MELTEM GÜNEŞ / Ankara – Katı atık bertaraf tesislerinin varlıklarını devam ettirebilmeleri için Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) önemine vurgu yapan Öner, YEKDEM fiyatlarının düzenlenerek 15 yıl daha devam etmesi çağrısında bulundu.
Öner, bir grup gazeteciye, şehir çöplerinin bertarafı ile dönüşümünü yapan katı atık bertaraf tesislerinin mevcut durumu ve sorunlarını ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tesislerin yapılması, işletmesi veya işlettirilmesinin büyükşehir belediyelerinin yetkisinde olduğunu anlatan Öner, tesislerin devletin verdiği YEKDEM teşvikleri kapsamında yapıldığını söyledi. Öner, “Tesislerin yapıldığı ilk yıllarda elektrik fiyatları yüksek olduğu için YEKDEM sonrası işletme maliyetlerinin kurtaracağı hesaplanmıştı. Ancak günümüzde özellikle güneş ve rüzgar enerji santrallerinde ilk yatırım maliyetlerinin düşmesi, çok fazla yatırım yapılması serbest elektrik fiyatlarını aşağı çekti, gün içi piyasasında elektrik fiyatlarının neredeyse sıfıra düştüğü yani üreticiye kazandırmadığı saatler oluyor. Tesislerin işletme maliyetleri yüksek. Sürekli biyogaz üretmek ve bunu elektriğe dönüştürmek zorundalar. Durma, bekleme şansları yok” diye konuştu.
‘15 yıl daha sürmeli’
Öner, Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 2’sinin katı atık bertaraf tesisleri tarafından üretildiğini söyleyerek, “Bu tesislerin ürettiği elektriğin azalttığı karbon emisyonu eşdeğeri yıllık 600 bin ton. Bu tesisler yeşil elektrik üreterek metan gazının zararını da 40 kat azaltıyor” dedi. Öner, YEKDEM süresinin söz konusu tesisler için tekrar düzenlenerek yeni YEKDEM fiyatları ile en az 15 yıl daha sürmesi çağrısında bulundu.