SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

KYK borç faizi ve COVID cezaları siliniyor

KYK borç faizi ve COVID cezaları siliniyorBirçok kalemde borcu bulunan vatandaşları ilgilendiren yasa evvelki gün Meclis’ten geçti. Buna nazaran …

KYK borç faizi ve COVID cezaları siliniyor
Akacan The Mall
05.11.2022 07:39
0
A+
A-

KYK borç faizi ve COVID cezaları siliniyor
Birçok kalemde borcu bulunan vatandaşları ilgilendiren yasa evvelki gün Meclis’ten geçti. Buna nazaran, tahsil kredisi borçları faizsiz ödenecek.

Elektrik, su doğalgaz ve telefon üzere aboneliklerde, 2 bin liranın altındaki borçlara ait 9 milyon borç belgesi tasfiye edilecek. Salgında maske takmayan ve sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere kesilen 3 milyar liralık borç silinirken, senet ve kredi kartı borçlarını vaktinde ödeyemedikleri için kara listeye alınanlara da sicil affı getirilecek. Yeni düzenlemeye nazaran atılacak adımlar şöyle:

ÖĞRENİM KREDİSİ BORCU FAİZSİZ ÖDENECEK

Akacan The Mall

Öğrenim kredisi alanların kredi faizleri silinecek. Kredi borçları mezun olduktan 2 yıl sonra başlamak üzere ödenmeye başlanacak. Ödemenin askerlik devrine denk gelmesi halinde, borçlunun talebi üzerine, rastgele bir ek yapılmaksızın askerlik periyodunun sonuna kadar kredi borcu ertelenecek. Tahsil kredilerinin gecikme faizinden vazgeçilmesiyle 20 milyar liralık dayanak sağlanmış olacağı belirtildi.

ELEKTRİK, SU DOĞALGAZ İCRALARINA TASFİYE

Elektrik, su, doğalgaz ve telefon üzere temel ihtiyaçlara ait abonelik kontratlarından kaynaklanan icra takibindeki 2 bin liranın altındaki borçlar, ‘değersiz alacak’ olarak tanımlanacak. Bu düzenlemeyle 5 milyon şahsa ilişkin 9 milyon borç belgesinin tasfiye edilmesi hedefleniyor. Ayrıyeten, varlık idare şirketlerinde bulunan 1 milyon kişinin 2 bin 500 liranın altındaki borçları da silinecek.

YEMEK VE GÜÇ DESTEĞİ

İşverenler, işyerinde yahut müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ilişkin bir günlük yemek bedelinin 51 lirayı aşmayan kısmı için gelir vergisi istisnasından yararlanacak. Patronların çalışanlarına verdiği elektrik ve doğalgaz takviyelerinin bin liralık kısmı da gelir vergisi ile sigorta prim kesintisinden muaf tutulacak.

ENERJİDE VERGİ MUAFİYETİ

Yenilenebilir güçte vergi muafiyeti 25 kilovattan 50 kilovata çıkarılacak. Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında yenilenebilir güç kaynaklarına dayalı elektrik gücü üretimi emeliyle, sahibi oldukları ya da kiraladıkları konutların çatı ya da cephelerinde konseyi gücü azami 50 kilovata kadar elektrik gücünden gereksinim fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar gelir vergisinden muaf olacak.

SALGIN DEVRİ CEZALARINA AF

COVID-19 salgını sürecinde maske takmayanlara ya da sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere verilen para cezalarına da af getiriliyor. Bu düzenlemeyle yaklaşık 3 milyar liralık cezanın tahsilinden vazgeçiliyor. Lakin şu ana kadar tahsil edilen cezalara ait paralar ise iade edilmeyecek. Gerçeğe muhalif sıhhat raporu kullanımı nedeniyle yapılan ödemeler hariç olmak üzere, 65 yaş üstü şahıslara yapılan yersiz ödemeler tahsil edilmeyecek, yapılan yersiz ödemeden kaynaklı ceza ve faizleri silinecek. İntörn hekimler ile diş hekimliği beşinci sınıf öğrencilerinin aylık ödemeleri net taban fiyat düzeyine çıkarılacak.

KUR MUHAFAZALI MEVDUAT UYGULAMASINA UZATMA

2022 yılı sonuna kadar yabancı paraların ve hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm fiyatı üzerinden TL’ye çevrilmesi gereken son tarih 31 Aralık 2023 olacak. Türk lirasına çeviren mükelleflerin bu kapsamda açılacak mevduata tahakkuk ettirilecek faiz ve kâr hisseleri ile başka yararları istisna kapsamında tutulacak. Cumhurbaşkanı’na, istisnayı, 31 Aralık 2023 tarihine kadar her bir süreksiz vergi yahut yıllık hesap periyotları sonu prestijiyle kurumların bilançolarında yer alan yabancı paralar için farklı başka yahut birlikte uygulatma konusunda yetki veriliyor.

KARA LİSTE TEMİZLENECEK

Karşılıksız çıkan çeki protesto edilmiş, senet, kredi kartı ve öbür kredi borçlarını vaktinde ödeyemedikleri “kara liste”ye alınanlar için de ‘sicil affı’ getiriliyor. Buna nazaran bu borçları nedeniyle, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne bildirilen bireylerin ve kredi müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmının 1 Haziran 2023’e kadar tamamının ödenmesi ya da yine yapılandırılması halinde, kara listeden çıkarılacaklar. Bu borçların anapara yahut taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022’den evvel olacak.

AYM DÜZENLEMESİ

Anayasa Mahkemesi (AYM) lider ve üyelerinin mecburî emeklilik yaşından evvel misyon müddetlerinin dolması halinde, evvelki vazifelerine dönmesinin yolu da açıldı. Buna nazaran AYM’nin, zarurî emeklilik yaşından evvel vazife müddeti dolan lideri ve Yargıtay, Danıştay, Sayıştay Lider ve üyeleri ortasından seçilen üyeleri rastgele bir sürece gerek olmaksızın ve boş takım koşulu aranmaksızın, kalan misyon müddetlerini tamamlamak üzere geldikleri üyelik misyonuna geri dönecekler, boşalan birinci üye takımı kendilerine tahsis olacak.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.