SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Konut aidatı cep yakıyor

Konut aidatları aile bütçelerini zorluyor. Son bir yılda İstanbul’da aidatlar ortalama yüzde 77 artarken, birçok ilçede artırım oranı yüzde 100’ü aştı. Merkezi ilçelerde 100 metrekarelik bir meskenin ortalama aylık aidatı 1.300 ila 2 bin 600 lira bandında değişiyor. Merkeze uzak ilçelerde dahi en düşük aidat bedeli 500 liraya ulaştı. Lüks sitelerde istenilen sayılar 12 bin liraya kadar çıkıyor.

Konut aidatı cep yakıyor
Akacan The Mall
21.03.2023 07:37
0
A+
A-

Konut aidatı cep yakıyor
Konut aidatları aile bütçelerini zorluyor. Son bir yılda İstanbul’da aidatlar ortalama yüzde 77 artarken, birçok ilçede artırım oranı yüzde 100’ü aştı. Merkezi ilçelerde 100 metrekarelik bir meskenin ortalama aylık aidatı 1.300 ila 2 bin 600 lira bandında değişiyor. Merkeze uzak ilçelerde dahi en düşük aidat bedeli 500 liraya ulaştı. Lüks sitelerde istenilen sayılar 12 bin liraya kadar çıkıyor.

Artan kiralar ve konut fiyatları milyonlarca kişinin ortak problemiyken, aile bütçelerini zorlayan bir öbür sarfiyat de aidatlar oldu. Geçmiş yıllarda senede bir sefer artan aidatlara, artık orta artırım yapılıyor. Site idare şirketleri minimum fiyata bağlı artan işçi masraflarını ve zamlanan faturaları münasebet gösterirken, kimi sitelerde de gerçek yönetilemediği için kiraya yaklaşan aidatlar talep ediliyor. Eva Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırmaya nazaran aidatlar son 1 yılda İstanbul’da yüzde 40 ile yüzde 154 ortasında arttı. Ortalama artışın yüzde 77 olduğunu belirten EVA Gayrimenkul Değerleme’den Değerleme Koordinatörü Serkan Bal “2022 ile 2023 kıyaslamasına nazaran yaklaşık 9 ilçenin artış oranı yüzde 100’ün üzerinde” dedi.

BEŞİKTAŞ VE ŞİŞLİ BİRİNCİ SIRADA

Akacan The Mall

100 metrekare bir daire için ödenen ortalama aylık aidatları incelediklerini belirten Serkan Bal, “En yüksek sayı 2 bin 600 lira ile Beşiktaş’ta görülürken, onu 2 bin lira ile Şişli, 1.800 lira ile Kadıköy, 1.750 lira ile Sarıyer ve Ataşehir takip ediyor. Kelam konusu sayının en düşük olduğu ilçeler ise Silivri ve Çatalca. Yapılan araştırmalara nazaran İstanbul’da 100 metrekare alana sahip daire başına ortalama aidat fiyatı asgarî 500 liraya ulaştı. İlçe bazlı baktığımızda bir yıllık vakit dilimi içerisinde en yüksek artış oranı sırası ile Üsküdar, Beykoz, Kadıköy ve Ataşehir ilçelerinde gözüküyor. Bunun nedeni ise Üsküdar, Beykoz ilçelerinde villa kullanımına uygun çok sayıda site bulunması, Kadıköy ve Ataşehir ilçelerinde de donanımlı sitelerin fazla olması. Bu sitelerdeki ortak alan maliyetlerinin süratli artış göstermesi oranlara yansıyor” diye konuştu. Serkan Bal, bu yıl taban fiyata orta artırım uygulanması durumunda aidat sayılarına da orta artırım yapılacağını lisana getirdi.

LÜKS SİTEDE 12 BİN TL

Lüks konut projelerinde sayıların ortalamanın çok üzerinde olduğunu belirten Serkan Bal, şu bilgileri paylaştı: “Beşiktaş’ta bilinirliği yüksek markalı projelerde ortalama 100 metrekare dairelerin aidatları 12 bin lira. Kullanım alanlarının 200 metrekarelere ulaşması durumunda ortalama aidat sayılarının 15 bin lira civarında olduğunu, 250 metrekare ve üzerinde konutların 17 bin lira ve üzeri aidat sayılarına ulaştığını söyleyebiliriz. Şişli’de bilinirliği yüksek markalı projelerde 100 metrekare dairelerin aidatlarının 9-10 bin lira bandında. Sarıyer, Üsküdar, Beykoz üzere lüks villa sitelerinde ortalama aidat sayıları 8 bin ile 12 bin lira aralığında değişiyor. Kadıköy Bağdat Caddesi’ne yakın rezidans projelerinde aidat sayılarının ortalama 5-6 bin lira aralığında olduğunu görüyoruz.”

