SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Kimi ütopik kimi gerçekçi… Milyarderler kendi kentlerini inşa etmek için kolları sıvadı

Elon Musk uzun yıllardır kendi kentini kurma planlarıyla sık sık konuşuluyor. Lakin bu hayalin peşinde koşan tek kişi Musk değil. Kimi bir çöl duşunun peşinde, kimi de Mars’ta bir kent kurmak istiyor. İşte Larry Ellison’dan Peter Thiel’e dünyanın en güçlü insanlarından kimilerinin girişimleri…

Kimi ütopik kimi gerçekçi… Milyarderler kendi kentlerini inşa etmek için kolları sıvadı
Akacan The Mall
07.04.2023 11:36
0
A+
A-

Kimi ütopik kimi gerçekçi… Milyarderler kendi kentlerini inşa etmek için kolları sıvadı
Elon Musk uzun yıllardır kendi kentini kurma planlarıyla sık sık konuşuluyor. Fakat bu hayalin peşinde koşan tek kişi Musk değil. Kimi bir çöl hayalinin peşinde, kimi de Mars’ta bir kent kurmak istiyor. İşte Larry Ellison’dan Peter Thiel’e dünyanın en güçlü insanlarından kimilerinin girişimleri…

Milyarderler yıllardır kendi ütopik kentlerini inşa etmek için milyonlarca dolar harcıyor. Bu kentlerin ne vakit tamamlanacağı ya da projelerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği muamma olsa da son vakitlerde büyük iş insanlarının yatırımlarının bir kısmını bu üzere alanlara yapması dikkat çekiyor.

Bazıları ferdî ideolojileri etrafında şekillenen yepisyeni topluluklar inşa etmek isterken, kimileri için bu yalnızca bir emlak oyunu. Kimileri ise şirketlerinin bulunduğu kasabalar üzerinde hakimiyet kurmak için planlar yapıyor.

Akacan The Mall

The Wall Street Journal’ın yakın tarihli bir haberine nazaran Elon Musk, SpaceX ve The Boring Company çalışanının yaşaması ve çalışması için kendi kasabasını kurmayı planlıyor.

Gazete, Musk ve ortaklarının Teksas’ta Austin’in dışında yaklaşık 3 bin 500 dönümlük bir arazi satın aldığı tez etti. SpaceX ve The Boring Company tesislerine yakın olacağı bilinen “Snailbrook” isimli kentin vizyonu, “Colorado Irmağı boyunca bir çeşit Teksas ütopyası” olarak tanımlanıyor. Kentte prefabrik meskenlere ek olarak bir havuz, açık hava spor salonu ve küçük bir okul da bulunacak.

MUSK HAYAL EDİYOR, HALK KARŞI ÇIKIYOR

Ancak Musk, bir kent inşa etmekten birinci sefer bahsetmiyor. 2021’de milyarder, Snailbrook’a yaklaşık 550 kilometre uzaklıktaki Boca Chica, Teksas’ta “Starbase” isimli yeni bir kent kurma planlarını duyurmuştu. Lakin Starbase belediyesine dair resmi bir bildirim şimdi yapılmadığı için Musk’ın kenti tam olarak kurup kurmadığı da belirli değil.

Bu teşebbüslerin arkasında muhtemelen, en azından kısmen, Musk’ın geçmişte yorum yaptığı bir husus olan SpaceX ve The Boring Company çalışanlarının yüksek hayat maliyetleri sıkıntısını çözme uğraşı yattığı düşünülüyor. Lakin her iki yerin yakınındaki Teksaslılar, milyarderin eforlarına karşı çıkıyor.

Boca Chica’da mahallî halk, roket testlerinin halk plajlarının daima olarak kapanmasına neden olduğunu ve yırtıcı ömrü olumsuz etkilediğini sav ederek SpaceX’e dava açtı.

