SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Köy okulunun icatçı öğretmeni

Van’da bir köy okulu öğretmeni yaptığı ve toplumsal medya hesabında yayınladığı farklı icatlarla dikkat çekiyor. Tweet atan kahve makinesi, hoparlöre tıklayarak açılan bilgisayar, parmak hareketiyle ayarlanan lamba, otomatik bitki sulama aleti üzere farklı buluşlara imza atan öğretmen, 72 bin takipçili ‘benrobotx’ isimli hesabında meraklısına bu icatların nasıl yapılacağını hızlandırılmış görüntülerle öğretiyor. Çalışmalarıyla İrfan Sayar’ın efsane karakteri Zihni Sinir’in buluşlarını akla getiren Doğanay öğretmenin yaptıkları öğrencilerinin de çok ilgisini çekiyor.

Köy okulunun icatçı öğretmeni
Akacan The Mall
09.01.2023 11:49
0
A+
A-

Köy okulunun icatçı öğretmeni
Van’da bir köy okulu öğretmeni yaptığı ve toplumsal medya hesabında yayınladığı değişik icatlarla dikkat çekiyor. Tweet atan kahve makinesi, hoparlöre tıklayarak açılan bilgisayar, parmak hareketiyle ayarlanan lamba, otomatik bitki sulama aleti üzere enteresan buluşlara imza atan öğretmen, 72 bin takipçili ‘benrobotx’ isimli hesabında meraklısına bu icatların nasıl yapılacağını hızlandırılmış görüntülerle öğretiyor. Çalışmalarıyla İrfan Sayar’ın efsane karakteri Zihni Sinir’in buluşlarını akla getiren Doğanay öğretmenin yaptıkları öğrencilerinin de çok ilgisini çekiyor.

Van’ın Saray ilçesine bağlı Koçbaşı köyündeki ortaokulda hem bilişim teknolojileri öğretmeni hem de okul müdürü olan 31 yaşındaki Doğanay Yıldız hayatını renklendiren pratik buluşların yanı sıra sese hassas fonksiyonel robotlar da tasarlıyor. Bunların başında konuşan insansı robot Pinok-io ve ona muhtaçlığı olan bilgileri veren Iron Man kaskı geliyor. Yaptığı icatları köy okulundaki sınıfına da götüren okul müdürü öğrencilerine ilham kaynağı olmak istediğini söyleyerek şöyle devam ediyor:

AMAN PİNOK-İO İSPİYONLAMASIN!
“Köyümüz İran sonuna 4 kilometre, ilçe merkezine ise 55 km uzaklıkta. Öğrenciler teknolojiyle cep telefonları ve sınıfa götürdüğümüz malzemeler aracılığıyla tanışabiliyor. Pinok-io’yu okula götürdüğümde çok ilgilerini çekti. Ders sırasında başarılı olan öğrenciler benden değil robottan ‘aferin’ aldı. Pinok-io insan başı formunda olduğu için ona gerçek biriymiş üzere davranan öğrenciler oldu. Ön sırada oturan bir öğrencim bana duyurmak istemediği konuşmasını, robot ispiyonlar diye düşünerek arkadaşının kulağına söyledi ve ‘sessiz ol duyacak’ diyerek robotu gösterdi. Robotun ispiyonculuk yapabileceğini düşündüler.
Buradaki çocukların gündemi, dünyası çok farklı. Hayatında hiç teknolojiyle tanışmamış çocuklar var. Bu çocuklar robotu görünce birinci kez denize girecek biri üzere takılıp kalıyor. Ben de tanımaları incelemeleri için onları özgür bırakıyorum. Sonrasında merak edip sormaya başlıyorlar. Bu üslup icatlarla öğrencilerimin ilgisini çekmek ve bilişim alanında hayatlarında bir kıvılcım olmak istiyorum.”

Akacan The Mall

MERAK DEDEMDEN GELİYOR
Elektroniğe ilgisinin çocuk yaşta başladığını söyleyen Doğanay öğretmen; “Rahmetli dedem elektrikçiydi. Onun yanında dura dura temel şeyleri öğrendim, el hünerimi geliştirdim. Hatay’da üniversite öğrencisiyken, birçok elektronik aygıtın içinde bulunan mikro denetleyicileri kodlamayı öğrendim ve çok sevdim. Öğrencilik yıllarımda yazılım ve oyun geliştiriciliği üzerine çalışmayı düşünürken, yaptığım projelerde daha elle tutulur sonuçlar elde etmek isteyerek icatlar yapmaya karar verdim. İnsanın konuşabilen bir robot üretmesi çok keyif verici.

IRON MAN KASKI FERDÎ ASİSTANI
Bir led ışığı yakmak, kolay bir motoru çevirmek üzere kolay şeylerle başladım. Daha sonra hayal etmeye başladım ve 3 boyutlu yazıcı edinerek açık kaynak kodlu projeler üzerine çalıştım. Pinok-io isimli bir robot ve bir Iron Man kaskı yaptım. Geliştirdiğim sesli asistanla Iron-Man kaskına Tony Stark üzere istediğimi yaptırabiliyorum. İnternetten arama yaptırıp anlık bilgi alabiliyorum, Youtube’dan müzik çaldırabiliyorum. Robot Pinok-io ise çenesini hareket ettirip gözlerini oynatabiliyor. Bilgisayara yazdığım metinleri senkronize bir biçimde okuyabiliyor. Bunlar geliştirilebilir projeler.”

KAHVEMİ TELEFONUM HAZIRLIYOR
İcatlarını evvel eğlenmek, kendini geliştirmek sonra ilgilisine yararlı olmak için yaptığını söyleyen Doğanay müdür şöyle devam etti. “Tweet atan kahve makinesini, elektrik kesildiğinde tweet atan bir çalışmadan esinlenerek, kahveyi çok sevdiğim için yaptım. Kahve makinesini söktüm, içindeki butonla mikro denetleyiciyi hareket ettirebileceğimi düşündüm ve Twitter’a bağladım. Eğlenmek için yaptığım bu çalışma en çok dikkat çekenlerden biri oldu. Akıllı telefona sesli komut vererek çalışan kahve makinesi ise daha orjinal bir fikir. Nerede olursam olayım kahve yap dediğimde telefon, kahve makinesine yerleştirdiğim karta bağlanıyor. Bu altyapıyı kullanarak pek çok şey yapılabilir.

TEKNOLOJİYİ SATIN ALMAK EN KOLAYI
Sosyal medyadan gelen iletiler ortasında ‘ne gerek var’ diyenler var. Bunları yaparken insanlık ismine kıymetli katkılar sağlamak üzere bir hedefim yok. Benim birinci gayem eğlenmek, hayal ettiğimi gerçekleştirmek ve kendimi geliştirmek. Tahminen de ileride değerli bir buluşun temelini atacağım. Teknolojiyi iktisat el verdiği ölçüde satın almak kolay, küçük de olsa kusurlu da çalışsa bir şeyler üretmek beşere çok haz veriyor.

HEM EĞLENİYOR HEM ÖĞRETİYOR
Çektiğim kısa görüntülerin hiç bilmeyenler için ilham verici, meraklısı içinse öğretici olmasını istiyorum. Temel robotik bilgisi olanlar bu görüntüleri izleyerek emsal icatları ya da kendi fikirlerini hayata geçirebilir. Bilmeyenlerse mesela enteresan gelen bir icadın anlatımında duyduğu bir kelimeyi arama motoruna yazdığı andan itibaren farklı ve alternatif bir dünyanın kapısından içeri adım atmış olur.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.