SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Küresel finansman gereksinimi 15 yılın zirvesinde

Şirketlerin bu yıl alacak peşinde koşacağının altını çizen Allianz Trade’in araştırmasına göre, küresel olarak işletmelerin, işletme sermayesi gereksinimleri 2022 yılında 72 günlük ciro seviyesine ulaştı. Bu da 15 yılın en büyük artışı anlamına…

Küresel finansman gereksinimi 15 yılın zirvesinde
Akacan The Mall
06.04.2023 15:05
0
A+
A-

Küresel finansman gereksinimi 15 yılın zirvesinde
Şirketlerin bu yıl alacak peşinde koşacağının altını çizen Allianz Trade’in araştırmasına göre, küresel olarak işletmelerin, işletme sermayesi gereksinimleri 2022 yılında 72 günlük ciro seviyesine ulaştı. Bu da 15 yılın en büyük artışı anlamına…

Şirketler bu yılın alacak peşinde koşacağı dile getirildi. Allianz Trade tarafından küresel çapta ticari finansman açığına yönelik yapılan araştırmada şirketlerin tahsilat sıkıntısının 2023’te de süreceği, ödeme davranışlarındaki aksaklıklar nedeniyle oluşan 30 trilyon dolarlık likidite açığının bir süre daha kapanamayacağı belirtildi.

Ticari alacak sigortasında faaliyet gösteren Allianz Trade’in, küresel çapta ticari finansman açığına yönelik araştırması yayınlandı.

Akacan The Mall

Şirketlerin tahsilat durumu ve ödeme davranışlarındaki aksaklıkların da analiz edildiği araştırmaya göre, şirketler 2023 yılında da tıpkı 2022’de olduğu gibi alacaklarının peşinde koşacak. İşletme Sermayesi Gereksinimlerinde (İSG) 2008 yılından bu yana, dünya çapında en büyük yıllık artışın gerçekleştiği belirtilen araştırmada, ödeme davranışlarındaki aksaklıklar nedeniyle oluşan 30 trilyon dolarlık likidite açığının bir süre daha kapanmayacağı vurgulandı.

En büyük nedenler: Yüksek enflasyon, finansman maliyetlerindeki artış ve alacak tahsilindeki aksaklıklar

Allianz Trade’in araştırmasına göre, küresel olarak işletmelerin, işletme sermayesi gereksinimleri 2021 yılındaki 3 günlük artışın ardından 2022 yılında da 9 gün artarak 72 günlük ciro seviyesine ulaştı. Bu da 15 yılın en büyük artışı anlamına geliyor. İşletme sermayesi gereksinimindeki artış nedenleri arasında düşük büyüme oranları, yüksek enflasyon, finansman maliyetlerindeki artış ve alacak tahsilindeki aksaklıklar yer alıyor. Diğer bir deyişle mali kaynakların önemli bir kısmı işletme faaliyetlerini sürdürebilmeye ancak yettiği için şirketler; yatırım, ürün geliştirme, coğrafi genişleme, satın alma, modernizasyon ve borç azaltmaya geniş bir kaynak ayıramıyor. Allianz Trade ekonomistlerine göre, küresel olarak işletme sermayesi gereksinimi bu yıl genel olarak sabit kalacak. Alacak ve ödeme vadelerinin bir miktar artacağı da vurgulanan araştırmada, stok vadelerinin ise aynı oranlarda azalacağı tahmin ediliyor. Zira; yavaşlayan ticari faaliyetler, üretimde arz fazlası ve finansal koşulların zorlaşması stokların azalmasına ve tahsilatlarda gecikmelerin artmasına neden olabilir.

Nakit akışı sorunu söz konusu

Öte yandan, alacak vadesi ve stok vadesinin 5 gün artarak sırasıyla 59 ve 50 güne yükselmesinin de işletme sermayesi ihtiyacındaki yıllık artışa eşit oranda katkıda bulunduğu belirtilen araştırmada, alacak vadelerindeki bu hızlı artışın, şirketlerin satış sonrası ödeme bekledikleri gün sayısının uzadığı anlamına geldiği belirtiliyor.

Yani, her geçen gün daha fazla şirket tahsilatta gecikmeler yaşıyor, bu da nakit akışı sorunlarıyla karşılaşılabileceğine işaret ediyor. Araştırmaya göre, dünya genelinde, şirketlerin yüzde 17’si satış sonrası tahsilatları için 90 günden fazla bekliyor. Bu da sistemdeki likidite risklerini artırıyor.

Açığın yarısından fazlasından ABD ve Çini sorumlu

Küresel çapta ulaşılan 30 trilyon dolarlık likidite açığının kapanmayacağının da vurgulandığı araştırmada, bu açığın 5 trilyon dolarlık kısmından ABD ve Avrupa’nın, 12 trilyon dolarlık rekor bölümünden ise Çin’in sorumlu olduğu belirtildi.

Tüm bu belirsizlik ortamında özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için en büyük finansal rahatlamanın, ödenmemiş faturaların daha hızlı ödenmesi ve tahsilat uygulamalarının iyileştirilmesiyle mümkün olacağı ifade edilen araştırmada, dünya genelindeki KOBİ’lerin alacaklarının hem büyümenin önündeki en büyük engel, hem de önemli bir kredi riski yarattığı vurgulandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.