SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Konaklama vergisinde 3 kritik talep

Konaklama vergisinde 3 kritik talepTurizm dalı temsilcileri, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi beklenen konaklama vergisi için 3 talepte bulundu …

Konaklama vergisinde 3 kritik talep
Akacan The Mall
22.10.2022 07:24
0
A+
A-

Konaklama vergisinde 3 kritik talep
Turizm dalı temsilcileri, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi beklenen konaklama vergisi için 3 talepte bulundu. Yasanın 1 yıl ötelenerek 2024’te devreye girmesini önererek bölüm temsilcileri, oranın yüzde 2 yerine yüzde 1 olmasını ve verginin turistten alınmasını istiyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir Yönetimi Başkanlığı’nın 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan konaklama vergisiyle ilgili hazırladığı bildiri taslağı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ve turizm tesisi yöneticilerinin birinci gündem unsuru haline geldi. Aslında konaklama vergisine ait yasal düzenleme 2019 yılında çıkarılmıştı. Fakat yasa uygulamaya sokulmadan ertelendi. 2021 yılındaki 7338 sayılı Yasa’ya nazaran de yeni bir karar alınmadığı takdirde konaklama vergisi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Bildiri taslağını inceleyen turizm profesyonellerin kanunla ilgili 3 kritik talebi öne çıkıyor.

1- Bildirim taslağına nazaran; konaklama vergisinin oranı yüzde 2. Turizmciler bu oranın yüzde 1’le sonlu tutulmasını istiyor.

Akacan The Mall

2- Belirlenen vergi oranının dünyadaki örneklerinde olduğu üzere işletme cirosu üzerinden değil turistten alınması.

3- Yasanın 1 yıl ötelenerek 2024 yılında yürürlüğe girmesi, bu sayede 2024 yılında yapılacak kontratlara bu bedelle ilgili açıklamanın konulması.

YERLİ TURİST NE OLACAK?

Turizmciler yerli turistin durumunu da tartışıyor. Şu an için konaklama vergisinin yerli turistten alınıp alınmayacağı konusunda bir netlik yok. Lakin birtakım ülkeler mesela Almanya yerli turistten de konaklama vergisi alıyor. Türkiye’nin bu hususta nasıl bir yol izlemesi konusunda ise turizmciler ortasında da ihtilaf var. Birtakım işletmeler yasaya yerli turistin de dahil edilmesini isterken, kimileri yerli turistle ilgili kararın vakte yayılması gerektiğini düşünüyor.

‘YÜKÜMÜZ AĞIRLAŞIR’

TÜROFED ve AKTOB üyelerinin genel değerlendirmesi ise şöyle: “Uygulama muhakkak 1 yıl ötelenmeli. Zira biz bu vergiyi bu kadar kısa müddette turiste anlatamayız. Bir yıl öteleme bahtı olursa 2024 katalogları ona nazaran çıkar. Taslakta vergi oranı yüzde 2. Bu çok yüksek. Bu oran işletmelerden alınırsa otelciden çıkan oran yüzde 5.5-6’lara ulaşır. En değerlisi de bu verginin dünyadaki örneklerine bakılarak turistten alınması.” Yasanın netleşmesini beklediklerini kaydeden Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Lideri Ülkay Atmaca, “Verginin cirodan alınması bizim için büyük sorun. Hele de makul oranlar belirlenmezse işimiz daha da zorlaşacak. En büyük tasa cirodan hisse istenmesi” diye konuştu.

“Konaklama vergisi turisti ürkütmez” diyen Antalya Kent Kurulu Turizm Çalışma Kümesi Lideri, NBK Touristic Genel Müdürü Recep Yavuz ise şöyle dedi: “Bütün dünyada geceleme vergisi denen yük turistin üzerindedir. Lakin biz daima turist ürkmesin, kaçmasın diye uğraşıyoruz. Türkiye’ye gelen turist esasen vergiye alışık. İspanya’da da Almanya’da da Belçika’da da bunu ödüyor. Yani bu yeni bir şey değil. Bu sene bu vergi alınsaydı 13 milyon turist karşılayan Antalya yaklaşık 135 milyon gelir elde edecekti.” Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı, eski TÜROFED Lideri Osman Ayık, konaklama vergisi gelirinin nasıl kullanılacağıyla ilgili bahse dikkati çekerek “Bu gelirin tamamı merkezi bütçeye giderse çok manası olmaz. Kesinlikle lokal idareler hisse almalı. Burada kaynak aktarılacaksa da aslan hissesi Antalya’nın olmalı. Ve bu kaynak başta altyapı için kullanılmalı” dedi.

Birçok ülkede konaklama vergisinin alındığını belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Lideri Ali Bahar, “Böyle bir verginin alınması çok gerçek. Verginin alınmasından ötürü turist sayımız azalmaz. Değerli olan bu vergiden elde edilen paranın nerede ve ne emelle kullanılacağıdır” formunda konuştu.

 

YASA NASIL UYGULANACAK?

Konaklama vergisi otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla meskeni üzere tesislerden alınacak. Yasaya nazaran konaklama vergisinin oranı yüzde 2. Cumhurbaşkanının bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye yetkisi var. Tam pansiyon konaklama yapılan bir otelde 5 bin liralık bir hizmette, konaklama vergisi KDV hariç 5 bin lira üzerinden hesaplanacak. Bu durumda konaklama vergisi 100 liraya denk gelecek. KDV de tekrar 5 bin lira üzerinden hesaplanacak. Bunun da karşılığı 400 lira. Genel toplam konaklama ve KDV eklenerek hesaplanacak ve genel toplam 5 bin 500 lira olacak.

 

DÜNYA ÖRNEKLERİ

* İspanya’da ‘Ecotasa’ ismi verilen geceleme vergisi otelin kategorisine nazaran, her bir geceleme için kişi başı 2 ila 5 Euro ortasında değişiyor. Hatta hiç gecelemeyen kruz gemilerinin konukları bile İspanya topraklarına ayak bastığı anda kişi başı 2 Euro ödemek zorunda. İspanya adalarında pandemi öncesinde durum daha da farklıydı. Mayorka 90 milyon Euro, İbiza 18 milyon Euro, Menorca 10 milyon Euro, Formentera 1.6 milyon olmak üzere yalnızca adalardan 123 milyon Euro geceleme vergisi toplanmış.

* Fransa’da geceleme vergisi 100 yıldır mevcut. Otelin kategorisine nazaran her bir geceleme için kişi başı 0.50 cent ile 4 Euro ortasında konaklama vergisi ödenmesi gerekiyor.

* Birleşik Arap Emirlikleri otelin yıldızına nazaran günlük kişi başı 1.4 ila 5.5 Euro ortasında konaklama vergisi alıyor.

* Dünya iktisadının güçlü ülkelerinden Almanya’da neredeyse her eyalet kendi sayısını belirlemiş. Genelde otel fiyatının üzerinden yüzde 5 ile yüzde 7.5 ortasında vergi toplanıyor. Yalnızca Sachsen eyaletinde (eski Doğu Alman) geçen yıl 9 milyon Euro konaklama vergisi toplanmış.

 

ÜLKELERE NAZARAN konaklama VERGİSİ

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.