SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Kod ismi 1001 km… Sıfır arabalar liste fiyatının çok üzerinde satılmaya devam ediyor

Yeni yılla birlikte ilan sitelerine konulan ikinci el görünümlü sıfır araçların sayısı arttı. Bayilerde bulunamayan birçok sıfır araba ‘1001 kilometre’ bilgisi ile ederinin 200-300 bin TL üzerine ilan sitelerinde yer buldu. Şahısların yılda 3 adet olan ikinci el satış limitinin 1 Ocak’ta yenilendiğini hatırlatan uzmanlar, kelam konusu artışta bu işi ticaret haline getiren bireylerin tesirli olduğunu vurguladı. Galerilerin de şahıslar üzerinden satış yaptığı argümanlar ortasında.

Kod ismi 1001 km… Sıfır arabalar liste fiyatının çok üzerinde satılmaya devam ediyor
Akacan The Mall
23.01.2023 07:26
0
A+
A-

Kod ismi 1001 km… Sıfır arabalar liste fiyatının çok üzerinde satılmaya devam ediyor
Yeni yılla birlikte ilan sitelerine konulan ikinci el görünümlü sıfır araçların sayısı arttı. Bayilerde bulunamayan birçok sıfır araba ‘1001 kilometre’ bilgisi ile ederinin 200-300 bin TL üzerine ilan sitelerinde yer buldu. Şahısların yılda 3 adet olan ikinci el satış limitinin 1 Ocak’ta yenilendiğini hatırlatan uzmanlar, kelam konusu artışta bu işi ticaret haline getiren şahısların tesirli olduğunu vurguladı. Galerilerin de şahıslar üzerinden satış yaptığı savlar ortasında.

OCAK ayı prestijiyle ikinci el araç siteleri tekrar bayilerde bulunamayan sıfır araçlarla doldu. Lakin bu sefer başrolde galeriler değil otomotiv dalındaki tedarik sıkıntısını fırsata çeviren şahıslar var. Yıllık 3 adet olan ikinci el araç satış limitinin 1 Ocak 2023’ten itibaren sıfırlanması ile tekrar sahneye çıkan bu şahıslar, 1000 km’ye kadar ilanlara müsaade edilmediği için bilgileri ‘1001 kilometre’ olarak girerek sıfır kilometre arabaları ederinin çok üzerinde fiyatlarla ilana koymaya başladı. Otomotiv markalarının resmi liste fiyatlarının 200 bin TL ila 300 bin TL üzerinde satışa sunulan ilanların birçoklarında “kapalı otoparkta koruma edilmektedir” yazması ise dikkat çekti. İlan sayısında yaşanan artışta şahıslar üzerinden satış yapan galerilerin de tesirinin olduğu belirtildi.

BİR HAFTADA İLANA DÜŞTÜ

Akacan The Mall

1001 km olarak ilana konulan sıfır arabalar ortasında birkaç hafta evvel Türkiye’de satışa sunulan araçlar bile var. Bir ilan sitesinde, 9 Ocak tarihinde lansman fiyatı 899 bin 500 TL olarak duyurulan Citroen C4 X modelinin 1.2 PureTech Shine versiyonu 1 milyon 160 bin TL fiyatla yer bulmuş durumda. Başka yandan, liste fiyatı 1 milyon 329 bin 900 TL olan Skoda 1.5 TSI Prestige’in 1 milyon 535 bin TL’den, liste fiyatı 465 bin TL olan Hyundai i20 1.4 MPI Style’ın 640 bin TL’den, liste fiyatı 659 bin 700 TL olan Volkswagen Golf 1.0 TSI PS Manuel Impression’ın ise 835 bin TL’den ikinci el ilan sitelerinde 1001 kilometre bilgisi ile satışa çıkarıldığı görülüyor. Birçok sıfır araç ise daha bayiden yüklenirken, cazip üzerinde fotoğraflanarak ilana konulmuş.

‘DENGELERİ BOZUYOR’

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan otomotiv data şirketi Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, galerilere getirilen 6+6 sınırlamasının bireyler için geçerli olmadığını ve yıllık 3 adet olan şahısların ikinci el satış limitinin 1 Ocak’ta yenilendiğini hatırlattı. Liste fiyatının üzerinde satışa konulan sıfır araçların ikinci el araç piyasasının dinamiklerini bozduğunu belirten Yalçın, “İkinci el araç fiyatları 1 Ocak 2023’ten beri ortalama yüzde 8 arttı. Bu artış A, B ve C segmenti dediğimiz düşük-orta sınıf araçlarda oldu. Artışta piyasanın istikrarını bozan ve ederinin üzerinde fiyatla satışa konulan sıfır araçların tesiri olduğu kadar; markaların sıfır araçlara yaptığı artırımların da tesiri var. İkinci el araç fiyatlarındaki artışların aylık yüzde 1 ila 2 oranında devam edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

ikinci el araç satışında şirketlerin 6 ay ve 6 bin kilometreyi doldurma kaidesi varken şahıslar için bu türlü bir kısıtlama bulunmuyor. Bir kişi kendi ismi ile yılda 3 adet ikinci el araç satışı gerçekleştirebiliyor.

BEYANA NAZARAN NOTER SÜRECİ 6+6 YASAĞINI DELİYOR

TİCARET Bakanlığı geçen yıl galeri, şirket ve kiralamacıların satın aldıkları sıfır araçları, 6 ayı doldurmadan ve 6 bin km’yi geçmeden satamamasına yönelik düzenleme getirmişti. Bu sayede, bayilerden sıfır araç alıp ederinin üzerinde fiyatla satan galeriler engellenecekti. Lakin bölüm temsilcileri, noterlerdeki süreçlerin kelamlı beyana nazaran yapılması nedeniyle 6+6 sınırlamasının da delindiğini sav etti. Mevzuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan RS Oto Ekspertiz Marka Lideri Fatih Yanık, şahıslar üzerinden satış yapan galerilerin olduğunu da belirterek, “Noterlerde ekspertiz evrakının ibrazı yerine satıcının kelamlı olarak beyan ettiği kilometre dikkate alınarak satış dönemi veriliyor. Yani araç ‘0’ kilometre de olsa, 200 bin kilometre de olsa, satıcının beyan ettiği kilometre bilgisi sisteme giriliyor. Bu durum aslında hem alıcının hem de gelecekte bu araca sahip olacak tüketicilerin mağduriyeti riskini barındırıyor” dedi.

 

ENGELLİLER İSYANDA

OCAK prestijiyle engellilerin satın alabileceği ÖTV muafiyetli sıfır araba limitinin 450 bin 500 TL’den 1 milyon 4 bin TL’ye çıkarılması da sıfır araç talebini arttırdı. Birçok engelli vatandaş, fiyatlar artmadan araba almak için bayilere akın etti. Lakin, bayilerin 2-3 ay sonrasını işaret etmesi, sıfır araçların ise İlan sitelerinde satışa konulması engellileri isyan ettirdi. Toplumsal medya üzerinden örgütlenen engelliler ilan sitelerindeki sıfır kilometre arabaların fotoğraflarını paylaştı.

 

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.