SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Kripto piyasalarında tahlil ve regülasyon bekleniyor

Kripto piyasalarında tahlil ve regülasyon bekleniyorKripto para kesiminde hafta başında yöntemsiz süreç yapıldığına dair çıkan haberler ile …

Kripto piyasalarında tahlil ve regülasyon bekleniyor
Akacan The Mall
13.11.2022 13:22
0
A+
A-

Kripto piyasalarında tahlil ve regülasyon bekleniyor
Kripto para kesiminde hafta başında yöntemsiz süreç yapıldığına dair çıkan haberler ile kripto piyasalarında başlayan düşüş, şirketin iflas müracaatıyla ivme kazandı. Kripto para uzmanları önemli bir inanç sorunu yaşandığına dikkat çekerken, İş…

Kripto para dalının en büyük ikinci Borsası olarak bilinen kripto para süreç platformu FTX hakkında hafta başında yöntemsiz süreç yapıldığına dair çıkan haberler ile kripto piyasalarında başlayan düşüş, şirketin iflas müracaatında bulunması sonucu ivme kazandı.

Binance Kurucusu ve İcra Şurası Lideri Changpeng Zhao’nun “ellerinde bulunan FTX’in kripto para ünitesi olan FTT’leri satacaklarına” dair attığı tivitler ve FTX Üst Yöneticisi (CEO) Sam Bankman-Fried’ın “karşı karşıya kaldığı likidite krizini aşmak için nakit para enjeksiyonu talebinde bulunduğuna” dair haber akışı kripto piyasasındaki düşüşün fitilini ateşleyen gelişmeler oldu.

Akacan The Mall

Şirketin likidite meselesinin çözümlenmesi için Bankman-Fried ile Zhao ortasında görüşmeler başladı. Taraflar, ortalarında Binance’nin FTX’i satın almasına yönelik niyet mektubu imzalamış olsa da kısa bir müddet içerisinde Binance, FTX’i satın almaktan vazgeçtiğini duyurdu.

Binance’den yapılan duyuruda, “Başlangıçta umudumuz, FTX müşterilerine likidite sağlama konusunda takviye olabilmekti lakin sıkıntılar, bizim denetimimizin yahut yardım etme kabiliyetimizin ötesinde” tabirlerine yer verildi.

ABD Menkul Değerler ve Borsa Komitesi (SEC), Emtia Vadeli Süreçler Kurulu (CFTC) ve ABD Adalet Bakanlığı’nın FTX hakkında soruşturma başlattığı belirtilirken, cuma günü FTX tarafından yapılan açıklamada, şirketin ABD’de iflas sürecini başlattığı ve FTX CEO’su Bankman-Fried’in istifa ettiği bildirildi.

Binance Kurucusu ve İcra Heyeti Lideri Zhao, FTX’teki erimenin tam tesirinin şimdi hissedilmediğini tabir ederek, “kademeli kripto krizi” konusunda ihtarda bulundu.

FTT, bir haftada 24 bin dolardan 1 dolara indi

FTT, hafta başından itibaren kaydettiği sert düşüşler ile yüzde 95’in üzerinde bedel kaybederek 1 dolar düzeyine indi.

Bitcoin, hafta içerisinde yüzde 25’in üzerindeki gerileme ile 15 bin 588 dolara inerek 12 Kasım 2020’den bu yana gördüğü en düşük seviyeyi test etti. Bitcoin, perşembe günü ABD’de açıklanan enflasyonun yüzde 7,7 artışla beklentilerin altında kalmasının akabinde kayıplarının bir kısmını telafi etse de FTX’in iflas başvurusu ile tekrar gerileyerek haftayı yüzde 19 azalışla 16 bin 900 dolar düzeyinden tamamladı.

Bu hafta yüzde 30’u aşan kayıplar yaşayan Ethereum, 1.074 dolar ile 13 Temmuz’dan bu yana en düşük düzeyini gördü. Ethereum, haftayı yüzde 18 azalışla 1.280 dolardan tamamladı.

“Dört aydır önemli itimat krizi vardı”

İş Yatırım Memleketler arası Sermaye Piyasaları Müdürü Şant Manukyan, yaptığı açıklamada, kripto piyasalarında yaklaşık 4 aydır önemli bir itimat krizi olduğunu vurguladı.

Söz konusu krizin ikiye ayırılması gerektiğini, birinin LUNA, başkasının ise merkeziyetçi finans kaynaklı olduğunu belirten Manukyan, bu krizin görece hafiflemesini sağlayan isimlerden biri olan Sam Bankman-Fried’in CEO’su olduğu FTX şirketinin adapsız süreçler nedeniyle likidite sorunu yaşamasının akabinde kripto piyasalarında sert satışların tetiklendiğini söyledi.

Manukyan, evvelki krizlerde birtakım kurumlara kredi sağlayan Bankman-Fried’a kurtarıcı gözüyle bakıldığını söz ederek, şunları kaydetti:

“FTX ikinci büyük borsa olduğu için yatırımcılara ‘orası sağlamdır’ inancı hakimdi. ‘Sepetteki elmaların kimileri çürük olsa da hepsi değil’ fikri vardı. Fakat gördük ki hepsi de çürük olabilir. Sonuçta ‘iki numara çürükse bir numarada da sorun olabilir mi sanki?’ korkusu piyasaya yansımaya başladı ve bunun şimdi çözüldüğünü görmüyoruz. Zira yatırımcılar paralarını tam alabilmiş değiller. Kriptolarını çıkartamıyorlar. Nasıl bir ziyan oluşacak? Buraya kamu otoriteleri kesinlikle ki müdahale edecek. Nasıl bir müdahale gelecek? Bunların meçhullüğü elbette baskı yaratıyor.”