İLÇE İLÇE AİDATLAR

?

* Markalı konut projeleri, standart özelliklere sahip site projeleri ve tekil apartman daireleri dikkate alınarak hazırlanmıştır.   

* Kaynak: Eva Gayrimenkul Değerleme

ANKARA VE İZMİR’DE 1.000 TL’Yİ AŞTI

Yapılan araştırmaya nazaran Ankara ve İzmir’de ortalama aidatlar bin lirayı aşıyor. Bu kentlerdeki sayıları paylaşan Serkan Bal şunları söyledi: “Ankara’da Çankaya ilçesinde 100 metrekarelik daire başına ödenen ortalama aylık aidat fiyatı 1.250 lira, Gölbaşı’nda 750 lira, Yenimahalle’de 550 lira, Etimesgut’ta 480 lira. Tekil konut binası olup apartman vazifelisi bulunmayan, ortak alan masrafları az olan eski apartman binalarında ise aidat ortalaması 200 TL bandında. Markalı konut projelerinde 3 bin lira ile 4 bin lira ortasında değişiyor. Lüks sitelerde fiyatlar daha da artıyor. İzmir’de Karşıyaka’da ise 100 metrekarelik daire başına ödenen ortalama aylık aidat fiyatı 1.150 lira, Bayraklı ve Bornova’da 1.000 lira olduğunu tespit edebiliyoruz. Eski apartman binalarında ise İzmir genelinde aidat ortalamasının 220 TL bandında olduğunu görüyoruz. Çeşme’de yazlık lüks sitelerde aidatlar 2 bin 500 TL ila 5 bin TL aralığında değişiyor.”

EV SAHİBİ VE KİRACILAR İÇİN KIYMETLİ UYARILAR

– Konut alırken ya da kiralarken satış ve kira bedelinden sonra kesinlikle aidatı da sorun. Beklentinizin çok üzerinde bir aidat, alım ya da kiralama kararınızı etkileyebilir. İdare planlarını okuyarak aidatların nasıl toplanacağını öğrenebilirsiniz. Şimdi yeni başlayan bir projeden mesken alıyorsanız bu sefer ortak alanlara, peyzaja, kaç giriş kapısı olduğuna dikkat etmenizde yarar var. Zira bu alanların fazla olması aidatların yüksek olacağı manasına gelir.

– Ev sahibiyseniz yapılan idare toplantılarına, genel suralara kesinlikle katılın. Böylelikle masraf kalemlerini sorgulayabilirsiniz.

– Toplantıda alınan kararlara itiraz edebilirsiniz. Şayet bir usulsüzlük varsa, genel şuraya katılmayanlar toplantı tarihinden sonra 6 ay, katılanlar 1 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açabilir. Usulsüzlük yapıldığını düşünmüyor, fakat artış oranına itiraz etmek istiyorsanız, bu kez fevkalâde genel şura talebinde bulunmalısınız. 1/3 malik bir ortaya gelip, tasarruf önlemlerini masaya yatırabilir.

– Kiracıysanız her sarfiyattan sorumlu olmadığınızı bilmeniz kıymetli. Apartman ya da sitelerde sarfiyatlar işletme bütçesi ve yatırım bütçesi olarak ikiye ayrılıyor. Sitede çalışanın maaşı, ortak alan faturalar üzere kullanımdan kaynaklı işletme kalemlerinden kiracı sorumlu. Lakin demirbaş kalacak kalemler kiracıdan değil, mesken sahibinden istenmek zorunda. Mesela asansör büsbütün değişecekse, binaya yalıtım yapılacaksa bunu mülk sahibi karşılar. Apartman görevlisinin maaşı kiracının sorumluluğunda olsa da tazminatını mülk sahibi öder.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.