MUSK, MARS’TA KENT KURMA HAYALİ GERÇEKLEŞMEDEN ÖLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Ve elbette Musk’ın Mars’ta kendi kendine yeten bir kent kurma planı da var.

SpaceX’in kurucusu, bir Mars metropolü inşa etme fikrinden birinci olarak 2014 yılında bahsetti. Bu bahis o vakitten beri gündemden düşmüyor. Geçen yıl Musk, Mars’ı kolonileştirecek insanların “toplumu tekrar düşünme” fırsatını değerlendireceğini umduğunu söyledi ve “Mars’ın bilhassa başlangıçta lüks olmayacağını vurgulamak çok önemli” diye konuştu.

SpaceX, kendi kendini idame ettirebilecek halde tasarlanan kenti önümüzdeki on yıllarda inşa etmeyi planlıyor. Lakin Musk, hayali tam olarak gerçeğe dönüşmeden evvel çoktan ölmüş olacağını iddia ettiğini söylüyor. Çünkü şimdilik, SpaceX’in Yıldız Gemisi, Mars şöyle dursun, şimdi Ay’a bile inmedi.

Kendi ütopyasını yaratmayı planlayan tek milyarder Musk değil…

Buraya kadar yalnızca Musk’tan bahsetsek de kendi kentini kurmayı hayal eden tek milyarder o değil.

Kendi ütopyalarını yaratma planlarını lisana getiren Peter Thiel üzere Silikon Vadisi seçkinlerinden, mevcut kentleri tekrar canlandırmaya odaklanan Dan Gilbert ve Kevin Plank üzere girişimcilere kadar, dünyanın en güçlü insanlarından kimileri yıllardır kendi topluluklarını yaratmaya çalışıyor.

VATANDAŞLARINA EŞİTLİK SAĞLAYACAK KENT: TELOSA

Walmart’ın eski CEO’su Marc Lore 2021 yılında “Telosa” isminde fütüristik bir ütopya inşa etmeyi planladığını açıkladı. Telosa ismi “en yüksek amaç” manasındaki eski Yunanca bir sözden geliyor.

O periyotta Lore, 2030 yılına kadar yaklaşık 50.000 kişinin konut olarak isimlendirebileceği eşitlikçi bir ütopya inşa etmek istediğini söyledi. Lore, kentin eşitlik ve kapitalizmin bir karışımı üzere görünen eşitlikçilik ile yönetileceğini söyledi. Telosa’nın çölde inşa edileceğini de vurgulayan Lore, tam yerini belirtmedi. Kent, vatandaşlarına eğitim, sıhhat ve ulaşıma eşit erişim imkânı sunacak. Telosa’nın internet sitesine nazaran kent sakinleri otonom araçlarla dolaşacak ve kent yenilenebilir güçle çalışacak.

Sitede bu teşebbüsün yaklaşık 400 milyar dolara mal olacağı öngörüsüne yer veriliyor ve vatandaşların muhtemelen bir müracaat süreciyle seçileceği tabir ediliyor. Lore’un fütüristik kent planlarının bugün ne durumda olduğu aşikâr değil.

KURALLARDAN KAÇIŞ KENTİ: SEASTEAD

Risk sermayedarı Peter Thiel’in de ütopik bir kent bir planı vardı. Thiel, 2008 yılında, mevcut uluslardan bağımsız olarak küçük, kendi kendine yeten bir ada olarak faaliyet gösterecek, “Seastead” ismi verilen yüzen bir kent geliştirme misyonunu başlattı.

Milyarder yatırımcı, kentin özgürlükçü ve her türlü kuraldan kaçışın mümkün olduğu bir yer söyledi ve 2008 yılında Google yazılım mühendisi Patri Friedman ile birlikte Seasteading Enstitüsü’nü kurdu.

