SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Kent hastaneleri sarsıntısı izolatörle atlatıyor

Türkiye’de 20 noktada aktif olan, 13 noktada da inşaatı devam eden kent hastaneleri ‘sismik izolatör’ ile sarsıntıdan korunuyor.

Kent hastaneleri sarsıntısı izolatörle atlatıyor
Akacan The Mall
16.02.2023 12:24
0
A+
A-

Şehir hastaneleri sarsıntısı izolatörle atlatıyor
Türkiye’de 20 noktada aktif olan, 13 noktada da inşaatı devam eden kent hastaneleri ‘sismik izolatör’ ile zelzeleden korunuyor.

İkinci sarsıntı bölgesinde bulunan Samsun’da üretimi devam eden kent hastanesinde bin 20 sismik izolatör bulunuyor. Taban hareketinin binaya denetimli aktarılmasını sağlayan yüzlerce sismik izolatör, hastanenin yüksek şiddetli zelzeleleri bile en hafif biçimde hissetmesini sağlamayı hedefliyor.
Depreme karşı geliştirilen deprem izolatörleri, yeni jenerasyon kent hastanelerinde kullanıyor. Samsun’da imali devam eden kent hastanesinde bu sismik izolatörler kullanılıyor. Kent hastanesinin otopark kısmında kolonlarda bulunan izolatörler yatay olarak hareket ederek sarsıntının sarsıntı gücünü emiyor ve o sırada bina içerisinde bulunanlar neredeyse sarsıntısı hissetmiyor. Kent hastanesi inşaatı yetkilileri ise izolatör sistemi sayesinde rastgele bir sarsıntı durumunda hiçbir formda elektrik, su, doğal gaz kesintisinin olmayacağını söyledi.

“İZOLATÖRLÜ BİNALARDA ZELZELESİ HİSSETMEYEBİLİRSİNİZ”

Akacan The Mall

Samsun Kent hastanesi’nin izolatör sistemi hakkında bilgi veren proje müdürü Mahmut Güneş, “Sağlık Bakanlığımız 5 yıl evvel yayınlanan bir genelge ile 100 yatak ve üzeri hastanelerde, birinci ve ikinci zelzele bölgelerinde bütün binaları izolatörlü yapmaya başladı. Buradaki hastanemizde de bin 20 sismik izolatörle binamız sarsıntıda yıkılmayacak formda inançlı hale getirildi. Sismik izolatörler binanın temelindeki kolonların üzerlerine yerleştirilmektedir. Bizim burada kullandığımız teknikte bodrum katı kolonlarının üzerine konulmaktadır. Üst bina alt binadan izolatörle ayrılmaktadır. Aşağıda gerçekleşen zelzele yükleri izolatörler sayesinde hiçbir formda üst binayı etkilememekte ya da çok az tesir etmektedir. İzolatörler vasıtasıyla zelzelesi sönümlemektedirler. O yüzden binanın etrafı 50 santim boşlukla öteki bütün dış etkenlerden ayrılmaktadır. Taban hareketleri üst kata çok az etkilemektedir. Sarsıntının büyüklüğüne nazaran zelzelesi sömürme oranı değişebildiği için kesin bir oran veremeyebiliriz fakat benim görüşüm izolatörlerin zelzelenin tesirini yüzde 10’a kadar düşürebildiğidir. 6 şiddetindeki bir sarsıntı, 2 şiddetinde hissedilebilir. İzolatörlü binalarda sarsıntı hissedilmeyebilir” dedi.

“İZOLATÖRLER İNSANLARDA BİR İTİMAT OLUŞTURDU”

Proje koordinatörü Deniz Yıldız ise “Aslında bakarsanız bizim şartnamelerimiz izolatörler olmadan da binalar yıkılmayacak formda hazırlanmıştır. deprem izolatörlü binada ise asıl özellik sarsıntı anında bile hem sarsıntısı oluştuğu halde hissetmemek hem de zelzele sırasında elektrik, mekanik, doğal gaz, su üzere sistemlerin kesintiye uğramayıp devam etmesini sağlamak esas vazifeleridir. Biz bunu yakın vakitte yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli sarsıntılarda ve daha evvelki sarsıntılarda de gördük. Bu biçimde çalışan hastaneler, hiçbir formda elektrik kesintisine uğramadan, devam eden ameliyatların dahi durmaksızın sarsıntı sırasında devam etmeleri için tasarlanmıştır. Deprem izolatörlerinin birinci tesiri sistemin kesilmemesine yöneliktir. Bizim hastanemizde de bin 20 izolatörle bu sistem vardır. Firmamızın yaptığı şu an devam eden, tamamlanmak üzere olan bütün hastanelerde izolatörlerimiz bulunmaktadır. Malatya ve Osmaniye’de de hastanelerimiz vardır. Zelzele sonrası hepsini gidip inceledik ve binalarımızın sarsıntıdan çok az etkilendiğini gördük. Binalar neredeyse 10-15 santim deplasmanlar yaşadı fakat dediğim üzere bizim hiçbir sistemimizde etkilenme olmadı. Olağan, bunun üzere örnekleri daha evvel yaşanan Elazığ sarsıntısında gördük. Adana’da ve oradaki hastanelerimiz de izolatörlü hastanelerimizdir. Bunlarda da sıva çatlağına kadar hiçbir deformasyon yaşamadık. O yüzden bunlar insanlarda bir inanç oluşturmuş durumda. Bu manada bizim hastanemiz sarsıntı sırasında toplanma alanı olarak çok büyük olan otopark alanımızla itimat merkezi olacağını varsayım ediyoruz” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.