SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Kitap projesi, 6 yılda 20 bin öğrenciye ulaştı

Kitap projesi, 6 yılda 20 bin öğrenciye ulaştıVan’da 6 yıl evvel bir okulda başlayan Endülüs Okuma Projesi, 19 farklı kente yayılarak 20 bin …

Kitap projesi, 6 yılda 20 bin öğrenciye ulaştı
Akacan The Mall
25.10.2022 11:22
0
A+
A-

Kitap projesi, 6 yılda 20 bin öğrenciye ulaştı
Van’da 6 yıl evvel bir okulda başlayan Endülüs Okuma Projesi, 19 farklı kente yayılarak 20 bin öğrenciye ulaştı. Projeye dahil edilen Kahramanmaraş’taki Zeki Karakız Ortaokulu’nu ziyaret eden Türkiye koordinatörlerinden Emrah Atiş, “Şu an 20 kentte 200’ün üzerinde okula ulaşmış durumdayız. Toplamda 20 bine yakın öğrenci faal bir halde kitap okuyor” dedi.

Öğrencilerin kitap okuma alışkanlığını artırmak için 2016 yılında Van’daki bir okulda başlatılan Endülüs Okuma Projesi, vakitle 19 farklı kente yayıldı. Gönüllük temeline dayalı projedeki öğrenciler hem kitap okuyarak, kendilerini geliştiriyor hem de sorumluluk sahibi oluyor. Endülüs Okuma Projesi Türkiye koordinatörlerinden Türkçe Öğretmeni Emrah Atiş, projenin uygulandığı Kahramanmaraş’taki Zeki Karakız Ortaokulu’nu ziyaret etti. Endülüs Okuma Projesi’nin 6 yılda Türkiye’nin en büyük kitap okuma projesine dönüştüğünü belirten Emrah Atiş, “Projemiz 2016 yılında bir okulda ve tek bir sınıfta başladı. Şu an 20 kentte 200’ün üzerinde okula ulaşmış durumdayız. Toplamda 20 bine yakın öğrenci etkin bir formda kitap okuyor” dedi.

ÖĞRETEN MERKEZLİ BİR YAKLAŞIM BELİRLİYORUZ
Proje kapsamında kütüphanelerde 12 farklı ruhsal teknik uygulandığına dikkat çeken Atiş, “Bu teknikler sayesinde öğrencileri zorlayarak değil; büsbütün gönüllük temeline nazaran projeye dahil etmiş oluyoruz. Proje seçiminde hem öğrenci hem öğretmenler için muhakkak kriterlerimiz var. Öncelikle öğreten merkezli bir yaklaşım belirliyoruz. Bir okulumuz projeye katılmak için müracaatta bulunduğunda, öncelikle öğretmen ile bir mülakatımız oluyor. Öğretmenimize projemizin gönüllülük temellerinden, zorluklarından bahsediyoruz, bunları kabul ettikten sonra projeye dahil ediyoruz Öğrenciler de gönüllülük temeline nazaran projeye dahil oluyor” diye konuştu.?

Akacan The Mall

PROJEMİZE HERKESİ ALMIYORUZ
Proje öncesi öğrencilerin birtakım testlerden geçtiğini anlatan Atiş, “Gelip kapıda 1-2 hafta dursa bile ‘Bizim evvel seni bir gözlemlememiz gerekiyor. Öğretmenlerinin en azından 2 haftalık müddet zarfında projeye girip, girmemen ile alakalı iletecekleri bir raporun olması gerekiyor. Projemize herkesi almıyoruz. Bu projeye giren bireyler, özel kişiler’ diyoruz. Özelden kastımız; yalnızca çok uygun öğrenciler ya da en fazla kitap okuyan öğrenciler değil. Türkiye çapında projemize dahil olan öğrencilerden yüzde 35-40’ı; okulun en güzel, en çok kitap okuyan, akademik olarak en başarılı öğrencileri. Geriye kalanların büyük çoğunluğu okulun en faal öğrencileri” dedi.

OKUNAN KİTAP SAYISI 250 BİN OLDU
Okunan kitap sonrası küçük bir imtihan olduğunu, geçmesi durumunda öğrencinin yeni kitap aldığını söz eden Atiş, “Okunan kitapların özetinin dinlenildiği bir sistemimiz var; bu sistemi de öğrenciler kendisi yürütüyor. Özet dinleme grubumuz var; bu takımdaki öğrenciler, gelen her kitabın özetini dinliyor. Özet dinleme takımındaki öğrenci, kitabın okunduğundan emin olduktan sonra kitap değişimine müsaade veriyor. Türkiye genelinde geçen sene toplamda 250 bine yakın kitap okuduk. Bu okunan her bir kitabın teker teker özetini dinledik. Öğrenciye her bir kitap hakkında en az 3, en fazla 10 soru yönelttik. Bu sorulara karşılık verdikten sonra kitabı değiştirdik” diye konuştu.?

800 KİTAPLIK BİR BİRİKİM İLE MEZUN OLUYORLAR
Kitap özetleri sayesinde öğrencilerin anlatma hünerini geliştirdiğini, bunun da öz itimada ve kritik yapmaya önemli katkı sağladığını tabir eden Atiş, “Sadece roman ya da öykü okutturmuyoruz, fikir kitapları da okutturuyoruz. Çocuğun birçok alanda, birçok açıdan gelişmesine katkı sunmak istiyoruz. Kitapları da aşikâr kriterlere nazaran seçiyoruz. Türk lisanının zenginliğini ortaya koyacak kitaplar okutturuyoruz. Bundan kastım; yabancı muharrirleri okutmuyoruz katiyetle değil. Çevirisi en yeterli olan yabancı kitapları okutturuyoruz” dedi.

Endülüs Okuma Projesi’ne geçen yıl dahil edilen Zeki Karakız Ortaokulu’nda, 170 öğrencinin 6 ayda 3 bin 54 kitap okuduğuna ve bunun da aylık ortalama 18-20 kitaba denk geldiğine dikkat çeken Atiş, “Türkiye’de neredeyse okullarımızın tamamında 200 bandını geçen öğrenci oluyor. Bir devirde 200 kitap okumuş ve bu 200 kitabı anlatma imkanı bulmuş oluyor. 5’inci sınıftan 8’inci sınıfa kadar öğrencinin her yıl 200 kitap okuduğunu düşünürseniz; 800 kitaplık bir birikim ile mezun olmuş oluyor” dedi.

Zeki Karakız Ortaokulu’nda öğrenciler ise proje sayesinde hem daha fazla kitap okumaya başladıklarını hem de bunun derslerine katkı sağladığını söyledi.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.