Grup, Fransız Polinezyası açıklarında inorganik ayrılabilir ada zinciri inşa etme yolunda adımlar attı ve ülke ile birinci muahedeyi yaptı. Lakin hükümet 2018’de Seasteading Enstitüsü ile olan mukavelenin geçersiz olduğunu ve ülkeyi hiçbir biçimde bağlamadığını söyledi.

Thiel, 2011 yılında enstitünün idare şurasından ayrıldı, lakin ütopik kentin internet sitesine bakılırsa bu fikri desteklenmeye devam ediyor.

BİR PRENSİN 500 MİLYAR DOLARLIK ÇÖL RÜYASI

Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Salman, “Neom” isimli bir kent inşa ediyor. Suudi Veliaht Prens yetkililere Mısır piramitleri ölçeğinde bir kent yaratmaları talimatını verdi. Kentin teknolojide Silikon Vadisi’nin, cümbüşte Hollywood’un ve tatil destinasyonu olarak Fransız Rivierası’nın yerini alması planlanıyor.

Suudi Arabistan’ın Ürdün ve Mısır hududunda Kızıldeniz kıyısı üzerinde 26 bin 500 kilometrekare bir alan üzerinde hayata geçirilmesi planlanan kent, 2017’den beri üzerinde çalışılan bir projeydi. Wall Street Journal’ın 2019’da bildirdiğine nazaran kentin planları ortasında yapay yağmur, düzmece bir Ay, robot hizmetçiler, robot dinozorlar, karanlıkta parlayan bir plaj ve holografik öğretmenler yer alıyor.

Neom’un, çoğunluğu yüksek süratli tren, spor stadyumu ve yat limanı da dahil olmak üzere konut ve tesislere mesken sahipliği yapacak iki paralel gökdelenden oluşan The Line’da yaşayacak milyonlarca insanı barındırması amaçlanıyor.

BILL GATES YALNIZCA PLANLAMAYA 80 MİLYON DOLAR YATIRDI

Bill Gates 2017 yılında Arizona’da bir akıllı kent planına yaklaşık 80 milyon dolar yatırım yaptı.

AZ Central’ın aktardığına nazaran, Gates’in yatırım şirketinin yan kuruluşu Arizona’nın güneybatısında konutlar, devlet okulları, ofis, ticari ve perakende alanlarından oluşan 24 bin 800 dönümlük bir alanın inşası için arazi satın aldı.

Yerel haber kuruluşu, o devirde planın 80 bin konut inşa edilmesi, 3 bin 800 dönümün sanayi, ofis ve perakende alanı, 3 bin 400 dönümün açık alan ve 470 dönümün devlet okullarına ayrılması olduğunu söyledi. Yayın, kentin “Belmont” ismini alacağını da söyledi.

Mülkü elinde bulunduran Belmont Partners isimli kuruluş, o periyotta kentin yüksek süratli ağlar, data merkezleri, otonom otomobiller, yeni üretim teknolojileri ve otomatik lojistik merkezleri içerecek halde tasarlanacağını söylemişti. Lakin 2017’den bu yana bir gelişme olup olmadığı belirli değil.

ULTRA ZENGİNLERİN AMACI HALİNE GELEN ADA: LANAI

Oracle’ın kurucu ortağı Larry Ellison, 2012 yılında Hawaii adası Lanai’nin yüzde 98’ini yaklaşık 300 milyon dolara satın aldı.

Araziyi satın aldıktan sonra adaya bir zincir restoran ekledi, sağlıklı ömür merkezi olan bir tatil köyü yarattı ve adadaki mevcut otelleri yeniledi. O vakitten beri, yaklaşık 3 bin şahsa mesken sahipliği yapan ada, Tom Cruise, Cindy Crawford ve Will Smith üzere ziyaretçilerin de ortalarında bulunduğu ultra zenginler için bir destinasyon haline geldi. Ellison’ın kendisi de 2020 yılında tam vakitli olarak adaya taşındı.

