SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Karpowership, Ukrayna’ya güç tedariki için görüşüyor

Karpowership Ticaret Küme Lideri Zeynep Harezi, yüzer güç santralleriyle Ukrayna’ya 400 megavatı bulan kapasite tedariki için görüştüklerini belirterek, “Şu anda Birleşmiş Milletler (BM) ve öteki yardım kuruluşlarıyla da hakikat tahlili bulmak için…

Karpowership, Ukrayna’ya güç tedariki için görüşüyor
Akacan The Mall
07.12.2022 11:52
0
A+
A-

Karpowership, Ukrayna’ya güç tedariki için görüşüyor
Karpowership Ticaret Küme Lideri Zeynep Harezi, yüzer güç santralleriyle Ukrayna’ya 400 megavatı bulan kapasite tedariki için görüştüklerini belirterek, “Şu anda Birleşmiş Milletler (BM) ve öbür yardım kuruluşlarıyla da hakikat tahlili bulmak için…

AA’ya konuşan Harezi, savaş nedeniyle ortaya çıkan altyapı sorunları sonrasında birinci olarak Ukrayna elektrik iletim sistem operatörü Ukrenergo’dan güç gemisi tedariki için talep geldiğini söyledi.

Odessa valiliğiyle görüştüklerini aktaran Harezi, “Ukrayna’ya giden rastgele bir varlık şu anda sigortalanamıyor. Birinci olarak Odessa olarak başlamıştı süreç lakin Ukrayna’ya giden hiçbir varlık sigortalanamadığından ve kendileri de bu gemilerin güvenliğinden emin olamadıkları için süreç değişti. Şu anda BM ve öteki yardım kuruluşlarıyla da yanlışsız tahlili bulmak için görüşüyoruz. Romanya, Moldova ve Ukrayna ortasında elektrik iletim çizgileri mevcut. Romanya ve Moldova’ya gemileri konuşlandırıp Ukrayna’ya giden iletim sınırlarıyla elektrik tedarik edebiliriz.” diye konuştu.

Akacan The Mall

Harezi, böylelikle sigortalama sorununun de ortadan kalktığını söz ederek, “Yaklaşık 300-400 megavatlık kapasite için görüşme yürütüyoruz. Bu kapasite bir milyon haneye elektrik sağlayabilir. Üç yahut dört gemi gönderebiliriz bu kapasitenin tedariki için. Gemileri farklı limanlara da yerleştirebiliriz. Güç gemileri teknik, ticari ve güvenlikle ilgili ayrıntılar tamamlandıktan sonra bir ay içinde elektrik tedarikine başlayabilir.” bilgisini paylaştı.

– “Moldova ve Romanya’nın elektrik üretim maliyetlerinin altında teklif verdik”

Ukrayna’nın iletim sorununun yanı sıra asıl sorunun elektrik dağıtımında olduğunu ve bu nedenle birçok bölgenin elektriksiz kaldığını lisana getiren Harezi, “Ülkede aşikâr başlı bölgeleri ayakta tutabilmek için Moldova ve Romanya’dan gelecek olan her kilovatsaate gereksinim var.” dedi.

Avrupa’daki güç krizi nedeniyle elektrik fiyatlarının yüksek seyrettiğini ve tedarik zincirinde de meselelerin devam ettiğini anımsatan Harezi, şöyle devam etti:

“Bunların yanı sıra yeni elektrik kapasitesi de eklenmemişken, kimse komşusuna elektrik göndermek istemiyor. Romanya ve Moldova zati bizden gemi isteyen ülkelerdi. Artık biz onlara ‘bu gemileri sizin ülkenize koyalım ancak elektriğini Ukrayna’ya gönderin’ diyoruz. Süreç hala devam ediyor, BM’yi de bilgilendiriyoruz ki onlar da sürece dahil olsun ve ülkeler ortasındaki uyuma da takviye olsunlar diye. Moldova yahut Romanya üzerinden Ukrayna’ya elektrik tedariki teknik olarak mümkün, ticari manada çok mantıklı. Biz şu anda Moldova ve Romanya’nın elektrik üretim maliyetleri ve Avrupa elektrik havuzundan aldıkları maliyetin altında elektrik teklif ediyoruz. O yüzden, bunun önündeki tek mahzur politik ve bürokratik olabilir.”

– İtalya, Fransa, İngiltere ve Almanya ile müzakereler gelecek kışa yönelik

Harezi, Avrupa’daki güç krizi nedeniyle daha evvel neredeyse her ülkeden sıvı yakıt yahut doğal gazla çalışan yüzer güç gemilerine talep geldiğini ve gemilerin alanlarla uyumlarına baktıktan sonra İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa ile güç gemisi tedariki için görüşmeleri ilerlettiklerini anlattı.

Dört ülkenin talebinin 2 bin megavat düzeyinde olduğunu aktaran Harezi, “Son periyottaki elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki düşüş sonrasında Avrupa ülkeleriyle güç gemisi tedariki için görüşmeler 2023-2024 kışına yönelik biçimde devam ediyor.” diye konuştu.

Harezi, tedarik zincirindeki kısıtlar nedeniyle şu anda Avrupa’da yeni bir altyapı projesine başlansa bile tamamlanmasının en az 30 ay sürdüğünü ve bu süreçte güç gemilerinin köprü vazifesi görebileceği için ağır taleple karşılaştıklarını anlattı.

Avrupa’daki etraf hassasiyetlerini de karşılayabildiklerini ve uygun maliyetli elektrik tedariki sunduklarını lisana getiren Harezi, “Haziran yahut temmuz aylarında Avrupa ülkeleriyle olan görüşmelerin sonuçlanacağını düşünüyoruz.” dedi.

– Latin Amerika’ya yüzer güç gemisi açılımı

Harezi, Afrika ve Asya ülkelerinin yanı sıra yüzer güç gemilerine Latin Amerika ülkelerinde de talep olduğunu aktardı.

Brezilya’da acil elektrik talebini karşılamak için 6 ayda devreye girecek kapasite için açılan ihalede 560 megavat kapasite hakkı kazandıklarını belirten Harezi, şu anda dört yüzer güç gemisi ve bir adet yüzer LNG ünitesinin ülkede devreye girdiğini söz etti.

Harezi, Küba’da toplam 600 megavatlık yüzer güç santrallerinin yanı sıra iki kara santralini de rehabilite ederek işletecekleri bilgisini paylaştı.

Dominik Cumhuriyeti’nde ise 200 megavat kapasite için ihale kazandıklarını ve bu kapasiteyi birkaç ay içinde iki katına çıkarmayı planladıklarını söyleyen Harezi, Güney Afrika’ya her biri 400 megavat olmak üzere toplamda 1200 megavatlık güç gemisi tedariki için aldıkları ihale sonucunda, bu kapasitenin de 2024 başında devreye girmesini planladıklarını lisana getirdi.

– 5 yılda toplam kapasitede yüzde 65 artış hedefleniyor

Harezi, Guatemala, Guyana, El-Salvador, Gabon, Malezya, Singapur dahil birçok ülke ve Kaliforniya ile yüzer güç gemisi tedariki için görüşmelerinin olduğunu söz etti.

Hali hazırda farklı kapasitelerde 36 yüzer güç gemisinden oluşan bir filoyu yönettiklerini kaydeden Harezi, bu gemilerin kapasitesinin 6 bin megavat olduğunu ve gelecek 5 yıl içinde 10 bin megavat kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini kelamlarına ekledi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.