SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Katar’ın güç gelirleri Rus ambargosuyla tepe yapacak

Katar’ın güç gelirleri Rus ambargosuyla tepe yapacakDünya kupasına konut sahipliği yapacak olan Katar hem ekonomik hem de prestij açısından …

Katar’ın güç gelirleri Rus ambargosuyla tepe yapacak
Akacan The Mall
30.04.2022 00:03
0
A+
A-

Katar’ın güç gelirleri Rus ambargosuyla tepe yapacak
Dünya kupasına konut sahipliği yapacak olan Katar hem ekonomik hem de prestij açısından kıymetli bir muvaffakiyet elde etmiş olsa da uzmanlar gerçek mükafatın Ukrayna savaşı sonrası Avrupa ülkelerinin doğalgaz ilgisinin olduğuna dikkat çekiyorlar.

Ukrayna savaşı nedeniyle artan petrol fiyatları Suudi Arabistan ve Kuveyt üzere ülkelere kıymetli bir dayanak sağlamış olsa da Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Rus gazına olan bağımlılığını sonlandırmaya çalışan Avrupa sayesinde gerçek manada finansal ve jeopolitik mükafatı alan ülke Katar oldu.

Dünya kupasına konut sahipliği yaparak prestijini artırmayı ve iktisadına takviye sağlamayı uman ülke için son periyotta güç arzıyla ilgili yaşanan gelişmeler Katar’ın uzun müddettir hayalini kurduğu daha büyük bir oyuncu olma hayalinin gerçekleşmesinde kıymetli bir faktör olabilir.

Akacan The Mall

Geçtiğimiz haftalarda kimi Avrupa ülkelerinden üst seviye yetkililer Doha’ya uçarak Katar’a net bir iletisi ilettiler: Sizin gazınıza mümkün olan en kısa müddette muhtaçlığımız var.

Almanya işletmelere tedarik mutabakatları için görüşmelere başlamaları talimatı verirken Rusya’nın Polonya ve Bulgaristan’a giden gazı kesmesiyle durumun aciliyeti daha da arttı.

Yıllık güç geliri 100 milyar doları aşacak

Bloomberg’in hesaplarına nazaran Katar’ın birinci çeyrekteki sayıları baz alınarak yapılan öngörüde ülkenin yıllık güç ihracatının şimdiden 100 milyar doları geçeceği varsayım ediliyor.

Bu durum körfez ülkesinin çoğunlukla varlık fonu aracılığıyla global Borsalarda yaptığı yatırımları artırmasına imkan sağlayacak. Başka yandan ülke konut sahipliği yapacağı dünya kupası tertibinden da 20 milyar dolar gelir bekliyor.

Bu gelişmelerin 2022 yılını Katar için spor takvimlerine izini bırakan bir ülke olmaktan çıkararak daha bir yıl evvel çok da mümkün görünmeyen bir zenginlik ve nüfuza sahip olmasını sağladığı belirtiliyor.

Daha düzgün kurallarda uzun vadeli yeni muahedeler imzalayacak

Avrupa’nın sıvılaştırılmış gaz için artan talepleri Katar’ın gaz ihracını 2027’ye dek yüzde 60 artırması sonrasında geldi. Rusya’nın yokluğunda oluşan talep fazlası alıcılar ortasında uzun vadeli kontratlar için daha fazla rekabet ve Katar için büyük olasılıkla daha düzgün kurallar manasına geliyor.

Ukrayna savaşı patlak vermeden evvel birtakım analistler bu genişleme planını haklı çıkaracak kadar talep olduğu konusunda kuşkularını lisana getirmişlerdi.

Artık ise Bloomberg’in 20 Nisan’da yaptığı habere nazaran Katar daha da büyük bir kapasite artırımı için müşterilerin ağzını aramaya başladı.

ABD’de bulunan Orta Doğu Enstitüsü’nden Karen Young “Bu şahane bir fırsat. Katar yıllar boyunca güçlü kalması beklenen gaz piyasasının en kıymetli ihracatçılarından birisi olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Yaklaşık üç yıldır siyasi uyuşmazlıklar nedeniyle komşuları tarafından ablukaya alınmak istenen ve güç fiyatlarının rekor düşük düzeylere gelmesiyle güç günler geçiren ülke ve üç milyonluk nüfusu için yaşanan dönüşümün büyük bir değere sahip olacağı belirtiliyor.

Bu yıl yüzde 4,4 büyümesi bekleniyor

ABD Lideri tarafından NATO üyesi olmayan müttefik olarak isimlendirilen ve ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinde kayda paha yardımlarda bulunan Katar’ın bu yıl yüzde 4,4 büyümesi bekleniyor.

Bu sayı 2015’ten bu yana en yüksek büyüme oranı. Kişi başına düşen gayri safi ulusal hasılası ise 80 bin dolara yaklaşarak İsviçre ve Cayman Adaları düzeyine dayanacağı öngörülüyor.

Mevcut fiyatlar Katar’ın elde ettiği gelirle ne yapacağı sorusunu akıllara getiriyor. Daha evvelki ataklara bakıldığında bu ölçünün kıymetli bir kısmının global piyasalara gideceği ve bir kısmının da dış siyasete harcanmasının sürpriz olmayacağı sonucu ortaya çıkıyor.

Teknoloji paylarına geçiş hızlanabilir

Bloomberg kaynaklarına nazaran gelirlerin büyük bir kısmı, Barclays’ten Volkswagen’a kadar birçok dünya devinde büyük yatırımcılardan olan Katar Varlık Fonu’na gidecek ve fonun teknoloji paylarına geçişini hızlandırabilmesine imkan sağlayacak.

Uzmanlar ülkenin refahının da vakitle artacağını belirtiyorlar. Morgan Stanley, Avrupa’nın Rus gücünden bağımsız hale gelmesinin 2030’a dek LNG tüketimini yüzde 60 oranında artıracağını öngörüyor.

Goldman Sachs ise Avrupa ve Asya’da spot doğalgaz fiyatının 25 dolara ulaşabileceği varsayımında bulundu. Bu sayı Katar’ın genişleme projesiyle maliyetinin altı katına karşılık geliyor.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.