SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Konteyner için ağır mesai: 10 vilayetteki barınma gereksinimini karşılamak için binlerce konteyner siparişi verildi

Büyük yıkıma yol açan zelzelenin akabinde bölgede barınma sıkıntısına tahlil bulmak için hummalı bir çalışma var. Dondurucu soğukla çadırlarda çaba etmeye çalışan depremzedeleri daha korunaklı konteynerlere alma planı, ülke çapında üreticileri harekete geçirdi. En büyük üreticilerden Kızılay’ın Malatya’daki fabrikasında kapasite artırımına gidildi. Karmod günlük 50 konteyner için fazla mesai yaparken, Yaka Group bir yıl boyunca üretimini konteynere kaydırma kararı aldı. Özel şirketlerden, “Uyumadan üretim yapıyoruz, maliyetine satıyoruz. Konteynerdeki KDV oranı kaldırılmalı” talebi geldi. 

Konteyner için ağır mesai: 10 vilayetteki barınma gereksinimini karşılamak için binlerce konteyner siparişi verildi
Akacan The Mall
12.02.2023 07:24
0
A+
A-

Konteyner için ağır mesai: 10 vilayetteki barınma gereksinimini karşılamak için binlerce konteyner siparişi verildi
Büyük yıkıma yol açan sarsıntının akabinde bölgede barınma meselesine tahlil bulmak için hummalı bir çalışma var. Dondurucu soğukla çadırlarda çaba etmeye çalışan depremzedeleri daha korunaklı konteynerlere alma planı, ülke çapında üreticileri harekete geçirdi. En büyük üreticilerden Kızılay’ın Malatya’daki fabrikasında kapasite artırımına gidildi. Karmod günlük 50 konteyner için fazla mesai yaparken, Yaka Group bir yıl boyunca üretimini konteynere kaydırma kararı aldı. Özel şirketlerden, “Uyumadan üretim yapıyoruz, maliyetine satıyoruz. Konteynerdeki KDV oranı kaldırılmalı” talebi geldi. 

Tarihin en büyük zelzele felaketlerinden birini yaşayan Türkiye, bir yandan kayıplarının yasını tutarken bir yandan da geride kalanlara yardım eli uzatmak için hiç durmadan çalışıyor. Üniversite kampuslarından fabrikalara, restoranlardan spor salonlarına, köy kahvelerine kadar her yerde zelzeleden etkilenen 10 vilayetteki vatandaşların yardımına koşmak için çalışma var. Bölgede tesirli olan dondurucu soğuk nedeniyle, barınma muhtaçlığı acil bahislerin başında.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere kamudan bölgeye binlerce konteyner gönderileceğine yönelik açıklamalar geldi. Bakanlık İslahiye, Nurdağı ve Nizip’te bin 522 konteynerin kurulumunu tamamladı, sayının 15 bine çıkacağını bildirdi.

Akacan The Mall

Bunun yanında özel şirketlerden de konteyner konusunda dayanak açıklamaları var. Kalyon Holding 3 bin kişilik konteyner kent kuracağını duyurdu. Tekrar bir inşaat şirketi olan Sinpaş 1.000 kişinin barınma muhtaçlıklarını karşılayacak ömür konteynerlerini bölgeye yolladı. AHBAP, 2 bin konteyner için Hatay Valiliği’nden müsaade aldığını, öbür vilayetler için de 2-3 bin alım planlandığını açıkladı.

FABRİKALARA UYKU YOK

Art arda gelen konteyner dayanakları, konteyner üretiminde harika mesai başlattı. Fabrikalarda 24 saat üretim yapılıyor. Bunların en büyük kapasiteli olanı ise Kızılay. Kızılay’ın Ekim 2022’de Malatya’da açtığı konteyner fabrikası, sarsıntıda ziyan görmedi. Kızılay Lideri Dr. Kerem Kınık, ürettikleri barınma sistemlerinin zelzele bölgesine süratle aktarıldığını belirtirken, “Makine alımları yaptık, fabrikada kapasite artırımına gidiyoruz” dedi. Hürriyet’e konuşan Kızılay yetkilileri, Malatya’daki fabrikanın yılda 1 milyon metrekarelik konteyner kapasitesine sahip olduğunu lakin şimdi yeni olan fabrikada bu kademeye geçilmediğini lisana getirdiler.

AFAD ORGANİZE EDİYOR

Hürriyet Türkiye çapındaki konteyner üreticileriyle görüştü. Türkiye genelinde irili ufaklı 100’e yakın konteyner firması var. Bu firmaların bazıları ordu için bazıları kamu ve özel şirketlerden, sivil toplum kuruluşlarından gelen talebi karşılamak üzere üretim mesaisinde. Şirketler önümüzdeki bir yıl depremzedelerin barınacağı hayat ünitelerini üretiyorlar. Ankara’da üretim ve ihracat yapan Karmod, zelzelenin birinci gününden itibaren fabrikada fazla mesai yapıyor. Fabrikanın yöneticileri günde 50 konteyner ürettiklerini belirterek, “Bütün konteyner dayanaklarını AFAD organize ediyor. Çoklukla 21 metrekarelik sandviç panel ömür ünitesi üretiyoruz. Gerektiğinde iki aile de barınabilir” dedi.

Şekerpınar’da üretim yapan Prefabrik Yapı İnşaat da ağır sipariş nedeniyle tam kapasite çalışıyor. Şirketin yöneticileri aylık iki bin adet konteyner ürettiklerini lisana getirirken, hayat ünitesi siparişlerinin arttğını vurguladılar. 

MÜSİAD, KAHRAMANMARAŞ’TA KONTEYNER KENT KURUYOR

Barınma seferberliğine MÜSİAD da katıldı. MÜSİAD Genel Lideri Mahmut Asmalı, Kahramanmaraş’ta konteyner kent kuracaklarını söyledi. İçişleri Bakanlığı müsaadesi ve AFAD uyumunda kurulacak konteyner kent, 1.000 ömür ünitesinden oluşacak. Ankara Sanayi Odası da 300 konteynerdan oluşan bin 500 kişilik ömür merkezi oluşturuyor. Cengiz Holding ise 9 konteyner gönderdi. Şirket 4’er kişilik 30 konteyner daha yollayacak.

‘KONTEYNERDEKİ KDV BİR YIL KALDIRILSIN’

konteyner üretim şirketleri şu anda maliyet fiyatına siparişleri karşıladıklarını belirtiyor. Edinilen bilgiye nazaran kış kurallarına sağlam 18 metrekarelik bir konteynerin ortalama fiyatı 49 bin TL. Yaka Groups İdare Şurası Lideri Galip Ölmez, şirketinin Konya ve İstanbul’da fabrikaları olduğunu belirtirken, “Biz olağanda tiny house tipi üretim yapıyoruz fakat zelzele nedeniyle Konya’daki fabrikamızı bir yıl boyunca yalnızca konteyner üretimine kaydırdık. Maliyetine veriyoruz. Büyük bir seferberlik var. Tüm üreticilere bizim üzere konteyner kapasitelerine yer açmaları daveti yapıyorum. Biz bu fedakârlığı yaparken devletimizden de yüzde 18 olan konteynerdeki KDV oranını sıfırlamasını talep ediyoruz. Zira ben esasen maliyetine veriyorum fakat KDV yüzünden fatura kesmem gerekiyor. Bu yükten kurtulmamız lazım” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.