STERLIN
29,6039
DOLAR
23,3780
EURO
25,4003
ALTIN
1.478,23
BIST
5.554,00
SON DAKİKA
Şampiyon Gençlik Gücü! – KIBRIS HABER
Turgut Akçın, Doğrudan Gelir Desteği’nin bir an önce ödenmesini talep etti! – KIBRIS HABER
KTEZO’dan açıklama! – KIBRIS HABER
Akaryakıta zam! Yeni fiyatlar bu gece yarısından itibaren geçerli olacak – KIBRIS HABER
Sami Özuslu; “Ekonomideki kötü gidişata 25 Haziran’da hep birlikte ‘dur’ diyeceğiz”! – KIBRIS HABER
Euro Bölgesi teknik resesyona girdi! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplantısı tamamlandı! – KIBRIS HABER
KGS- 2 Cumartesi günü gerçekleştirilecek! – KIBRIS HABER
Cinsel gücü artırıcı jel çaldı! – KIBRIS HABER
Gözler Bakanlar Kurulu’nda alınacak kararlarda! – KIBRIS HABER
Akaryakıt fiyatlarına büyük bir zam gündemde! – KIBRIS HABER
Büyük kazada yaralıların ismi açıklandı! – KIBRIS HABER
KKTC, Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Başkanlık bayrağını devraldı! – KIBRIS HABER
2024-2026 Dönemi Orta Vadeli Mali Planı yayımlandı! – KIBRIS HABER
Tufan Erhürman; “Olan Kıbrıslı Türklere olacak”! – KIBRIS HABER
Maske geri döndü! – KIBRIS HABER
Brent petrol fiyatı! – KIBRIS HABER
Hafta sonu için hava durumu tahmini! – KIBRIS HABER
Döviz durdurulamıyor! 8 Haziran Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Lefkoşa’da telefon ve internet kesintisi! – KIBRIS HABER
Zorlu Töre, sessizliğini bozdu! – KIBRIS HABER
103 Milyon Euro’ya transfer oldu! – KIBRIS HABER
Cumhurbaşkanı Tatar, Atlılar toplu mezarındaki kazı çalışması için Nikos Hristodulidis’e saygı çağrısında bulundu! – KIBRIS HABER
Sağlık Bakanlığı’ndan önemli açıklama! – KIBRIS HABER
Lapta Turizm Festivali başlıyor! İşte etkinlik takvimi – KIBRIS HABER
Dikkat! Telefon ve internet kesintisi olacak – KIBRIS HABER
Baba Vanga’nın 2023 yılı kehanetleri gerçek mi oluyor? İşte o kehanetler – KIBRIS HABER
16 yılda toplam 413 ırkçı olay davası! – KIBRIS HABER
Başbakan Ünal Üstel; Hükümetimiz hayat pahalılığı karşısında gerekli adımları atacaktır! – KIBRIS HABER
Sami Özuslu, öğretmenlerin hükümet tarafından büyük saldırılara maruz kaldığını söyledi! – KIBRIS HABER

Korkutan ihtar: Telefonunuza çok uzun müddet bakmak ömür sürenizi kısaltabilir!

Korkutan ikaz: Telefonunuza çok uzun müddet bakmak hayat sürenizi kısaltabilir!ABD’de yapılan yeni bir araştırma telefon başında çok fazla vakit …

Korkutan ihtar: Telefonunuza çok uzun müddet bakmak ömür sürenizi kısaltabilir!
CyborNFT
09.06.2022 11:37
0
A+
A-

Korkutan ikaz: Telefonunuza çok uzun müddet bakmak hayat sürenizi kısaltabilir!
ABD’de yapılan yeni bir araştırma telefon başında çok fazla vakit geçirmenin sadece gözlerinize değil, bedeninizin geri kalanının işleyişine de ziyan verebileceğini , hatta ömrünüzü kısaltabileceğini ortaya koydu.

Cep telefonları artık hepimizin hayatının vazgeçilmez bir kesimi. Hatta telefonlarımıza o kadar bağlandık ki ‘kişilerin cep telefonu aracılığı ile kurdukları bağlantıdan kopma korkusu’ olarak tanımlanan (Nomofobi) yeni bir fobimiz bile oldu.

EKRAN BAŞINDA GEÇEN MÜDDET ARTIYOR

CyborNFT

Akıllı telefonlar dijital dünyanın doğal bir modülü haline gelirken insanların ekran başında geçirdikleri mühlet de her geçen gün artıyor.

İletişimin yanı sıra kitap, gazete ve mecmua okuma, toplumsal medyayı takip etme, çeşitli oyunlar ve fatura ödeme üzere süreçler akıllı telefon ve tabletler üzerinden yapılabiliyor. Bunun sonucunda günümüzün büyük bir kısmında bu teknolojik aygıtlar elimizde oluyor.

