SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Konaklama vergisi uygulamaya hazır

Konaklama vergisi uygulamaya hazırKonaklama vergisi otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla konutu üzere …

Konaklama vergisi uygulamaya hazır
Akacan The Mall
11.10.2022 07:24
0
A+
A-

Konaklama vergisi uygulamaya hazır
Konaklama vergisi otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla konutu üzere tesislerden alınacak. Geceleme işletmeye ilişkin olsun olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov üzere ünitelerde yapılması konaklama vergisine tabi olacak. Konaklama vergisi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir Yönetimi Başkanlığı daha evvel ertelenen konaklama vergisinin nasıl uygulanacağını hazırladığı bildirim taslağıyla tek tek anlattı. Konaklama vergisi otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla konutu üzere tesislerden alınacak. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve gibisi tertip hizmetleri verginin kapsamında olmayacak. Bu tertip hizmetlerinin konaklamayı içerecek formda sunulması halinde, düzenlenen faturada tertip hizmetinin mahiyeti ve meblağının açıkça gösterilmesi yahut bu hizmet için ayrıyeten fatura düzenlenmesi halinde bu hizmetler üzerinden konaklama vergisi hesaplanmayacak. Vergi, yalnızca konaklama hizmetleri üzerinden alınacak.

1 OCAK 2023’TE BAŞLAYACAK

Akacan The Mall

Konaklama vergisine ait yasal düzenleme 2019 yılında çıkarıldı fakat uygulaması yapılan değişiklikle ertelendi. 2021 yılındaki 7338 sayılı yasaya nazaran konaklama vergisi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Gelir Yönetimi Başkanlığı da verginin uygulamasına açıklık getirdi. Bildirim taslağına nazaran geceleme hizmeti alan kişinin gecelemeyi tamamlamaksızın tesisten ayrılması vergilendirmeyi etkileyemeyecek. Kampinglerde, konaklayanların geceleme muhtaçlıklarını kendi imkânlarıyla karşılayıp karşılamaması yahut gecelemenin, işletmeye ilişkin olsun olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov üzere ünitelerde yapılması, hizmetin geceleme hizmeti mahiyetini etkilemeyecek.

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılan konaklama tesisi bünyesinde sunulan öteki tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacak. Konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, cümbüş hizmetleri ve havuz, spor, termal ve gibisi alanların kullanımı üzere tüm hizmetler konaklama vergisine tabi tutulacak. Bu çerçevede, oda+kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon, her şey dahil, ultra her şey dahil ve gibisi isimler altında pazarlanan yahut satılan tesis bünyesinde geceleme hizmetinin yanı sıra konsept kapsamında verilen tüm hizmetler verginin konusuna girecek. Örneğin bir pansiyonda oda+kahvaltı konaklama seçeneğinde yer alan kahvaltı hizmeti, düzenlenen konaklama faturasında ayrıyeten gösterilse ya da bu hizmet için ayrıyeten fatura düzenlense dahi, geceleme hizmetiyle birlikte pazarlandığı yahut satıldığı için tesis bünyesinde sunulan kelam konusu hizmet konaklama vergisine tabi olacak. Fakat termal otelin bünyesinde bulunan SPA ve yüzme havuzu alanlarında, otelde konaklamayanlara günübirlik hizmet verilmesi halinde bu hizmet konaklama vergisine tabi olmayacak.

5 BİN LİRALIK FATURAYA 400 LİRA OLARAK YANSIYACAK

Tebliğ taslağına nazaran konaklama vergisi matrahına KDV dahil edilmeyecek. Yasaya nazaran konaklama vergisinin oranı yüzde 2. Cumhurbaşkanının, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye yetkisi var. Tam pansiyon konaklama yapılan bir otelde 5 bin liralık bir hizmette, konaklama vergisi KDV hariç 5 bin lira üzerinden hesaplanacak. Bu durumda konaklama vergisi 100 liraya denk gelecek. KDV de yeniden 5 bin lira üzerinden hesaplanacak. Bunun da karşılığı 400 lira. Genel toplam konaklama ve KDV eklenerek hesaplanacak ve genel toplam 5 bin 500 lira olacak.

KUR NASIL HESAPLANACAK?

Sunulan konaklama hizmetlerine ait vade farkı, fiyat farkı, kur farkı, faiz, prim üzere çeşitli gelirler ile benzeri isimler altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve pahalar de matraha dâhil edilecek. Bedelin ile hesaplanması halinde döviz, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihte geçerli olan döviz alış kuru üzerinden Türk parasına çevrilecek. Bildiri taslağındaki örneğe nazaran tatil köyü işleten (A), bünyesinde bulunan tek kişilik odanın 10/7/2023-15/7/2023 tarihlerini kapsayan beş gecesini (B) şahsına 14/3/2023 tarihinde KDV hariç 200 ’ya sattı. Bu durumda matrah, 200 Euro’nun 15/7/2023 tarihinde geçerli olan döviz alış kuru üzerinden Türk lirası karşılığını gösterecek.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.