşlarımın tatlı fotolarını görmek istiyorum.) HÜRMETLERİMİZLE, HERKES” diyordu. (‘Miim’ diye okunan ‘meme’ler kısaca internet kullanıcıları tarafından üretilip paylaşılan esprili görsel, görüntü, metin üzere içerikler formunda tanımlanıyor.)

Akacan The Mall

Bu görseli Instagram’da paylaştı, altına da Instagram’ın değişmesini istemeyenlerin imza verebilmesi için açtığı Change.org kampanyasının linkini iliştirdi. Sonrasında yaşananları ise kendisi bile kestirim edememişti.

Şakayla karışık hazırlayıp paylaştığı o görsel, kısa müddet içinde Instagram’ı yıktı. Önce yüzlerce sonra binlerce beğeni aldı. Profilden profile, kıssadan öyküye virüs üzere yayılıyordu.

Ardından geçtiğimiz pazartesi günü meme’i 362 milyon takipçiyle Instagram’ın en tanınan bayanı ve en tanınan üçüncü kullanıcısı olan Kylie Jenner “LÜTFEEEEENNNN” iletisiyle öyküsünde paylaştı. Akabinde kız kardeşleri Kim ve Kourtney Kardashian da Jenner’a kendi ‘lütfen’leriyle katıldı.

Instagram’da en tanınan yedinci kullanıcı olan Kim Kardashian 327 milyon, Kourtney Kardashian ise 192 milyon takipçiye sahip. Buna bir de Jenner’ı ve Kardashian’ları takip etmedikleri halde paylaşımlarını öteki kullanıcılar ya da medya aracılığıyla görenleri eklediğimizde kitlenin büyüklüğü katlanıyor.

 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör

▵✖️tati (@illumitati)’in paylaştığı bir gönderi

Nitekim Kylie Jenner ile ablalarının paylaşımları mevzuyu bir anda Instagram’dan ana akım medyaya taşıdı. Bruening’in başlattığı imza kampanyasına da imza yağmaya başladı. (Kampanyada 1 Ağustos prestijiyle 282 binden fazla imza var.)

Sözün kısası Bruening toplumsal medya kullanıcılarının bam teline basmıştı ve “Instagram’ı Yine Instagram Yapın” daveti viral olmuştu.

INSTAGRAM VE META EVVEL DEVAM DEDİ

Meme’in kısa müddette patlama yapmasının akabinde 21 yaşındaki Bruening, insanları görseli daha fazla paylaşmaya teşvik eden açıklamalar yaptı.

Kısa müddet içinde internette birçok kullanıcı akışlarının tanımadıkları insanlara ilişkin fotoğraf ve Reels paylaşımlarıyla dolu olmasından ve uygulamayla ilgili öteki değişikliklerden şikâyet etmeye başladı.

Ortalık bir anda o kadar karıştı ki Instagram yetkilileri sessiz kalamadı. Jenner ile Kardashian’ların paylaşımlarının akabinde salı günü Instagram CEO’su Adam Mosseri kendi Instagram hesabı üzerinden bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

Diplomatik bir tonla kullanıcılara seslenen Mosseri, özetle “Şikayetlerinizi duyuyoruz, üzgünüz ancak yapacak bir şey yok” dedi.

Instagram’ın görüntüye kaymakta olduğunu, platformdaki değişikliklerden bağımsız olarak insanların görüntüleri fotoğraflara kıyasla daha fazla beğenip paylaştığını belirten Mosseri, “Dürüst olmam gerek. Vakit içinde görüntünün Instagram’da kaplayacağı alanın daha da artacağına inanıyorum” diye konuştu.

Mosseri Instagram’ın değişim sürecinin başında olduğunu da hatırlatarak, “Şunu da açıkça belirtmek istiyorum: Güncelleme şimdi âlâ durumda değil” dedi.

Adam Mosseri

Mosseri’nin akabinde Instagram kullanıcılarına bir darbe de Mark Zuckerberg’den geldi.

