SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Korkutan ihtar: Telefonunuza çok uzun müddet bakmak ömür sürenizi kısaltabilir!

Korkutan ikaz: Telefonunuza çok uzun müddet bakmak hayat sürenizi kısaltabilir!ABD’de yapılan yeni bir araştırma telefon başında çok fazla vakit …

Korkutan ihtar: Telefonunuza çok uzun müddet bakmak ömür sürenizi kısaltabilir!
Akacan The Mall
09.06.2022 11:37
0
A+
A-

Korkutan ikaz: Telefonunuza çok uzun müddet bakmak hayat sürenizi kısaltabilir!
ABD’de yapılan yeni bir araştırma telefon başında çok fazla vakit geçirmenin sadece gözlerinize değil, bedeninizin geri kalanının işleyişine de ziyan verebileceğini , hatta ömrünüzü kısaltabileceğini ortaya koydu.

Cep telefonları artık hepimizin hayatının vazgeçilmez bir kesimi. Hatta telefonlarımıza o kadar bağlandık ki ‘kişilerin cep telefonu aracılığı ile kurdukları bağlantıdan kopma korkusu’ olarak tanımlanan (Nomofobi) yeni bir fobimiz bile oldu.

EKRAN BAŞINDA GEÇEN MÜDDET ARTIYOR

Akacan The Mall

Akıllı telefonlar dijital dünyanın doğal bir modülü haline gelirken insanların ekran başında geçirdikleri mühlet de her geçen gün artıyor.

İletişimin yanı sıra kitap, gazete ve mecmua okuma, toplumsal medyayı takip etme, çeşitli oyunlar ve fatura ödeme üzere süreçler akıllı telefon ve tabletler üzerinden yapılabiliyor. Bunun sonucunda günümüzün büyük bir kısmında bu teknolojik aygıtlar elimizde oluyor.

Bilim insanları şimdiye kadar yaptıkları ihtarlar ile ‘telefon bağımlılığının’ duruş bozukluğu, karpal tünel sendromu, baş ağrıları hatta anksiyete ve depresyona neden olabileceğini tekraren defa belirtti. Fakat ABD’li araştırmacıların yaptığı son çalışma çok daha korkutucu bir tabloyu gözler önüne serdi.

ÇOK FAZLA EKRAN BAŞINDA KALMAK ÖMRÜNÜZÜ KISALTABİLİR

Sirkadiyen ritim vücudun uyku-uyanıklık döngüsünü denetim eden biyolojik bir sistemdir. Hormonların ne vakit, hangi gayelerle salgılanacağını, kasların ne vakitlerde dinlenmeye muhtaçlığı olduğunu, bağışıklık sisteminin düzgünleşme aralığını belirler.

ABD’deki Buck Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma çok fazla ekran başında kalmanın sadece gözlerinize değil, bedeninizin geri kalanının işleyişine de ziyan verebileceğini ve hatta ömrünüzü kısaltabileceğini öne sürüyor.

Yaşlanma ve yaşa bağlı hastalıklarla ilgili bahisleri araştıran enstitü gözlerin çok fazla ışığa maruz kalmasının bedenin sirkadiyen ritmini bozabileceğini ve sonuç olarak kronik hastalığa neden olabileceğini keşfetti.

Gözler bedendeki başka organların bilakis daima dış dünyaya maruz kaldığı için bağışıklık savunmaları daha faaldir. Çok faal savunmalar, iç beden süreçlerini bozabilir ve sonuç olarak başka organlara ziyan verebilir.

SİRKADYEN RİTMİ BOZUYOR

Araştırma grubu göz bozuklukları ile genel sıhhat sıkıntıları ortasında şaşırtan bir bağ olduğuna dikkat çekiyor. Araştırmayı yürüten Profesör Hekim Pankaj Kapahi çalışmalarına ait yaptığı açıklamada, “Telefon ekranlarına uzun mühlet bakmak ve ışık kirliliğine maruz kalmak sirkadyen nizam için çok tehlikeli. Bu durum gözün bağışıklığını etkiliyor ve görmenin ötesinde vücudun geri kalanına hatta beyne ziyan veriyor” dedi.

İLTİHAPLANMA VE SONRASINDA KRONİK RAHATSIZLIKLAR

Buck Enstitüsü’nden bir öbür araştırmacı Dr Brian Hodge da bedendeki her hücrenin sirkadiyen bir saatte nazaran çalıştığını belirtiyor ve sirkadiyen ritmin bozulmasının beden işlevlerini makus istikamette etkileyeceğine vurgu yapıyor:

“Günümüzdeki ömür şartları, gerilim, insanların daha az uyuması, ağır aygıt kullanımı ve bilhassa ışık döngüleri insanların sirkadiyen ritmini bozuyor. Gözler çok fazla ışığa maruz kaldığında iltihaplanmalar oluyor. Ve bu iltihaplanmalar uzun mühlet devam ederse kronik hastalıklara neden oluyor”

Türkiye’de taşınabilir uygulamalarda geçirilen müddet son iki yılda yüzde 40 arttı

MEYVE SİNEĞİ DENEYİ

Araştırmanın sonuçları bilhassa koronavirüs pandemisi ile insanların ekran başındaki müddetlerini iki katına çıkardığı bir süreçte tasalara neden oldu.

Araştırmaya katılan Hekim Kapahi ve Hodge, meyve sinekleri üzerinde yapılan bir deneyde ekran ışığına daha az maruz kalan sineklerin daha uzun yaşadığını gözlemledi.

Karanlıkta tutulan sineklerin daha uzun yaşaması sirkadiyen döngünün bir canlının ömrü üzerinde nasıl tesirleri olabileceğini gün yüzüne çıkardı.

UYKU TERTİBİNİ DE BOZUYOR

Akıllı telefon ve tabletler beyin ve uyku ortasındaki dengeyi bozabiliyor. Elimizden düşmeyen bu teknolojik aygıtlar internete bağlı olmasa bile birtakım radyoaktif dalgaları dışarıya yayar bunlar da melatonin hormonunun azalmasına neden olur.

Ayrıca telefon ve tabletlerden yayılan ‘Mavi Işık’ beyefendisine “uyan” hissi verdiği için göz ve beyin algıladığı her mavi ışık ihtarında uyku vaktini erteler.

Bu nedenle telefon ve tabletleri uyku öncesinde bırakmak sağlıklı bir uyku ve ömür kalitesi için kıymetli bir kural.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.