SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Kilis’te yaralar eğitimle sarılıyor

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli sarsıntının akabinde 11 vilayette eğitim öğretime orta verilmişti. Yarıyıl tatilinden sonra verilen uzun orta Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kilis’te 1 Mart’ta sona erdi ve bu üç vilayette öğrenciler okullarına geri döndüler. Kilis’te tekrar başlayan eğitimin ikinci haftasında öğrenciler sarsıntının yaralarını öğretmenlerinin dayanağıyla sarıyor.

Kilis’te yaralar eğitimle sarılıyor
Akacan The Mall
09.03.2023 10:49
0
A+
A-

Kilis’te yaralar eğitimle sarılıyor
6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli zelzelenin akabinde 11 vilayette eğitim öğretime orta verilmişti. Yarıyıl tatilinden sonra verilen uzun orta Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kilis’te 1 Mart’ta sona erdi ve bu üç vilayette öğrenciler okullarına geri döndüler. Kilis’te tekrar başlayan eğitimin ikinci haftasında öğrenciler zelzelenin yaralarını öğretmenlerinin takviyesiyle sarıyor.

Kilis’te 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci yarısının başlamasıyla öğretmenler önceliği Ulusal Eğitim Bakanlığının (MEB) belirlediği psikososyal takviye programına veriyor. Çocukların zihninden sarsıntının izlerini silmek için çalışan öğretmenler, okulların yalnızca eğitim öğretim yeri olmadığını hatırlatarak toplumsallaşmanın ve arkadaşlarıyla bir ortada olmanın öğrenciler için değerine dikkat çekiyor. MEB’in kararı doğrultusunda sarsıntı bölgesindeki vilayetlerde ikinci okula devir devam zaruriliği yok. Buna karşın Kilis Atatürk Ortaokulu’nda günler ilerledikçe devam oranının arttığı görülüyor.

KORKUNUN OLAĞAN OLDUĞUNU ANLATIYORUZ
Bu süreçte çocukların okulda olmasının onlar için en doğrusu olduğunu söyleyen Kilis Atatürk Ortaokulu rehberlik öğretmeni Esra Kura öğrencileri üzerindeki izlenimlerini ve onlar için uyguladıkları uygunlaştırma sistemlerini şöyle anlatıyor:

Akacan The Mall

“Öğrencilerimiz kuvvetli günler içindeler. Kimileri ikinci periyoda çadırlarda yaşayarak başladılar. Konutları hasarlı olmayanlar süreci biraz daha kolay atlatıyorlar. Suriyeli öğrencilerimiz ise savaştan geldikleri için sarsıntı onların ikinci travması oldu. Öğrencilerimiz okulun birinci günü geldiklerinde yüzlerinde bir şaşkınlık vardı ve panik halini şimdi atlatamamışlardı. MEB bunu öngörerek öğrencilerimize afetin çabucak akabinde ruhsal ilkyardım ve psikososyal dayanak programları başlattı. 2 hafta boyunca öğrencilerle hislerini paylaşmaya yönelik ıstırap ya da endişelerini anlatmaya teşvik eden 11 aktiflik yapacağız. Yalnız olmadıklarını görmeleri için bu etkinlikler çok değerli. Bu yaşlarda bir çocuğun “ben korktum lakin arkadaşım da korkmuş” diyerek o hissin yalnızca kendisine ilişkin olmadığını, olağan bir his olduğunu anlaması onu rahatlatıyor. Bu sayede içindekileri daha rahat anlatabiliyor. Sınıfta geçirilen vakti çoğunlukla bu etkinliklere ayırıyoruz.

AĞLAYARAK GELEN OYUN OYNAMAYA BAŞLADI
Odamızın kapıları öğrencilerimize hep açık. Sınıf dışındaki vakitlerde sıklıkla yanımıza geliyorlar ve onlarla birebir görüşmeler yapıyoruz. Bu görüşmeler sayesinde travmalarından kurtulmaları daha kolay oluyor. Birinci gün ağlayarak gelen bir öğrencimiz artık zelzelenin olağan bir tabiat olayı olduğunun şuuruyla sosyalleşebiliyor.

SINIF ÖĞRETMENLERİ İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ
Okulda rehber öğretmenler ve sınıf öğretmenleri ortasında bir iş birliği var. Bizlerin birebir görüşmelerinin yanında sınıf öğretmenleri de öğrencilerinin sınıftaki ruhsal durumlarını hep gözlemliyor. Zelzeleden daha çok etkilenenlerin tespitinin akabinde bizler devreye girerek meselelerini aşmaları için en hakikat müdahaleyi yapmaya uğraş ediyoruz.

ÇOCUKLAR OKULDA UNUTUYORLAR
Kilis Atatürk Ortaokulu’nda sarsıntı öncesi 880 öğrenci eğitim görüyordu. Okulların açıldığı birinci gün 150 öğrenci geldi. İkinci hafta ise bu sayı 250’ye ulaştı. Müdür yardımcısı Talha Öz, okula iştirakin giderek artacağını düşündüğünü söyleyerek şöyle devam etti: “İkinci haftaya başlarken okulun yarısının gelmesini bekliyordum zira günlerdir sarsıntı hissetmiyorduk. Lakin pazar gecesi İskenderun merkezli sarsıntının okula iştiraki etkilediğini düşünüyorum. Artçı sarsıntılar azaldıkça daha çok öğrencimiz okula gelecektir. Çocuklarımız yetişkinler üzere değiller. Arkadaşlarını görüp oyun oynamaya başlayınca ıstıraplarını unutup anında dünyalarını değiştirebiliyorlar. Bu nedenle velilerimizin çocukları okula göndermelerini kıymetle tavsiye ediyoruz.

OKULUMUZDAN DİĞER İLE NAKİL ALDIRAN OLMADI
Kilis merkezde çok fazla hasar olmadığı için bizim okulumuzdan öbür ile nakil aldıran olmadı. Can kaybımız da yok. Öğrencilerimizden 420’si Suriyeli onlardan da okula gelip kaydını taşımak ya da sildirmek istediğini söyleyen olmadı. Buradaki öğrencilerimizin hem okulda hem de okul dışındaki tüm gereksinimlerini karşılamak için birinci günler seferber olduğumuz üzere takviyemizi sürdürüyoruz.”

OKULDA ESKİYE DÖNDÜĞÜMÜ HİSSETTİM
Kilis Atatürk Ortaokulu öğrencileri ise şunları söyledi:
Mehmet Korkut (14): Okulda arkadaşlarımla oyun oynuyorum ve öğretmenlerimizle gün içinde ne vakit istersek konuşabiliyoruz.
Elif Palabıyık (13): Okula gelince eskiye döndüğümüzü hissettim. Arkadaşlarımı ve öğretmenlerimi görmek rahatlattı beni. Herkesin bu durumda olduğunu ve aşabileceğimizi düşünüyorum.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.