1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kira artışlarında yüzde 25 sınırı devam edecek mi? Piyasayı rahatlatacak adım!

Kira artışlarında yüzde 25 sınırı devam edecek mi? Piyasayı rahatlatacak adım!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kira artışlarında yüzde 25 sınırının devam etmeyeceğini aktaran Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şöyle konuştu: “Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu yönde de yani devam etmesi yönünde bir çalışma yok. Zaten o düzenleme bir süreliğine yapılmıştı. Ben hükümetimiz adına verilmemiş bir karar üzerine yorum yapamam ama çok büyük ihtimalle devam etmeyeceğini düşünüyorum.” Peki konuyla ilgili uzmanlar ne diyor? İşte detaylar…

 “YÜZDE 25 KİRA ARTIŞ SINIRININ KALDIRILMASI PİYASAYI RAHATLATACAK”

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, yüzde 25 kira zammı sınırına ilişkin, “Yüzde 25’in normal bir orana dönmesi, enflasyon oranı veya üzerinde bir seviyeye gelmesi dengeleri oluşturacak ve olumlu etkileyecektir” dedi.

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Neşecan Çekici, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katıldığı bir televizyon kanalında “Kirada yüzde 25 sınırı kalkacak mı?” sorusuna verdiği “Bunu uzatacak bir düzenleme yapmazsak temmuzda bu düzenleme ortadan kalkıyor” cevabını değerlendirdi. Çekici, yaptığı açıklamada yüzde 25 kira artış oranının düşük kaldığını belirterek, “Bunun kalkması çok olumlu etkileyecektir. Gayrimenkul konut tarafında satışların önemli ölçüde azalması, yüzde 25’lik kira artışı ile yetinmeyen kesimin evlerini boş tutmasına veya yeni evler satın almamasına yol açtı. Yüzde 25’in normal bir orana dönmesi, enflasyon oranı veya üzerinde bir seviyeye gelmesi dengeleri oluşturacak ve olumlu etkileyecektir” ifadesini kullandı.

 “FAİZLERİN ARTMASI MEVDUAT YATIRIMLARINA İLGİYİ ARTTIRIYOR”

Politika faizi ile gayrimenkul sektörünün ters orantı halinde olduğunu dile getiren Çekici, “Faizler arttıkça sektöre olan talep oldukça düşer. Mevduat ve diğer yatırım enstrümanlarına ilgi artar. Konut alımı ve davranış modeli bir miktar beklemeye alınır. Bir taraftan faiz oranlarının yükselmesi, kredi faiz oranlarının proje finansmanını veya bireysel kredi kullanımlarını da olumsuz etkilediği için bizim piyasamız için çok doğrusal bir oran getirmiyor” diye konuştu.

“RİSKLER YATIRIMCININ FRENE BASMASINA NEDEN OLUYOR”

Faiz artışlarından gayrimenkul sektörünün yara aldığını ifade eden Çekici, şunları kaydetti: “Maliyetler çok yüksek. Enflasyonist bir ortam var. Döviz stabil ama beklentileri olanlar dövize de yatırım yapıyor. Konut piyasası geçtiğimiz yıllara göre daha stabil ve durgun. Bunun biraz hareketlenmesi gerekiyor. Çünkü dünya ve Avrupa’daki birinci pazar. OECD ülkelerine göre Amerika’dan sonraki ikinci pazar. Çok ciddi bir talep var, çok ciddi bir ihtiyaç var. Bu talebi de körükleyen bir arzın olması gerekir. Arzda oldukça düşük saydığımız sebeplerden öngörülemeyen maliyetler bunun bir kısmını oluşturuyor. Riskler yatırımcının frene basmasına neden oluyor.”

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kira artışlarında yüzde 25 sınırı devam edecek mi? Piyasayı rahatlatacak adım!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir