SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Küçük yazılımcı hem öğreniyor hem öğretiyor

Küçük yazılımcı hem öğreniyor hem öğretiyorKıvanç Tok, şimdi 4 yaşındayken kod yazmaya başladı. 8 yaşındayken Afrika’daki çocuklara yazılım …

Küçük yazılımcı hem öğreniyor hem öğretiyor
Akacan The Mall
29.09.2022 10:37
0
A+
A-

Küçük yazılımcı hem öğreniyor hem öğretiyor
Kıvanç Tok, şimdi 4 yaşındayken kod yazmaya başladı. 8 yaşındayken Afrika’daki çocuklara yazılım eğitimi verdi. Şu an 9 yaşında ve kendi kendine oluşturduğu bir strateji oyunu ve bir e-ticaret sitesi var. Kendini ‘ultra-junior yazılımcı’ olarak tanımlayan Kıvanç, ilerde başarılı bir yazılımcı olacağından hayli emin.

Ankara’da yaşayan Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Kıvanç, ilkokul 1’inci sınıftan sonra 2’nci sınıfı atlayarak eğitimine 3’üncü sınıftan devam etti. Şu an 5’inci sınıf seviyesinde eğitim gören Kıvanç yalnızca yazılıma değil tıpkı vakitte matematik, fizik, kimya, tarih, coğrafya ve müzik mevzularına da ilgili. Piyano çalan ve kendine ilişkin 7 bestesi olan Kıvanç, matematikte de türev ve integral hususları hakkında çalışmayı seviyor. Kıvanç’ın annesi Ayşe Tok, Kıvanç’ın şimdi 8 aylıkken konuşmaya başladığını, 2 buçuk yaşındayken Türkçe ve İngilizce okumaya başladığını ve 3 buçuk yaşındayken ise her iki lisanda de yazmaya başladığını söyledi. Kıvanç artık yazılımla ilgili bilgilerini Youtube kanalında takipçilerine İngilizce olarak anlatıyor. Bu biçimde yazılım öğrenmek isteyen insanlara yararlı olmak istediğini söyleyen Kıvanç, geleceğin yazılımcısı olmak için attığı adımları şöyle anlatıyor:

İLK PROGRAMIM HESAP MAKİNESİ OLDU
“5 yaşımdayken, çocukların kullanması için tasarlanan bir programlama uygulamasıyla kod yazmaya başladım. Daha sonra birebir programın 8-16 yaş için tasarlanan formatında çalışmalarıma devam ettim. Şimdiyse yüksek düzeyli programlama lisanı içeren öteki bir uygulama üzerinden yazılımla ilgili çalışmalarıma devam ediyorum. Bu halde birinci yaptığım program bir hesap makinesiydi. Sonra bir strateji oyunu yaptım ayrıyeten bu biçimde bir e-ticaret sitesi de hazırladım. Hazırladığım e-ticaret sitesinde eser satın alınabiliyor, satışa sunulabiliyor, eser stokları belirlenip etkin bir halde takip edilebiliyor. Aslında günümüzde kullanılan rastgele bir e-ticaret sitesindeki özelliklere sahip.”

Akacan The Mall

2 BUÇUK YAŞIMDAN BERİ İNGİLİZCE ÖĞRENİYORUM
“İngilizceyi çok kısa bir müddette öğrendiğimi söyleyemem. 6 buçuk yıl oldu, ben 2 buçuk yaşımdan beri İngilizce öğreniyorum. Yazılım dışında öbür ilgi alanlarım da var ve Youtube’da bu alanlarla ilgili yabancı kaynaklara ilişkin İngilizce görüntüler izliyorum. Bu sayede İngilizcem gelişti. Bilhassa ilgi alanlarım hakkında görüntü izlerken Türkçe görüntüler izlemekten kaçınıyorum zira şayet Türkçe izlemeye başlarsam İngilizce düzeyim gerileyebilir.”