“Ciddi bir regülasyon oluşacak”

Şant Manukyan, perşembe günü açıklanan ABD enflasyon verisinin akabinde piyasa beklentileri paralelinde Fed’in, aralık toplantısında 50 baz puanlık faiz artışına gitmesi durumunda kripto piyasasının teorik olarak olumlu etkilenebileceğini, bu hafta gelen satışların Fed’den değil, inanç krizinden kaynaklanması nedeniyle bu olumlu tesirin kalıcı olacağını düşünmediğini söyledi.

Bu krizin nasıl çözüleceğini gördükten sonra kalıcı bir olumlu etkilenme olacağını belirten Manukyan, yaşanan inanç krizinin tahlili için regülatörlerin olması gerektiğini savunanların sayısının artacağını ve önemli bir regülasyonun oluşacağını kaydetti.

Bu düzenlemelerin çabucak olamayacağını aktaran Manukyan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İleride bu regülasyonlardan yararlı çıkacak olan aslında merkeziyetsiz finans modelidir. Zira bir defa daha şunu gördük ki paranızı emanet ettiğiniz kurumun yöneticileri dürüst değilse büyük ziyanlara maruz kalabiliyorsunuz ve bu durum yalnızca kripto paralar için değil, pay senetleri için de geçerli. Münasebetiyle merkeziyetsiz finans aslında aracısız bir model ve biraz daha popülerleşebilir. Ancak bu regülasyona gerek olmayacağı manasına gelmez. Regülatörler kesinlikle oraya da aşikâr ölçüde regülasyonlar getirecektir. Büyük bir ihtimalle bu iş kripto bazlı kurumlarda sorun yaratacak ve küçülmelerine neden olacak. Ancak bu, birinci 10’da yer alan ve kendisini ispat etmiş kriptolara uzun vadede güçlenme olarak geri dönecek.”

“Bu süreç olmasıyda Bitcoin’de de Nasdaq ile paralel yükselişler beklenirdi”

Kripto Para Uzmanı Gökçe Çalışan da yılbaşında 32 milyar dolar değerleme üzerinden 400 milyon dolarlık yatırım toplayan FTX’in, müşterilerine ilişkin 4 milyar doların üzerindeki fonu, kardeş şirketi olan Alameda Research’e usulsüzce aktarması sonucu müşteri varlıklarının karşılığının olmadığının anlaşılması sonucu ekosistemde panik ve çıkışlar yaşandığını anlattı.

LUNA’nın başlattığı itimat krizinin domino tesiri yaratarak birçok kurumsal oyuncunun sistemden silinmesine neden olduğunu belirten Çalışan, “Alameda Research de muhtemelen evvelki krizlerde önemli ziyan yazan firmalardan biri olarak onlar üzere batması gerekirken, FTX fonları ile kurtarılmak istendi lakin büyük başarısızlıkla sonuçlandı” dedi.

Çalışan, enflasyon datalarının akabinde Fed’in “ultra şahin” siyasetinden geri adım atacağı beklentileri oluştuğunu tabir ederek, “Nasdaq ile Bitcoin’in korelasyonunun son 2 yılda tepe düzeylerde olduğu göz önüne alınırsa FTX ile ilgili süreci yaşamamış olsaydık Bitcoin’de de Nasdaq ile paralel yükselişler görmeyi beklerdik” diye konuştu.

“Türk borsalarını kullanan yatırımcılar için şu an bir iflas riski yok”

Stratejist Türker Balkar ise 2008 küresel krizine misal bir durum yaşayan kripto ekosisteminde FTX borsasının iflas müracaatında bulunmasıyla öbür borsalarda da birebir durumun yaşanabileceği telaşının arttığını ve önemli bir itimat sorunu oluştuğunu aktardı.

Bu süreçte birçok borsa tarafından “şeffaflık unsurlarını işletecekleri ve kullanıcı varlıklarının izlenebileceği sistemleri devreye alacakları” açıklansa da spekülatif telaffuzların şimdi durulmadığını söz eden Balkar, Türkiye’de kripto para borsalarında kullanıcı varlıklarının teminat olarak kullanılması kelam konusu olmadığından Türk borsalarını kullanan yatırımcılar için şu anda bu üslup bir iflas riski bulunmadığını söyledi.

Balkar, Fed’in aralık ayında 50 baz puanlık faiz artışına gitmesi halinde bu durumun kripto paralara da olumlu yansıyacağını fakat şu anda oluşan inanç sorununun bu beklentinin istenilen boyutta fiyatlara yansımasına mani oluşturduğunu kaydetti.

Söz konusu FTX iflasının öteki borsalara sirayet etmeden denetimli bir tasfiyeye dönüşmesi durumunda kripto paraların da küresel piyasaların risk iştahına eşlik edeceğini belirten Balkar, “Ancak sisli bir havada yatırımcıların merkezi borsaları sorgulaması ve kesimde regülasyon eksiklerinin hissedilmesi sebebiyle buraya girmeyi planlayan yatırımcıların ürktüğü göz arkası edilmemeli” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.