SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Kendi küçük, tesiri büyük! Herkes neden Yılan Adası’nın peşinde?

Kendi küçük, tesiri büyük! Herkes neden Yılan Adası’nın peşinde?Ukrayna’ya ilişkin Yılan Adası’yla ilgili haberler savaşın başladığı birinci …

Kendi küçük, tesiri büyük! Herkes neden Yılan Adası’nın peşinde?
Akacan The Mall
12.05.2022 13:37
0
A+
A-

Kendi küçük, tesiri büyük! Herkes neden Yılan Adası’nın peşinde?
Ukrayna’ya ilişkin Yılan Adası’yla ilgili haberler savaşın başladığı birinci günlerde karşımıza çıkmıştı. Kritik pozisyondaki bu küçük ada 78 gündür haberlere mevzu olmaya devam ediyor. Pekala Rusya’nın almayı çok istediği; Ukrayna’nın ise canhıraş bir halde savunduğu bu minicik toprak modülü neden çok değerli? Ayrıntılar haberimizde…

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin çabucak başlangıcından itibaren, Yılan Adasına, savaşta hayati ve neredeyse efsanevi bir statü verildi. Karadeniz’deki bu dikkat alımlı kayalık çıkıntı, Rusya tarafından ele geçirildi ve stratejik bedele sahip bir savaş alanı haline geldi.

Rusya, Ukrayna’nın adayı geri almak için özel kuvvetler, savaş uçakları, helikopterler ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere başarısız bir teşebbüste vahim kayıplar yaşadığını tez ediyor. Ukrayna ise kendi ismine yaptığı açıklamalarda Rusya’nın adadaki tesislere ve teknelere saldırmakla sınırladığı konusunda ısrar ediyor.

Akacan The Mall

İngiltere savunma bakanlığı istihbaratı da yılan Adası’nda savaşın bitmediğini ve Rusya’nın daima olarak açıkta kalan garnizonunu güçlendirmeye çalıştığını söyledi.

Ukrayna’nın paylaştığı bir uydu manzarası… Yılan Adası’nda vurulan bir Rus helikopteri

KÜÇÜK LAKİN ÇOK KIYMETLİ

Yılan yahut Zmiinyi de denen bu ada, bir kilometrekarenin bile olmayan küçük yüzölçümüyle Batı Karadeniz’in denetimi açısından epey değerli bir mevzi.

Ukrayna ordusu, “Rus birlikleri Yılan Adası’nı işgal etmeyi başarır ve uzun menzilli hava savunma sistemlerini kurarsa, Karadeniz’in kuzeybatı bölümünde ve Ukrayna’nın güneyinde denizi, karayı ve havayı denetim edecekler” açıklamasında bulunmuştu.

Bu nedenle Rusya’nın amiral gemisi Moskova, savaşın başlamasından saatler sonra oraya yelken açarak adadaki Ukraynalı askerlere teslim olmalarını söyledi:

“Kan dökülmesini ve gereksiz zayiatı önlemek için silahlarınızı bırakmanızı ve teslim olmanızı öneririm. Aksi takdirde, bombalayacağız”

O ASKERLER EFSANE OLDU

Rus subayının bu uyarısı karşısında “Rus savaş gemisi ortadan kaybolsun” diyen Ukraynalı asker ve arkadaşları ise savaşın birer sembolü haline geldiler.

Ada Rusya tarafından ele geçirildi, lakin haftalar sonra Moskova gemisi battı.

İngiltere, Moskova’yı kaybetmenin, Rusya’nın adaya giden tedarik gemilerinin artık asgarî müdafaaya sahip olduğu manasına geldiğini söylüyor. Lakin Rusya buradaki pozisyonunu sağlamlaştırabilirse Karadeniz’in büyük bir kısmına hâkim olabilecek.

Savaşın çabucak başında Yılan Adası’nı cesurca savunan askerler şimdiden efsane oldu ve artık kendilerine özel pulları bile var

UKRAYNA, KOMŞULARI VE NATO’YA TEHDİT

Adadaki güçlendirilmiş bir Rus varlığı, Ukrayna için ekonomik olduğu kadar stratejik olarak da felaket manasına gelebilir. Ukrayna hayati tahıl ihracatını askıya alarak Odessa’daki limanını aslında kapatmak zorunda kalmıştı.

