SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Kremler güneşten çok yakıyor

Kremler güneşten çok yakıyorHavaların ısınmasıyla birlikte güneş kremine olan talep artmaya başladı ancak yeni sezon kremlerin fiyatları dudak …

Kremler güneşten çok yakıyor
Akacan The Mall
14.04.2022 07:38
0
A+
A-

Kremler güneşten çok yakıyor
Havaların ısınmasıyla birlikte güneş kremine olan talep artmaya başladı ancak yeni sezon kremlerin fiyatları dudak uçuklattı. Geçen yıl 150 liradan satılan kremler 290 lira ila 350 lira arasında raflara koyuldu. Kur ve vergiye rağmen yurtdışındaki fiyatlarla arada uçurum olması soru işareti yarattı. Uzmanlar, kremlerin pazarlama stratejisi olarak kasten yüksek fiyattan konulduğunu ve sezona doğru ‘yüzde 50’ye varan indirim’ uygulanacağını belirtti.

Yaz aylarına yaklaşılırken güneş kremleri raflardaki yerini almaya başladı. Raflara koyulan yeni sezon ürünlerin fiyatları ise adeta tüketicilerde şok etkisi yarattı. Markalı güneş kremlerinin fiyatlarını görenler bu durumu sosyal medyada paylaşmaya başladı. Dün bir basın kuruluşunda da yer alan haberde, yeni sezon ürünlerin fiyatlarının 290 lira ila 350 lira arasında değiştiği görüldü. 2020 yılında ortalama 80 liradan, geçtiğimiz yıl da 150 liradan satılan aynı markalı kremlerin fiyatlarının bu yıl 350 liraya kadar çıkması akıllara kur kaynaklı artışları getirdi. Biz de, aynı ürünü hem İngiltere hem de Avrupa fiyatlarıyla karşılaştırdık. Buna göre, 200 ml’lik 50 faktör yeni sezon krem İngiltere’de ortalama 6.5 Pound’dan, Avrupa’da ortalama 10 Euro’dan satılıyordu. Aynı ürünün Türkiye fiyatı ise 349 lira olarak raflara koyulmuştu.

ÖNCE ŞİŞİR SONRA İNDİR

Akacan The Mall

Güncel kuru göz önüne alarak karşılaştırdığımız fiyatlara göre, ürünün Türkiye fiyatının güneş kremlerinden alınan yüzde 26’lık vergi de dikkate alındığında ortalama 200 lira olması gerekiyordu. Ek maliyetlerle birlikte en fazla 250 liraya kadar satışa konulabilirdi. Ancak, aradaki uçurum soru işareti yarattı. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kozmetik Komite Başkanı Necdet Mot, fiyatlardaki dikkat çeken farkın bazı perakende markalarının uyguladığı pazarlama stratejisinden kaynaklandığını belirtti. Mot, “Hemen hemen her sezonun başında güneş kremlerinde bu tarz bir pazarlama stratejisi uygulanır. Henüz sezonun çok başındayız. Sezon ürünler raflara yeni yeni yerini almaya başladı. Kozmetik ve temizlik alanındaki bazı satıcılar raflara bu aylarda yüksek fiyattan kremleri koyar. Sezon yaklaştıkça ‘yüzde 50’, ‘yüzde 40’ ve ‘yüzde 30’ indirim uygulamalarıyla tüketiciyi çekmeye çalışır” dedi.

YÜZDE 60 İTHAL

Bu uygulamanın maalesef sıklıkla başvurulan bir yöntem olduğunu ve yapılanın yanlış olduğunu belirten Necdet Mot, bunun kozmetik zincirlerinin “indirim” stratejileri nedeniyle bir alışkanlık haline geldiğini de kaydetti. Mot, güneş kremi pazarıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Türkiye’de satılan güneş kremlerinin yüzde 60’ını ithal, yüzde 40’ını yerli ürünler oluşturuyor. Eczanede satılan ürünlerin neredeyse tamamı ithal. Yerli ürünlerde 15 liradan 50 liraya bile krem bulmak mümkün. Ancak, konu cilt gibi çok hassas bir mesele olunca genel eğilim markalı ve ithal ürünlerden yana oluyor.”

EN UYGUN İTHAL KREM 100 LİRA

YAZ aylarının en çok kullanılan kozmetik ürünlerinden güneş kremlerinde ağırlıklı olarak ithal ve markalı ürünler satılıyor. Uzmanlar, pazarın yüzde 60’ını oluşturan ithal güneş kremlerinin bu sezon minimum 100 liradan başlayacağını belirtiyor. En çok tercih edilen kremlerin fiyatlarının 200-250 lira bandında olacağı tahmin edilirken, ürünün kalitesine göre bu sezon 750 liraya kadar güneş kremi fiyatıyla karşılaşmak mümkün olacak. Yerli güneş kremleri ise 75 liradan başlayarak 150 lira kadar raflarda olacak.

NE KADARI KUR KAYNAKLI?

2020 yılının nisan ayında 80 lira seviyelerinden satılan güneş kremleri bu yıl 340 liradan satılıyor. Yani fiyatlardaki artış yüzde 325’i buluyor. Söz konusu dönemde 7.50 seviyelerinde olan ise bugün 15.70 seviyelerine yükseldi. Kurdaki artış göz önüne alındığında güneş kremi fiyatlarının ortalama yüzde 120’sinin kur kaynaklı olduğu ortaya çıkıyor. Uzmanlar aradaki uçurumun ise kozmetik zincirlerinin pazarlama stratejisinden kaynaklandığını, şişirilmiş fiyatların sezon yaklaşırken indirileceğini iddia ediyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.