SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Kosova Başbakanı Kurti: Kosova’ya yönelik bir saldırıyı göz ardı etmemeliyiz

Kosova Başbakanı Kurti: Kosova’ya yönelik bir saldırıyı göz ardı etmemeliyizKosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova ile Sırbistan arasındaki …

Kosova Başbakanı Kurti: Kosova’ya yönelik bir saldırıyı göz ardı etmemeliyiz
Akacan The Mall
10.08.2022 23:36
0
A+
A-

Kosova Başbakanı Kurti: Kosova’ya yönelik bir saldırıyı göz ardı etmemeliyiz
Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova ile Sırbistan arasındaki gerilime değinerek, “Belgrad’ın bu saldırgan politikalarının şu ya da bu şekilde Kosova’ya yönelik bir saldırıya dönüşebileceğini göz ardı etmemeliyiz” dedi.

Kosova’nın ülkeye girmek isteyen Sırbistan plakalı araçlara yönelik geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasını yürürlüğe sokacağını açıklaması ile geçtiğimiz günlerde Sırbistan ile Kosova arasında tansiyon yükselmişti. Kosova Başbakanı Albin Kurti Reuters’a verdiği röportajda, Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilime değindi.

Sırbistan’ın Kosova’ya karşı saldırgan bir politika izlediğini ifade eden Kurti, “Belgrad’ın bu saldırgan politikalarının şu ya da bu şekilde Kosova’ya yönelik bir saldırıya dönüşebileceğini göz ardı etmemeliyiz. Dikkatliyiz ama korkmuyoruz. Bize bu hafta ya da önümüzdeki hafta saldıracaklarını söylemiyorum, ancak artan gerilim nedeniyle yeni çatışma ihtimalini dışlamak tamamen sorumsuzluk olur” dedi.

Akacan The Mall

“PUTİN, SAVAŞI NORMALLEŞTİRMEK İSTEDİĞİ İÇİN SAVAŞI YAYMAKLA İLGİLENİR”

Rusya’nın iki ülke arasındaki gerilimdeki rolüne de değinen Kurti, Sırbistan’ın başlıca müttefiki olan ve Kosova’nın Birleşmiş Milletlere (BM) üyeliğini veto eden Rusya’yı, Kosova’da yeni etnik gerilimleri körüklemekle suçlayarak, “Despot (Rus) Devlet Başkanı (Vladimir) Putin bir savaş adamıdır ve savaşı normalleştirmek istediği için savaşı yaymakla ilgilenir” dedi.

“KOSOVA ARTIK BİR DEVLET”

“Güvenlik ve savunmaya dair kurumlarımız ve organlarımız var. Kosova artık bir devlet, 1998 yılında değiliz” ifadelerini kullanan Kurti, “Yıl 2022 bu yüzden egemenliğimizi, toprak bütünlüğümüzü, demokrasimizi, hukukun üstünlüğünü, anayasamızı savunmak ve ilerlemek için öncekinden daha hazırız” dedi.

KURTİ VE VUÇİÇ’İN 18 AĞUSTOS’TA BRÜKSEL’DE BİR ARAYA GELMESİ BEKLENİYOR

Kosova Başbakanı Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’in iki ülke arasındaki son gerilimin ardından 18 Ağustos’ta Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelmesi bekleniyor. Kosova ve Sırbistan, aralarındaki sorunları çözmek için Avrupa Birliği (AB) ev sahipliğinde diyaloğa açıklar fakat bugüne kadar iki ülke arasında çok az ilerleme kaydedildi.

KOSOVA, RUSYA’YA YAPTIRIM UYGULARKEN, SIRBİSTAN UYGULAMADI

Kosova, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını kınarken, AB ve ABD’nin tarafında yer alarak Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara destek verdi. Sırbistan ise, AB’ye katılma ve dış politikasını AB ile uyumlu hale getirme hedefine rağmen Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara destek vermedi.

KOSOVA, 2008’DE SIRBİSTAN’DAN BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETTİ

Balkan ülkesi Kosova, baskıcı Sırbistan yönetimine karşı verdiği 1998-1999’daki Kosova Savaşının ardından 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti. . Ancak Sırbistan, Kosova’yı yasal olarak hala topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak görürken, Rusya’nın da yardımıyla Kosova’nın çeşitli uluslararası kurumlara üyeliğini engelliyor. Sırbistan, Kosova’nın Sırp azınlıkların haklarını çiğnemekle suçlayarak, Kosova’da gerginliği ve çatışmaları körüklediğini reddediyor.
Nüfusunun yüzde 90’ı Arnavutlardan oluşan Kosova’nın 1,8 milyonluk nüfusunun yüzde 5’ini Sırplar oluşturuyor. Kosova’da yaşayan yaklaşık 50 bin Sırp, Sırbistan sınırına yakın ülkenin kuzey bölgesinde, 40 bin Sırp ise Ibar Nehri’nin güneyinde yaşıyor.

KOSOVA’DA YAKLAŞIK 4 BİN NATO ASKERİ KONUŞLU

Kosova ve Sırbistan arasındaki barışı korumak için Kosova’da NATO’ya bağlı yaklaşık 3 bin 700 asker bulunurken, geçtiğimiz günlerde NATO iki ülke arasında patlak veren plaka krizi sonrası bölgedeki istikrarın tehlikeye girmesi durumunda görevine uygun olarak müdahale edeceğini açıklamıştı.

NE OLMUŞTU?

Kosova’da 1 Ağustos’ta yürürlüğe girmesi planlanan ülkeye girmek isteyen Sırbistan plakalı araçlara yönelik geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasına saatler kala tansiyon yükselmiş, ülkenin kuzeyinde yer alan ve Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitroviça’da siren ve silah sesleri yükselmiş, Sırplar bazı yollara barikatlar kurmuştu. Polis, silah seslerini doğrulamış hayatını kaybeden ya da yaralanan olmadığını ifade etmişti. Sirenlerin ise 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek olan geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasını protesto etmek amacıyla kentteki Sırpları toplanmaya ve protestoya davet etmek için çalındığı aktarılmıştı. Daha sonra ABD’nin Kosova Büyükelçisi Jeff Hovenier, Kosova hükümetine kararı 1 ay ertelemeyi önermiş, Kosova ise kararı kabul etmiş gerginlik son bulmuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.