AFRİKADAKİ ÇOCUKLARA EĞİTİM VERDİM
Afrika’da çocuk ve gençlerin dijital marifet edinme sürecini destekleyen bir toplumsal teşebbüs bana ulaşarak çevrim içi ortamda çocuklara yazılım eğitimi vermemi istedi. Bu sayede geçtiğimiz yıl 140’tan fazla 6-14 yaş aralığındaki çocuğa yüksek düzeyli programlama lisanını anlattım, yazılımla ilgili bilgi verdim. Bu biçimde birçok arkadaşıma eğitim vermek çok hoşuma gitti. Yazılımla ilgili öğrendiklerimi paylaştığım bir Youtube kanalım var. Bu kanal sayesinde insanlara yararlı olmak istedim.”

‘ZOR ŞEYLERİ SEVİYORUM’
Kıvanç’ın annesi Ayşe Tok Hacettepe Üniversitesi Biyoloji mezunu, babası Hilmi Tok ise medikal eserler bölümünde üst seviye yönetici olarak çalışıyor. Bildiği şeyleri paylaşmayı çok sevdiğini ve bildiklerini kendine saklamadığını söyleyen ailesi Kıvanç’ı şöyle anlatıyor:
“Arkadaşlarına matematik ve yazılım çalıştırmanın yanısıra bir yandan da piyano çalıyor. Kendine ilişkin 7 bestesi var. Artık bir de viyola öğrenmek istiyor. Neden viyola öğrenmek istediğini sorduğumuzda da ‘Bence sıkıntı bir müzik aleti ve ben güç şeyleri seviyorum’ diyor. İngilizcenin yanında öteki lisanlara de merakı var, İspanyolca, Rusça ve Almanca çalışıyor. Elektronik devre tasarımı simülatörü uygulamasını kullanarak elektronik devreler ve çip dizaynıyla ilgili kendisini geliştiriyor. 3 yaşından bu yana kitap okumadan uyuduğu bir gün yok. Kitapları çok seviyor. Hayallerinden biri ilerde Amerika’da bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) Bilgisayar Bilimleri ve Matematik üzerine eğitim almak.”

KIVANÇ’IN TOPLUMSAL MEDYA PAYLAŞIMLARI
Aktif bir Twitter kullanıcısı olan Kıvanç bu mecrada da takipçilerine hem Türkçe hem İngilizce sesleniyor. Yazılımla ve yazılıma olan ilgisi hakkında paylaşımlar yapan Kıvanç’ın Türkçe paylaşımları şöyle:

1) Motive edici sistemime kavuştum. İş ilanları artık 22 yaşında 10 yıllık deneyim istiyormuş. 22’ye 12 yılım var. Yabancı lisan ve yazılımın yanında biraz da elektronik. Hayat uzunluğu öğrenmeye devam.

2) 4’üncü sınıfı bitirdim bu sene. Programlamaya olan ilgim türev, integral, mümkünlük, permütasyon, kombinasyon, faktoriyel üzere matematik mevzularını erken yaşta anlamaya başlamama yardımcı oldu.

3) Yaşıtım çocuklar için (4-5 yaşlarında oynamaya başladım ben) Minecraft oyununu Creative modda İngilizce oynamalarını ve İngilizce Script komut yazmaya çalışmalarını tavsiye ederim. Çok uygun geliştiriyor ingilizceyi.

4) Kolay değil fakat keyifli benim için yazılım. Data yapıları ve algoritmalar ile uğraşmayı seviyorum. Birkaç yazılım lisanında küçük projeler yapabiliyorum artık ve çok memnunum. Bilgisayar Mühendisliği okumak maksadım, umarım gerçekleşir.

5) 5-6 yaşlarında metin tabanlı kodlama öğrenmek istediğimde babam bana evvel tesirli Google kullanımı öğrenmemi ve İngilizce düzeyimi geliştirmeyi tavsiye etmişti. Sanırım şimdiye kadar aldığım en âlâ tavsiyelerden birisi bu oldu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.