Instagram’ın şemsiye şirketi Meta’nın gelirlerinde kayıp yaşadığının duyurulmasının akabinde CEO Zuckerberg, çarşamba günü yatırımcılarla bir görüntü konferans görüşmesi gerçekleştirdi.

Zuckerberg görüşmede yaptığı açıklamada 2023 prestijiyle, Instagram kullanıcılarının akışlarındaki içeriklerin yüzde 30’dan fazlasının yapay zekâ tarafından önerilen ve bireylerin takip etmedikleri kullanıcılar tarafından paylaşılan içeriklerle dolu olacağını söyledi.

Bu özelliği “algoritmik keşif” olarak isimlendiren Zuckerberg, Reels’ın kullanıcı sayısında ve etkileşimde artışın itici gücü olduğunu vurguladı. Reels’da geçirilen müddette yüzde 30 artış yaşandığını tabir eden Zuckerberg, önümüzdeki periyotta şirket olarak bu özelliğe daha fazla yükleneceklerini söyledi.

SONRA GERİ ADIM GELDİ

Ancak bu kararlılık yalnızca 1 gün sürdü.

Perşembe günü Meta’dan yapılan açıklamada, reaksiyon çeken güncellemelerin geri alındığı duyuruldu. Tam ekran fotoğraf ve görüntü paylaşımlarıyla ilgili testlerin durdurulduğu belirtilen açıklamada, algoritmanın önerdiği içeriklerin kullanıcıların akışlarındaki sayısının da azaltılacağı tabir edildi. Fakat platformda paylaşılan tüm görüntülerin Reels olarak yüklenmesini beraberinde getiren değişiklik kalıcı olacak.

Resmi açıklamadan birkaç saat evvel de Mosseri, teknoloji sitesi Platformer’a yaptığı açıklamada, şikayetlere bahis olan değişikliklerin geri alınacağını söylemişti. Mosseri, “Risk aldığımız için mutluyum. Orta sıra başarısız olmazsak gereğince büyük ya da cesurca düşünmüyoruz demektir” kelamlarıyla yaşananların büyük bir fiyasko olduğunu söz etmiş oldu.

Instagram CEO’su şöyle devam etti: “Ama muhakkak geriye gerçek büyük bir adım atmalı ve kendimize çekidüzen vermeliyiz. Çok şey öğrendiğimiz vakit yeni bir fikirle ya da bir yinelemeyle geri geliriz. Artık bunun üzerine çalışacağız.”

Kullanıcıların memnuniyetsizliklerinin bilgilere de yansıdığını tabir eden Mosseri, “Yeni akış tasarımı sonrası kullanım dataları çok güzel değil. O yüzden bir adım geri gidip kendimizi toplayıp nasıl ilerleyeceğimize karar vermemiz gerek” diye konuştu. Bir diğer deyişle bu özelliklerin önümüzdeki devirde yine gündeme gelmesi kelam konusu olabilir.

Algoritmanın tavsiye ettiği içeriklerin azaltılmasına da açıklama getiren Mosseri, “Kendi alanınızda daha evvelden takip etmediğiniz bir şey keşfedecekseniz, bunun için çıta yüksek olmalı, göreceğiniz içerik olağanüstü olmalı. Bu içeriği gördüğünüzde çok mutlu olmalısınız. Bunun şu an kâfi düzeyde olduğunu düşünmüyorum. O yüzde akıştaki tavsiyelerin oranı manasında da geri adım atmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Kylie Jenner

KYLIE JENNER’IN PAYLAŞIMI NEDEN BU KADAR GÜÇLÜ?

Bu durumda akla şu soru geliyor: Dünyanın en büyük şirketlerinden biri bu türlü bir geri adımı neden attı? Jenner ve Kardashian’ların kıssaları nasıl bu kadar tesirli olabildi?

Instagram’ın bu noktada geçmişte edinilen deneyimlere bakarak hareket ettiğini söylemek mümkün.