Artık ise adanın ikinci bir cephe olarak da kullanılabileceğinden korkuluyor. Ukraynalı uzmanlar “Ruslar uzun menzilli hava savunma sistemleri kurmayı başarırsa, o vakit Ukrayna’nın kıyı şeridine ulaşabilecek filolarını savunabilecekler.” tahlillerini yapmaya çoktan başladılar.

Yılan Adası’nın denetimi tıpkı vakitte Rus birliklerine, Moldova’nın Ukrayna’nın bitişiğinde ve Odessa’dan çok uzak olmayan Rus denetimi altındaki ayrılıkçı bölgesi Transdinyester’e girme bahtı verecek.

Yılan Adası, Batı’nın NATO ittifakının bir kesimi olan Romanya kıyılarından yalnızca 45 km uzaklıkta…

Savaş tüm şiddetiyle sürüyor: Kiev’in batısındaki Zavalivka köyünde ölen bir Rus askerinin cesedini taşıyan Ukraynalı vazifeliler

İngiliz donanma analisti Jonathan Bentham, adada kurulacak bir Rus S-400 hava füze sisteminin “büyük bir oyun değiştirici” olacağına inanıyor. Romanyalı tarihçi Dorin Dobrincu ise Rusya bir füze sistemi konuşlandırabilseydi, sadece Odessa tehdit altına girmekle kalmaz, tıpkı vakitte NATO’nun güney kanadı da tehlikeye girerdi, diye ikazda bulunuyor ve “Bu, Rumen hükümeti ve halkı için olduğu kadar tüm ittifak için de çok kıymetli. Rusya, topraklarımızın doğusundaki kentleri ve askeri kapasiteyi yok etme kapasitesine sahip olacaktır.” kelamlarını kullanıyor

NATO, TEHDİDİ CİDDİYE ALIYOR

NATO, savaşın başlangıcından itibaren Romanya’nın sonlarını güçlendirdi ve buraya Belçika ve Fransız kuvvetleri gönderdi.

Lakin Romanya için de bunun büyük ekonomik riskleri var. Yılan Adası, Romanya’nın Ukrayna hududunu belirleyen Tuna Irmağı’nın ağzına yakın bir yerde bulunuyor. Romanya’nın Karadeniz limanı Köstence de artık yalnızca Odesa’ya yelken açamayan konteyner gemilerini alıyor.

Rus askeri-politik analist Alexander Mihaylov, Yılan Adası’ndaki birliklerin kuzeybatı Karadeniz’e ve güneydoğu Avrupa’ya açılan kapı olan Tuna deltasına giden trafiği denetim edebilecek bir pozisyonda olabileceğini söyledi.

Ada, haritalarda göze bile çarpmayacak kadar küçük

Mihaylov Rus medyasına verdiği demeçte, “Askeri bir üs yahut askeri altyapı varsa, ırmağa giren ve çıkan gemileri engellemek mümkün olacaktır” dedi.

YILAN ADASI’NIN TARİHİ

Tarihi olarak, Yılan Adası, 1948’de onu bir radar üssü olarak kullanan Sovyetler Birliği’ne bırakılıncaya kadar Romanya topraklarıydı. Romanya 1989 yılına kadar Sovyet Birliği’nin tesiri altına girerken, Bükreş bu yeni düzenlemeyi kabul etti.

Ukrayna komünizmin çöküşüyle ve Sovyetler’in dağılmasıyla birlikte adada ​​kontrolü ele geçirdi ve sonunda 2009’da Milletlerarası Adalet Divanı adanın toprak hudutlarını çizerek adanın yakınındaki Karadeniz kıta sahanlığının neredeyse %80’ini Romanya’ya ve geri kalanını Ukrayna’ya verdi.

Yılan Adası, Karadeniz’in bu kısmı hidrokarbon kaynakları açısından güçlü olduğu için yalnızca stratejik olarak değerli olmakla kalmıyor.

Rusya’nın sonuncu gayesi Moldova’daki Rus ayrılıkçıların bölgesi  Transdinyester’e girmek mi?

Mevcut Lahey kararı, her iki ülkenin de adadan kaynaklı petrol ve gaz rezervlerine sahip olduğu manasına geliyor.

Bu sebeplerle çok az pahası olan küçük bir kaya yığını üzere görünen ada, Rusya savaşının mukadderatını belirleyebilecek değerli bir öge haline geliyor…

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.