SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Kodlama lisanından sonra arıların lisanını öğreniyor

Kodlama lisanından sonra arıların lisanını öğreniyorÜniversiteyi birincilikle bitiren Selçuk Akkaya, yazılım bölümündeki işini bırakıp köye …

Kodlama lisanından sonra arıların lisanını öğreniyor
Akacan The Mall
17.11.2022 11:37
0
A+
A-

Kodlama lisanından sonra arıların lisanını öğreniyor
Üniversiteyi birincilikle bitiren Selçuk Akkaya, yazılım bölümündeki işini bırakıp köye yerleşti. “Aldığım en gerçek karar buydu” diyen Akkaya, tabiatın ve arıların sesini, klavye tıkırtısına tercih etti.

Ankara Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı kısmından 2016 yılında 3.84 ortalamayla birincilikle mezun olan 31 yaşındaki Selçuk Akkaya doğma büyüme Ankaralı. Mezuniyet sonrası yazılım dünyasında toplumsal medya temelli pek çok proje üretti, şirketlerde yazılım uzmanı olarak çalıştı. 2019 yılında ani bir kararla beyaz yakalı işinden istifa eden Akkaya, ailesini de karşısına alıp yaşadığı kenti geride bırakarak Ordu’nun Mesudiye ilçesine bağlı Çavdar Köyü’ne yerleşti. 3 kovanla başladığı arıcılık işinde 23 kovana ulaştı, internetten yüzde yüz doğal bal ve propolis satmaya başladı. Çok sayıda bilgisayar programlama lisanı bilen Akkaya artık “Arıların lisanını öğreniyorum” dedi.

PLAZALARI BIRAKIP, KÖYE YERLEŞTİ
28 yaşına geldiğinde plaza yaşantısından sıkılıp yeşilin içinde yine bir hayat kuran Akkaya aldığı radikal kararı ve geride bıraktığı eğitimiyle ilgili kanılarını şöyle anlattı:
“Ankara Üniversitesi’nde birinci olmanın bana yurt dışında çok güzel okullarda yüksek lisans ve doktora eğitimi için kapı açması ihtimali vardı. Üniversite birinciliği bana iş hayatında değerli yollar sundu, iş görüşmelerinde elimi güçlendirdi. Bilhassa toplumsal medya üzerinde ‘otomatik paylaşım’ başta olmak üzere birçok yazılım geliştirdim. Ancak ben artık kendimi robot üzere hissediyordum. 2012 yılında yazılımla tanışıp bilgisayara bağlanmadan evvel ne göbeğim vardı ne de fazla kilom. Hareketsiz yaşama kalitesiz besinler da eklenince sonuç 27 yaşında şeker hastalığı belirtileri başladı. Sabah kalkıp işe git, toplantıya gir, bilgisayar başına otur, öğlen ortası yemeğe çık, sonra tekrar akşama kadar çalış, otobüse bin konuta gel. Biraz yemekten sonra yat uyu, sonraki gün yeniden birebir. Aslında her gün tıpkı. Güneşi göremiyordum, pak hava alamıyordum. Öbür türlü bir hayatın var olabileceğini daima düşünüyordum. Aklımın bir köşesinde daima tabiatta yaşamak vardı, bir an ‘yeter’ dedim ve parayı pulu ikinci plana atıp her şeyi geride bırakarak köye yerleştim. Zira kentte kimsenin kimseye tahammülü kalmadı.”

Akacan The Mall

ATLARIN ULAŞIMI BEŞERDEN KONFORLU
Köye yerleşme kararının temellerinin lise yıllarına dayandığını söyleyen Akkaya, ”Lise yıllarımda kent hayatından sıkılmaya başlamıştım. Okurken bir benzincide pompacılık yapıyordum. Oraya atları taşıyan kamyonlar gelirdi. İşten çıkıp metroyu kullandığımda ise insanların kentte atlardan daha konforsuz ulaşım sağladığını gördüm. Herkes sıkış tepiş kendine bir yer bulmaya çalışıyor. Bunun farkına varmamla birlikte kendime ‘bir gün köye yerleşeceğim’ dedim ve yaptım” dedi.

YEDİĞİM EN HOŞ FASULYEYDİ
Selçuk Akkaya köy hayatının birinci günlerini şöyle anlattı: “Baharda soğan ve fasulye ektim. Bilhassa fasulyeler çok hoş oldu. Hayatımda yediğim en hoş fasulyeydi. Büsbütün doğal, ilaçsız bal ürettim. Hayatımda yediğim en hoş baldı. Birinci yılın hatırına aldığım balı eşe dosta dağıttım hiç satmadım. Geldiğimde konutumda buzdolabı, çamaşır makinesi ve sıcak su yoktu. Birinci iki ay amcamların dolabını kullandım. Çamaşırlarımı elimde yıkadım. Banyo ve bulaşık suyunu sobada ısıttım. Sonrasında beyaz eşya aldım, sıcak su için çatıya güneş paneli taktırdım.”

ARILARIN SİSTEMİ BİLGİSAYAR PROGRAMLARI GİBİ
“Köydeki sistemimi kurduktan sonra meslek olarak arıcılığı seçmemdeki en kıymetli etkenlerden biri muhteşem organizmalar olması” diyen Akkaya şunları anlattı: “Arıların eski mesleğiyle misal bir sistematik yapıda olduklarını “Tek başlarına bir mana tabir etmiyorlar ancak bir ortaya geldiklerinde harika bir güce sahipler. Mesela arı dansı diye bir şey var. Bir arı bir yerde çiçek kaynağı bulduğunda gelip başka arılara dans ederek bunu anlatıyor. Kovanın içinde bir pislik varsa dışarı atmak için birlikte çabalarlar. Dışarıdan gelen arı hırsızlık gayesiyle geldiyse anlayıp kovana sokmazlar, yolunu kaybedip geldiyse ortalarına alırlar. Her hareketlerinin bir manası, kendi ortalarında bir lisanları var. Tıpkı bilgisayar programlama lisanlarında olduğu üzere arıların da bir ahenk ve ahenk içeren lisanlarını öğrenmeye çalışıyorum ve bu hususta hayli yol aldığımı düşünüyorum.”

YAZILIMDA ÖĞRENDİKLERİNİ ARICILIKTA KULLANACAK
Aile bireylerinin kararını desteklemediğini ve daima Ankara’ya dönmesini istediklerini söyleyen Akkaya “Aldığım karardan hiçbir vakit pişman olmadım. Boşuna okuduğumu düşünmüyorum. Yalnızca mesleğimi bırakıp yeni bir meslek edindim. Yazılım ve programlamayla ilgili bildiklerimi yaptığım arıcılık faaliyetlerini geliştirmek için kullanmayı düşünüyorum. Hali hazırda benzerleri olsa da kendime uygun bir arı takip uygulaması üzerine çalışıyorum. Birebir vakitte bir de sipariş takibiyle ilgili de bir uygulama geliştirmek için çalışmaya başladım” dedi.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.