Sosyal medyadaki gücü çok büyük olan bu çeşit ünlülerin platformlardaki değişikliklere dair yorumları daha evvel de ses getirdi. Örneğin Şubat 2018’de Snapchat orta yüzünde bir güncelleme yaparak kullanıcıların farklı özellikler ortasında geçiş yapmak için ekranı kaydırmalarını mecburî kıldı.

Bu değişikliğin akabinde tekrar Kylie Jenner bir tweet atarak, “Eeee Snapchat’i artık hiç açmayan öbürleri da var mı? Yoksa yalnızca ben miyim… Off bu çok üzücü” diye yazdı.

Ardından yalnızca bir hafta içinde Snapchat’in şemsiye şirketi Snap’in piyasa bedelinde 1,3 milyar dolar kayıp yaşandı.

Diğer yandan bu en güçlü influencer’ların verdikleri reaksiyonun bir kartopu üzere büyümesi de kıymetli bir risk. Hakikaten son güncellemelere reaksiyon gösteren ünlüler yalnızca Kardashian’lar ve Jenner’la sonlu değildi. Onların akabinde birçok ünlüden de şikayetler geldi.

Örneğin 39 milyon takipçili Chrissy Teigen, Mosseri’nin görüntüsünü altına, “biz görüntü paylaşmak istemiyoruz Adam haha” diye yazdı. The Daily Show’un sunucusu komedyen Trevor Noah da değişikliklerden şikâyet edenlerden biriydi. Noah, “Her şey reklam ve akışınız takip etmediğiniz beşerlerle dolu” dedi.

Makyaj YouTuber’ı James Charles ise 23 milyon takipçisinin göreceği formda, “Videoda bu kadar büyüme olmasının nedeni görüntü paylaşmaya ZORLANMAMIZ. Görüntüye kayış bölüm genelinde değil TikTok genelinde” yorumunu yaptı.

KULLANICILAR TIKTOK İSTİYOR MU İSTEMİYOR MU?

Peki Instagram kullanıcıları neden platformun TikTok üzere olmasını istemiyor? Aslında buna en güzel yanıt verecek kişi, isyanı başlatan Bruening. Instagram’da 329 bin, TikTok’ta ise 2,5 milyon takipçisi olan Bruening, Gizmodo’ya yaptığı açıklamada, durumu şu sözlerle özetledi:

“TikTok’ın izleyici kitlesi de içerik tipi de Instagram’dan çok farklı. Ben bu iki uygulamayı rakip olarak görmüyorum. Bence Instagram gerçek hayattaki beşerlerle bağ kurmamıza hizmet ediyor, TikTok ise cümbüş maksadına…”

Ancak Meta ve Instagram yetkilileri birebir fikirde değil.

Mark Zuckerberg daha 2018 yılında yaptığı bir sunumda, ergenlik çağındaki kullanıcıları öbür platformlara kaptırmayı bir “varoluşsal tehdit” olarak nitelendirmişti. Bu tehditlerin başında da bir öbür Çin şirketi Snapchat ve TikTok geliyor. Bu rakip platformların yeni kuşak kullanıcıların gözündeki en ilgi cazibeli özellikleri, Meta platformlarına entegre edilerek gençlerin ilgisi tazelenmeye çalışıyor.

Zuckerberg geçmişte bu stratejiyle kıymetli muvaffakiyetler elde etti. Örneğin 2007’de kurulan Facebook’a rakip olabileceği öngörülen toplumsal medya platformu Friendfeed’i Zuckerberg, 2009 yılında 15 milyon dolar ve 32,5 milyon dolar kıymetindeki Facebook payı karşılığında satın aldı. Akabinde Friendfeed’in sevilen özellikleri Facebook’ta karşımıza çıktı.

2013 yılında Facebook’un genç kullanıcılar nezdindeki cazipliğini kaybettiğini fark eden Zuckerberg, bu defa Snapchat’i satın almak için teklifte bulundu. Fakat teklif reddedildi. Bunun üzerine elinde olan uygulamalarla gençleri çekme yoluna giden şirket 2016 yılında Snapchat’ten kopyaladığı ve 24 saatte silinen paylaşımlardan oluşan Kıssalar özelliğini Instagram’a getirdi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.