Bilim insanları şimdiye kadar yaptıkları ihtarlar ile ‘telefon bağımlılığının’ duruş bozukluğu, karpal tünel sendromu, baş ağrıları hatta anksiyete ve depresyona neden olabileceğini tekraren defa belirtti. Fakat ABD’li araştırmacıların yaptığı son çalışma çok daha korkutucu bir tabloyu gözler önüne serdi.

ÇOK FAZLA EKRAN BAŞINDA KALMAK ÖMRÜNÜZÜ KISALTABİLİR

Sirkadiyen ritim vücudun uyku-uyanıklık döngüsünü denetim eden biyolojik bir sistemdir. Hormonların ne vakit, hangi gayelerle salgılanacağını, kasların ne vakitlerde dinlenmeye muhtaçlığı olduğunu, bağışıklık sisteminin düzgünleşme aralığını belirler.

ABD’deki Buck Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma çok fazla ekran başında kalmanın sadece gözlerinize değil, bedeninizin geri kalanının işleyişine de ziyan verebileceğini ve hatta ömrünüzü kısaltabileceğini öne sürüyor.

Yaşlanma ve yaşa bağlı hastalıklarla ilgili bahisleri araştıran enstitü gözlerin çok fazla ışığa maruz kalmasının bedenin sirkadiyen ritmini bozabileceğini ve sonuç olarak kronik hastalığa neden olabileceğini keşfetti.

Gözler bedendeki başka organların bilakis daima dış dünyaya maruz kaldığı için bağışıklık savunmaları daha faaldir. Çok faal savunmalar, iç beden süreçlerini bozabilir ve sonuç olarak başka organlara ziyan verebilir.

SİRKADYEN RİTMİ BOZUYOR

Araştırma grubu göz bozuklukları ile genel sıhhat sıkıntıları ortasında şaşırtan bir bağ olduğuna dikkat çekiyor. Araştırmayı yürüten Profesör Hekim Pankaj Kapahi çalışmalarına ait yaptığı açıklamada, “Telefon ekranlarına uzun mühlet bakmak ve ışık kirliliğine maruz kalmak sirkadyen nizam için çok tehlikeli. Bu durum gözün bağışıklığını etkiliyor ve görmenin ötesinde vücudun geri kalanına hatta beyne ziyan veriyor” dedi.

İLTİHAPLANMA VE SONRASINDA KRONİK RAHATSIZLIKLAR

Buck Enstitüsü’nden bir öbür araştırmacı Dr Brian Hodge da bedendeki her hücrenin sirkadiyen bir saatte nazaran çalıştığını belirtiyor ve sirkadiyen ritmin bozulmasının beden işlevlerini makus istikamette etkileyeceğine vurgu yapıyor:

“Günümüzdeki ömür şartları, gerilim, insanların daha az uyuması, ağır aygıt kullanımı ve bilhassa ışık döngüleri insanların sirkadiyen ritmini bozuyor. Gözler çok fazla ışığa maruz kaldığında iltihaplanmalar oluyor. Ve bu iltihaplanmalar uzun mühlet devam ederse kronik hastalıklara neden oluyor”

Türkiye’de taşınabilir uygulamalarda geçirilen müddet son iki yılda yüzde 40 arttı

MEYVE SİNEĞİ DENEYİ

Araştırmanın sonuçları bilhassa koronavirüs pandemisi ile insanların ekran başındaki müddetlerini iki katına çıkardığı bir süreçte tasalara neden oldu.

Araştırmaya katılan Hekim Kapahi ve Hodge, meyve sinekleri üzerinde yapılan bir deneyde ekran ışığına daha az maruz kalan sineklerin daha uzun yaşadığını gözlemledi.

Karanlıkta tutulan sineklerin daha uzun yaşaması sirkadiyen döngünün bir canlının ömrü üzerinde nasıl tesirleri olabileceğini gün yüzüne çıkardı.

UYKU TERTİBİNİ DE BOZUYOR

Akıllı telefon ve tabletler beyin ve uyku ortasındaki dengeyi bozabiliyor. Elimizden düşmeyen bu teknolojik aygıtlar internete bağlı olmasa bile birtakım radyoaktif dalgaları dışarıya yayar bunlar da melatonin hormonunun azalmasına neden olur.

Ayrıca telefon ve tabletlerden yayılan ‘Mavi Işık’ beyefendisine “uyan” hissi verdiği için göz ve beyin algıladığı her mavi ışık ihtarında uyku vaktini erteler.

Bu nedenle telefon ve tabletleri uyku öncesinde bırakmak sağlıklı bir uyku ve ömür kalitesi için kıymetli bir kural.

CyborNFT
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.