SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Konutta Rus rekoru

Konut satışında yıllık gerileme 5 aydır sürerken, yabancıya satışta tepe görüldü. Ocak-kasım periyodunda yabancılar Türkiye’den 61 bini aşkın konut satın aldı. Yaklaşık 14 bin konutla dorukta bulunan Ruslar, geçen ay 2 bin 575 konut alarak aylık bazda da rekora imza attı.

Konutta Rus rekoru
Akacan The Mall
16.12.2022 07:26
0
A+
A-

Konutta Rus rekoru
Konut satışında yıllık gerileme 5 aydır sürerken, yabancıya satışta tepe görüldü. Ocak-kasım periyodunda yabancılar Türkiye’den 61 bini aşkın konut satın aldı. Yaklaşık 14 bin konutla tepede bulunan Ruslar, geçen ay 2 bin 575 konut alarak aylık bazda da rekora imza attı.

Artan fiyatlar, kredi imkanlarının sonlandırılması ve yeni kampanya beklentisi konut satışlarında gerilemeye neden oluyor. Türkiye genelinde konut satışları kasım ayında bir evvelki yılın birebir ayına nazaran yüzde 34.1 azalarak 117 bin 806 oldu ve böylelikle yıllık gerileme serisi beşinci ayına girdi. Konut satışları ocak-kasım periyodunda bir evvelki yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 1 artışla 1 milyon 277 bin 659 olarak gerçekleşti. Yabancıya satışta ise kasım ayında gerileme olsa da 11 ay toplamında rekor kırıldı. Ocak-kasım periyodunda yabancıya konut satışı yüzde 20.4 artarak 61 bin 104 oldu ve geçmiş yılların 12 aylık toplam satış sayıları da aşılacak tüm vakitlerin doruğu görüldü.

RUSLAR BİRİNCİ SIRADA

Akacan The Mall

Yabancıya konut satışında İran ve Irak birinci sırada yer alırken tablo bu yıl nisan ayında değişti. Nisanda doruğa yerleşen Ruslar hâlâ yerini koruyor. Geçen yıl kasımda Türkiye’den 836 konut alan Ruslar bu yıl yüzde 208 artışla 2 bin 575 konut aldı. Bu sayı bir ülke vatandaşına yapılan aylık en yüksek satış olmasıyla dikkat çekti. Kasım ayında yabancıya satış toplam 6 bin 83 olurken, Rusların hissesi yüzde 42’ye kadar çıktı. Ocak-kasım periyodunda ise Ruslar 13 bin 909 konutun sahibi oldu. 11 aylık devirde Rusları 7 bin 548 konutla İran, 5 bin 896 konut ile Irak vatandaşları izledi. Savaşın tesiriyle Ukraynalılara satış da arttı. Geçen yıl Türkiye’den toplam bin 246 konut alan Ukrayna vatandaşları, bu yılın 11 ayında 2 bin 268 adet alım gerçekleştirdi.

İSTANBUL VE ANTALYA

Peki hangi vilayetler öne çıktı? Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bilgilerine nazaran 11 ayda yabancılar İstanbul’dan 22 bin 985, Antalya’dan 19 bin 395, Mersin’den 3 bin 653, Ankara’dan 2 bin 564, Bursa’da bin 837 konut aldı. Kasım ayı özelinde ise Rusların tesiri ile en çok alım yapılan vilayet 2 bin 616 konut ile Antalya oldu. Böylelikle yabancıya satışta Antalya’nın hissesi yüzde 43’e ulaştı. Bu ilgi emlak piyasasında olumsuz tesirler yarattı. Konut fiyatları ve kiralar süratle artış gösterirken, yabancı emlakçı sorunu da doğdu. Kesim temsilcilerinin verdiği bilgiye nazaran Antalya’da, Rus ve Ukraynalı emlakçı sayısı mesleksel dokümanlı çalışan yerli emlakçı sayısının üzerine çıktı.

YENİ KAMPANYA BEKLENİYOR

Dar gelirli vatandaşlar için toplumsal konut atılımı başlatan hükümet, orta gelirli için de yeni bir kampanya hazırlıyor. Bu kampanyada gelire nazaran farklı faiz oranlarının uygulanması, peşinatın düşürülmesi ve vadenin uzatılması bekleniyor. Son aylarda konut almayı planlayanlar kampanyadan faydalanmak için bekliyor. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortak çalıştığı kampanyada son etaba gelindiği açıklandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.