SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Kiralık kasadaki not vergiden kurtaramadı

Kiralık kasadaki not vergiden kurtaramadıGelir Yönetimi Başkanlığı’na gönderilen bir soruda kiralık kasadaki ziynetlerde kardeşlerin birisi vefat …

Kiralık kasadaki not vergiden kurtaramadı
Akacan The Mall
03.05.2022 09:38
0
A+
A-

Kiralık kasadaki not vergiden kurtaramadı
Gelir Yönetimi Başkanlığı’na gönderilen bir soruda kiralık kasadaki ziynetlerde kardeşlerin birisi vefat edince vergi karışıklığı yaşandı. Kasadan çıkan not ise ziynet eşyalarının hayattaki kardeşe ilişkin olduğunu ispat edemeyince vergi ödeme mecburiliği ortaya çıktı.

Vatandaşlar ya da şirketler vergi maddelerindeki durumlarını anlayamadıkları durumlarda Maliye’ye sorarak öğrenebiliyor. Özelge denilen bu sistemde gelen soruya cevap veriliyor, soru soran ya da sorun yaşayan şirketin ismi gizleniyor. Fakat birebir istikamette sorun yaşanabileceği niyetiyle verilen karşılık bir sistem üzerinden yayımlanıyor. Afyonkarahisar’da defterdarlığa gelen bir soru, 19 Nisan tarihinde Gelir Yönetimi Başkanlığı’nca, ‘Kiralık kasada bulunan ziynet eşyalarına ilişkin veraset ve intikal vergisi’ başlığı altında yanıtlandı.

EL YAZISI İLE YAZILMIŞ

Akacan The Mall

Özelgede, öncelikle olay anlatıldı. Vatandaşın talep formunda; 26 Aralık 2021 tarihinde vefat eden kız kardeşin bir bankada kiralık kasasının bulunduğu kaydedilerek, kasa açma tutanağında, kasadan çıkan bütün ziynet eşyaları ile nakit para üzere birikimlerinin kasa sahibinin kendi el yazısı ile kız kardeşine ilişkin olduğunu not ettiğinin tespit edildiğinin belirtildiği anlatıldı. Hayattaki kız kardeş Gelir Yönetimi Başkanlığı’na kelam konusu menkul malların veraset ve intikal vergisi matrahına dahil edilip edilmeyeceği konusunda görüş talep etti. Özelgede, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1’inci unsurunda, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ilişkin mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla yahut rastgele bir suretle olursa olsun ivazsız bir halde bir şahıstan öteki şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu hatırlatıldı. Tıpkı Kanunun 23’üncü hususunda, bankalar nezdindeki kiralık kasa sahiplerinden birinin mevti halinde (Sulh hakimi tarafından yapılacak tespit hariç) vergi dairesinin yetkili bir memuru hazır bulunmadıkça kasanın açılmasına ve bu memur huzurunda tespit edilmedikçe muhteviyatının mirasçıları yahut yasal temsilcileri yahut vekilleri tarafından alınmasına müsaade verilmeyeceğinin belirlendiği vurgulandı.

KIZ KARDEŞE Mİ İLİŞKİN

Özelgede, kiralık kasa kontratının yalnızca vefat eden kız kardeş ile yapıldığı hatırlatılarak, kasanın bir diğeri tarafından da kullanılabileceğine dair rastgele bir evrak bulunmadığı belirtildi. Özelgede, “Bu kapsamda kiralık kasada bulunan menkul malların muris …’nın kız kardeşine ilişkin olduğunu gösteren ayrıca bir tevsik edici doküman ibrazının kelam konusu olmadığı konuları dikkate alındığında, murisin imzalı notları tek başına tevsik edici evrak olarak değerlendirilemeyeceğinden, kelam konusu kiralık kasada yer alan menkul malların murisin mirasçıları tarafından verilecek veraset ve intikal vergisi beyannamesinde matraha dahil edilmesi gerekmektedir” denildi.

VERGİSİ NE KADAR?

Veraset yoluyla gelenler için yüzde 1 ile yüzde 10 ortasında vergi alınıyor. Birinci 500 bin liraya kadar yüzde 1 vergi, sonra gelen 1.2 milyon için yüzde 3, sonra 2.5 milyon için yüzde 5, sonra gelen 4.9 milyon lira için yüzde 7 ve 9.1 milyon lirayı aşan kısım için de yüzde 10 vergi kelam konusu. İvazsız intikalllerde (bedelsiz devir) ise yüzde10 ile 30 ortasında vergi kelam konusu. Lakin bir şahsa ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan intikaller hariç), ivazsız mal intikalinde oranların yarısı dikkate alınıyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.