Peki dünyanın en varlıklı beşinci insanı olan Ellison, “Ananas Adası” olarak da anılan Lanai’de ne yapacak?

Ellison, Lanai’yi “dünyadaki cennet” olarak gören evvelki sahiplerinden farklı olarak, “ekonomik olarak kendi kendine yetebilen birinci yüzde 100 yeşil ömür alanı” haline getirmek istiyor.

Adanın merkezi Lanai City’nin uzaktan görünümü

KÜÇÜK BİR TOPLULUKTU, EYALETİN GÖZDESİ OLDU

Ünlü bir iç giysi markasının sahibi Les Wexner hayallerini gerçekleştirenlerden… Wexner, bir vakitler Ohio eyaletinin başşehri Columbus’un dışında küçük bir topluluk olan New Albany’i eyaletin en beğenilen adreslerinden biri haline getirdi.

Wexner, New Albany’ye 1980’lerin sonunda kır meskenini inşa etmek için bir yer ararken rastladı. Kendine yetecek kadar bir arazi satın almakla başlayan Wexner vakitle etrafındaki 10 bin dönümlük araziyi de satın alarak tüm kasabanın sahibi oldu.

Milyarder, cumartesi sabahlarını her şeyin yepyeni vizyona sadık kaldığından emin olmak için etrafta dolaşarak geçiriyor. Bugün New Albany’nin nüfusu yaklaşık 11 bin ve ortalama hane geliri 200 bin doların üzerinde. Bu sayı ABD genelinin neredeyse üç katı.

ESKİ BİR DOSTA YETERLİLİK YAPIP KASABASINI SATIN ALDI

Dallas’ın güneyinde ağır bir eyaletlerarası karayolunun yakınında 77 dönümlük bir arazi… Burası Mustang, sıfır nüfuslu ve vaktin unuttuğu bir kasaba.

Ancak milyarder Mark Cuban, bu küçük kasabayı yaklaşık 2 milyon dolara satın aldı. Gayesi ölmekte olan ve karısına bu hayalet kasabayı miras bırakmak istemeyen arkadaşı Marty Price’a bir yeterlilik yapmaktı.

Price çifti buraya tatil köyü ve müzik yeri da dahil olmak üzere birtakım yenilikler yapmak istiyordu. Fakat kasabada hiçbir şey yapılamadı. Akabinde da Price’a agresif bir lösemi teşhisi kondu. Price eşini ve üç yetişkin çocuğunu bir kasaba sahibi olmanın yüküyle baş başa bırakmaktan tasa duyuyordu.

Satış, Price öldükten 3 ay sonra gerçekleşti. 2021’de verdiği bir röportaja nazaran, Cuban bu kasabayla ne yapacağını kendi de bilmiyor…

BÜYÜK BİR ŞİRKET KASABASI KURDU

İtalyan dizayncı Brunello Cucinelli, kendi ismini taşıyan şirketinin bulunduğu Solomeo kasabasını restore etti ve burayı çalışanları için bir çeşit şirket kasabasına dönüştürdü. Cucinelli 1987’de satın aldığında kasaba yarı terk edilmiş durumdaydı.

Cucinelli, mimarinin “maddi bir maksada hizmet etmenin yanı sıra daha yüksek manaları sembolize etmesi gerektiğine” inandığını bir röportajında lisana getirmişti. Bugün Solomeo’da bir açık hava tiyatrosu, bir kütüphane ve 18’inci yüzyıldan kalma bir kilise bulunuyor.

Cucinelli kasabadaki birkaç endüstriyel binayı kaldırdıktan ve alana zeytin ağaçları, çiçekler ve buğday diktikten sonra Solomeo’nun görüntüsü yeşile büründü.

Insider’da bulunan ‘Elon Musk isn’t the only billionaire to try and build his own town. From Bill Gates to Peter Thiel, here’s a list of the üstün rich who have attempted to build utopias’ isimli yazıdan derlenmiştir.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.